Mutathatunk egy bizonyítottan botrányálló befektetést?

 • 2015.04.10.
 • szerző: bankmonitor

Az elmúlt hónapok brókerbotrányai után mindenki az „atombiztos” befektetést keresi. A megoldás az orrunk előtt hever: befektetési alapok. Mégis miért? Álljon itt a legdirektebb válasz elsőként: a Quaestor és a Buda-Cash csoporthoz tartozó befektetési alapok értéke (árfolyama) a botrány kitörése óta emelkedett. A befektetési alapok működése olyan biztonságos, hogy szinte teljes egészében kizárja a csalás lehetőségét. Mutatjuk a meglepő részleteket!

A befektetés, ami túlélte a drámát

A Buda-Cash botrány február végi kitörése óta, azaz az elmúlt másfél hónapban a Buda-Cash, illetve Quaestor brókercéghez köthető alapok, összesen

 18 különböző alap átlagosan +0,1 százalékos hozamot ért el 

(a szélsőségesen kockázatos Access által kezelt Első Magyar Daytrade Alap hatásától megtisztítva). Sőt, a Quaestor Arany Tallér alapja 3,8 százalékos hozamot ért el február vége óta.

Ez pedig egyértelműen arra utal, hogy bár ezek az alapok szorosan kötődnek a két botrányba keveredett vállalathoz, az ezekben tartott pénzek nem, hogy nem tűntek el, még gyarapodni is tudtak.

Mi adja a befektetési alapok biztonságát?

Ennek pedig elsődleges oka a befektetési alapok körüli több szintű biztonság, amelyet elsősorban a szigorú szabályozás biztosít. Erre utal az MNB alelnökének, Windisch Lászlónak március közepén tett nyilatkozata is. Ő arról beszélt, hogy a magyarországi befektetési szolgáltatási tevékenységnek legalább annyira biztosnak kellene lennie, mint a „nagyon komoly biztonsági szintet garantáló befektetési alapkezelésnek”.

A befektetési alapoknál ugyanis a befektetők pénze és az abból vett eszközök nem a forgalmazókhoz kerül, akiknél a befektetők megveszik a befektetési jegyeiket, de még nem is az alapkezelőkhöz, akik az összegyűjtött pénzre vonatkozó befektetési döntéseket hozzák. A befektetési alapok vagyona ugyanis az előzőektől teljesen független intézményekhez, az un. letétkezelőkhöz (jellemzően egy nagy bank) kerül.

 Ezek a nagy bankok pedig biztosítani tudják azt is, hogy az alapkezelők csakis a törvényeknek megfelelő befektetéseket hajtassák végre. 

A botrányban érintett alapoknál például azt láthatjuk, hogy az Access alapok (Buda-Cash Csoport) estében a letétkezelést a K&H és az Erste Bank végzi, a Quaestor alapoknál pedig az UniCredit, illetve a Raiffesien Bank látja el ezt a feladatot, és ezek befektetési jegyeinek árfolyamát is ezek a letétkezelők határozzák meg, számolják ki (félrekönyvelés, meghamisított kimutatás, tehát nem következhet be a nagybank aktív asszisztenciája nélkül…) Amennyiben a befektetők pénzéből a brókercégek (és egyéb forgalmazók) megveszik a nekik kiadott megbízásokban szereplő befektetési jegyeket, akkor az a pénz például a Quaestor alapok esetén végső soron az Erste és a K&H Bankhoz került.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Még további védelem

További biztonságot nyújt az is, hogy a befektetési alapok által tartható befektetések típusát, illetve az általuk tartható maximális mennyiséget is szigorúan szabályozzák. Ez is biztosítja azt, hogy a befektetési jegyek megvásárlásával komplett diverzifikált portfóliókhoz juthatunk hozzá, illetve ezzel kerülhették el például a Quaestor befektetési alapjainak vásárlói azt is, hogy az általuk megvásárolt alapokban – szélsőséges esetben – nem csak a Quaestor által kibocsátott vállalati kötvényeket kaptak befektetési jegyekbe csomagolva.

Mindebből látszik, hogy a befektetési alapok biztonsága tehát már a botrány kirobbanása előtt is példaértékű volt, a befektetési szolgáltatások szabályozása pedig várhatóan még ennél is szigorúbb lehet, ezen keresztül pedig még biztonságosabb lesz a jövőben.

Ugyanakkor…. 

Fentiekkel természetesen nem szeretnénk azt állítani, hogy befektetési alappal, különösen kockázatos befektetési alappal ne lehetne pénzt veszíteni. Ez a veszteség azonban a piaci árfolyamok mozgásából következik be és jellemzően sokkal limitáltabb, mint a pénzünk „elcsalása” esetén. Itt a kockázat abban áll, hogy magasabb hozamot szeretnénk elérni, aminek ára van.

 Soha ne keverjük össze az árfolyam mozgásából származó kockázatot, a befektetési szolgáltató fizetőképességének kockázatával! 

Ha nem csak a befektetési alapokra, hanem az állampapírok és a bankbetétek aktuális hozamaira, kamataira is kíváncsi vagy, használd az alábbi keresőnket:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.02.28.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 1,40% 6,13% 5,35% 8,38% 1
  OTP Supra Alap 10,23% 9,03% 5,16% 16,40% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 9,32% 8,14% 6,17% 8,39% 3
  OTP Fundman Alap 18,87% 13,01% n.a. 8,20% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 4,41% 5,01% 4,96% 5,89% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 6,08% 13,50% 9,44% 6,88% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,48% 0,67% 4,26% 4,26% 7
  OTP Trend Alap 16,32% 8,61% 16,71% 14,34% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

0 Hozzászólás

 • dkattila 2015-04-15 08:44:30 - Válasz

  Ahoz nagyfogú pofátlanság és gátlástalanság kell, hogy a Quaestor és a Buda-Cash csoporthoz tartozó befektetési alapokatat ajánlgassanak.

 • bankmonitor.hu 2015-04-15 10:57:48 - Válasz

  @dkattila: Már csak azért sem ajánljuk vételre ezeket a papírokat, mert általában egyetlen forgalmazójuknál ismert okok miatt nem lehet vásárolni belőlük. A cikkben egyszerűen csak rávilágítunk, hogy a befektetési alapok olyan fokú biztonságot képviselnek (jogi szabályozásból is adódóan), hogy még a két nagy bedőlt cég alapjait sem rengette meg a botrány.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.