Betöltés

Mutathatunk egy bizonyítottan botrányálló befektetést?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-04-10

Az elmúlt hónapok brókerbotrányai után mindenki az „atombiztos” befektetést keresi. A megoldás az orrunk előtt hever: befektetési alapok. Mégis miért? Álljon itt a legdirektebb válasz elsőként: a Quaestor és a Buda-Cash csoporthoz tartozó befektetési alapok értéke (árfolyama) a botrány kitörése óta emelkedett. A befektetési alapok működése olyan biztonságos, hogy szinte teljes egészében kizárja a csalás lehetőségét. Mutatjuk a meglepő részleteket!

A befektetés, ami túlélte a drámát

A Buda-Cash botrány február végi kitörése óta, azaz az elmúlt másfél hónapban a Buda-Cash, illetve Quaestor brókercéghez köthető alapok, összesen

 18 különböző alap átlagosan +0,1 százalékos hozamot ért el 

(a szélsőségesen kockázatos Access által kezelt Első Magyar Daytrade Alap hatásától megtisztítva). Sőt, a Quaestor Arany Tallér alapja 3,8 százalékos hozamot ért el február vége óta.

Ez pedig egyértelműen arra utal, hogy bár ezek az alapok szorosan kötődnek a két botrányba keveredett vállalathoz, az ezekben tartott pénzek nem, hogy nem tűntek el, még gyarapodni is tudtak.

Mi adja a befektetési alapok biztonságát?

Ennek pedig elsődleges oka a befektetési alapok körüli több szintű biztonság, amelyet elsősorban a szigorú szabályozás biztosít. Erre utal az MNB alelnökének, Windisch Lászlónak március közepén tett nyilatkozata is. Ő arról beszélt, hogy a magyarországi befektetési szolgáltatási tevékenységnek legalább annyira biztosnak kellene lennie, mint a „nagyon komoly biztonsági szintet garantáló befektetési alapkezelésnek”.

A befektetési alapoknál ugyanis a befektetők pénze és az abból vett eszközök nem a forgalmazókhoz kerül, akiknél a befektetők megveszik a befektetési jegyeiket, de még nem is az alapkezelőkhöz, akik az összegyűjtött pénzre vonatkozó befektetési döntéseket hozzák. A befektetési alapok vagyona ugyanis az előzőektől teljesen független intézményekhez, az un. letétkezelőkhöz (jellemzően egy nagy bank) kerül.

 Ezek a nagy bankok pedig biztosítani tudják azt is, hogy az alapkezelők csakis a törvényeknek megfelelő befektetéseket hajtassák végre. 

A botrányban érintett alapoknál például azt láthatjuk, hogy az Access alapok (Buda-Cash Csoport) estében a letétkezelést a K&H és az Erste Bank végzi, a Quaestor alapoknál pedig az UniCredit, illetve a Raiffesien Bank látja el ezt a feladatot, és ezek befektetési jegyeinek árfolyamát is ezek a letétkezelők határozzák meg, számolják ki (félrekönyvelés, meghamisított kimutatás, tehát nem következhet be a nagybank aktív asszisztenciája nélkül…) Amennyiben a befektetők pénzéből a brókercégek (és egyéb forgalmazók) megveszik a nekik kiadott megbízásokban szereplő befektetési jegyeket, akkor az a pénz például a Quaestor alapok esetén végső soron az Erste és a K&H Bankhoz került.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Még további védelem

További biztonságot nyújt az is, hogy a befektetési alapok által tartható befektetések típusát, illetve az általuk tartható maximális mennyiséget is szigorúan szabályozzák. Ez is biztosítja azt, hogy a befektetési jegyek megvásárlásával komplett diverzifikált portfóliókhoz juthatunk hozzá, illetve ezzel kerülhették el például a Quaestor befektetési alapjainak vásárlói azt is, hogy az általuk megvásárolt alapokban – szélsőséges esetben – nem csak a Quaestor által kibocsátott vállalati kötvényeket kaptak befektetési jegyekbe csomagolva.

Mindebből látszik, hogy a befektetési alapok biztonsága tehát már a botrány kirobbanása előtt is példaértékű volt, a befektetési szolgáltatások szabályozása pedig várhatóan még ennél is szigorúbb lehet, ezen keresztül pedig még biztonságosabb lesz a jövőben.

Ugyanakkor…. 

Fentiekkel természetesen nem szeretnénk azt állítani, hogy befektetési alappal, különösen kockázatos befektetési alappal ne lehetne pénzt veszíteni. Ez a veszteség azonban a piaci árfolyamok mozgásából következik be és jellemzően sokkal limitáltabb, mint a pénzünk „elcsalása” esetén. Itt a kockázat abban áll, hogy magasabb hozamot szeretnénk elérni, aminek ára van.

 Soha ne keverjük össze az árfolyam mozgásából származó kockázatot, a befektetési szolgáltató fizetőképességének kockázatával! 

Ha nem csak a befektetési alapokra, hanem az állampapírok és a bankbetétek aktuális hozamaira, kamataira is kíváncsi vagy, használd az alábbi keresőnket:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Három országtól óvakodj, ha jön a kamatemelés

2018. 04. 28.

Vannak olyan országok, amelyek különösen sérülékenyek lehetnek a nemzetközi helyzet alakulására. A CNBC-nek nyilatkozó szakértő szerint az amerikai kamatemelés miatt aktuálisan éppen India, Indonézia és a Fülöp-szigetek azok, amelyektől befektetési...

Részvények: túl korai az ördögöt a falra festeni!

2018. 04. 19.

Miközben sokan a részvénypiaci zuhanástól tartanak, egy nagy amerikai alapkezelő vezetője próbálta hűteni a kedélyeket. Mint elmondta, persze lehetnek döccenők és a részvények valóban drágák, de aktív vagyonkezeléssel át lehet...

majom

Majmok módjára viselkedünk a pénzügyekben is

2018. 04. 16.

A cím nem átverés, hiszen a legutóbb ismertetett kutatás szerint bizonyos pénzügyi döntéseknél a majmok rendkívül hasonló módon viselkednek, mint mi magunk. A kísérletek annyira meglepő eredményt hoztak, hogy hasznosnak...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.