Betöltés

Szárnyaltak a befektetési alapok – akár félmilliót hozhatott egy jó döntés

szerző: Bankmonitor.hu
2015-04-22

A manapság látható egyre alacsonyabb banki kamatok mellett a megtakarítók egyre nagyobb hányada hajlandó némileg nagyobb kockázatvállalás mellett más eszközökben keresni a hozamokat. Ennek a jelenségnek az egyik legnagyobb nyertesei a befektetési alapok, amelyek az elmúlt egy évben mutatott teljesítményükkel meg is hálálták a befektetők bizalmát. Ahogy a számok is mutatják, egy 1 millió forintos megtakarítás esetén akár félmillió forinttal is többet hozhatott egy jó döntés.

A befektetési alapok elmúlt egy évben mutatott hozamai már önmagukban is sokatmondóak, de azok mértékét még jobban szemlélteti, ha megnézzük, mennyit nyertünk, ha az elmúlt egy évben a legbiztonságosabb megtakarítási formák (bankbetét vagy állampapír) helyett befektetési alapba tettük a pénzünket. Egy gyors áttekintés után kiderül, hogy egy 1 millió forintos megtakarítás esetén  több százezer forintot nyerhettünk, ha egy évvel ezelőtt nagyobb kockázatot vállalva befektetési alapokba tettük a pénzünket. Bár az is igaz, hogy biztonságos bankbetétekkel és állampapírokkal is egészen szép infláció feletti kockázatmentes hozamokat lehetett elérni.

Nagy kockázat – nagy hozam

A legkevésbé kockázatos pénzpiaci alapok közül az elmúlt egy év során a legjobban teljesítők átlagosan 1,6 százalékos hozamot értek el, ami bár első ránézésre nem tűnhet soknak, egészen más a helyzet, ha a látra szóló betétek 1 évvel ezelőtt ajánlott átlagosan 1,2 százalékos kamatszintjéhez képest nézzük mindezt.

A két megtakarítási forma között gyakorlatilag nem érezhető különbség, az alapok mégis messze túlteljesítik a látra szóló betéteket. A dobogó legfelső fokán álló AEGON Pénzpiaci Befektetési Alap 1,9 százalékos 1 éves hozamával pedig több, mint 50 százalékkal jobban teljesített egy látra szóló betétnél. 

Némiképp nagyobb kockázat vállalásával lényegesen nagyobb hozamokat érhették el viszont azok, akik a kötvény alapokat választották. Ezek közül a legsikeresebbek már két számjegyű hozamokat értek el az elmúlt egy év folyamán. A legjobb alapok átlagosan 17,3 százalékos hozammal büszkélkedhettek, a legeredményesebb Templeton Global Bond Fund pedig közel 27 százalékkal tudta növelni a befektetők pénzét.

Az elmúlt évben viszont egyértelműen a részvény alapok befektetői örülhettek a legjobban. A 10 legsikeresebb részvény alap átlagosan 43,5 százalékos hozammal büszkélkedhetett. Ez így is van rendjén, hiszen a részvények a legkockázatosabb befektetési formák közé tartoznak, amiért cserébe el várható is a nagyobb hozam. Bár az is igaz, hogy a részvény alapokat általában 7 éves időtávra javasolják, nem törvényszerű tehát, hogy egy év alatt megkaphatjuk a nagyobb kockázatért járó többlethozamot.

A részvény alapok kiugró teljesítményéhez hozzátartozik, hogy az elmúlt egy évben a több külföldi részvénypiacokon hatalmas árfolyam erősödést figyelhettünk meg, és ezekből is kiemelkedtek az ázsiai országok tőzsdéi. Ez tükröződik abban is, hogy a tíz legjobban teljesítő részvény alapból hét kimondottan Ázsiai részvényekre specializálódott és a legeredményesebb alap is ezek közé tartozik. Az NN (L) Greater China Equity X Cap közel 56 százalékos hozamot teljesített.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Akiknek egy típus nem volt elég

A kötvények és a részvények kiugróan jó teljesítményének hatására egyre nagyobb számban jelennek meg azok a befektetők, akik a mindkét értékpapír típust magukban foglaló vegyes, illetve abszolút hozamú alapokat preferálják. A vegyes alapok közül a kiegyensúlyozott alapok teljesítettek a legjobban, ezek közel azonos arányban tartanak részvényeket és kötvényeket is. A legjobb vegyes alapok átlagos hozamai is bőven két számjegyűek voltak, több mint 25 százalékos hozamot tudtak felmutatni ezek. A kategória legjobbja, az ERSTE Stock Global HUF Alapok Alapja pedig még ennél is lényegesen jobb, 42 százalék feletti teljesítményt ért el tavaly április óta.

Ennél némiképpen gyengébben sikerült az év az abszolút hozamú alapokról is, ezek legjobbjai átlagosan „csak” 13 százalék körüli hozamot értek el. (A bankbetétekkel 2-3 százalékot lehetett.) A kategória legjobbja, a Concorde Citadella Származtatott Befektetési Alap pedig itt is messze átlag fölötti, közel 22 százalék fölötti hozamot ért el.

Mit jelent ez a pénztárcánknak?

Tavaly áprilisban egy átlagos 1 éves banki lekötés 3 százalék körüli, az 1 éves Kamatozó Kincstárjegy pedig 3,5 százalékos kamatot ajánlott. Ha tehát akkor valaki 1 millió forintos megtakarítását ezekben a kockázatmentes megtakarítási formákban fialtatta, akkor első esetben 29 600 forintot, utóbbiban pedig 35 000 forinttal nőtt a vagyona.

Ehhez képest azok, akik a kockázatosabb alap típusok legjobban teljesítő alapjainak bármelyikébe tették a pénzünket, legrosszabb esetben is 93 ezer forinttal kerestek ennél többet, mint a kockázatmentes variációk.

 A legjobb esetben pedig ennek nagysága meghaladta a félmillió forintot.

Természetesen ehhez lényegesen nagyobb kockázatot kellett vállalniuk a befektetési alapok befektetőinek. Ez azt jelenti, hogy annak is ugyanekkora esélye volt, hogy egy évvel később ugyanaz a többszázezer forintos érték nem nyereségként, hanem veszteségként is megjelenhetett volna.

Továbbra is sokan vannak olyanok, akik az alacsony kockázati szintet preferálják, és számukra is van megoldás, hiszen a kockázatmentességhez képest nagyon szép banki kamatokat is ki lehet fogni.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Végezetül pedig ne felejtsük el azt sem, hogy a befektetési alapok fent bemutatott múltra vonatkozó hozamai (un. visszatekintő hozamok) semmiképpen sem jelentenek garanciát arra, hogy a jövőben is hasonlóan szép teljesítményt nyújtanak majd.

És a biztonság?

Az elmúlt hónapok eseményei után elsődleges kérdés befektetéseink elhelyezésénél a biztonság. Szeretnénk mindenkit megnyugtatni: a befektetési alapok az egyik legerősebb biztonsági szintet jelentik a megtakarítóknak, melyre nem kell jobb példa, mint hogy a Quaestorhoz és a Buda-Cash-hez tartozó befektetési alapokból nem tűnt el a pénz, sőt pozitív hozamot termeltek

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Blogajánló

 • alapblog

  Egészséges paranoia

  A Walmart főnökének mobilháttérképe az elmúlt évtizedek legnagyobb kiskereskedő cégeinek listájával. Egészséges paranoia, mert a cégek-jönnek mennek a versenyben, aki pár évtizede a topon volt,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.