Betöltés
loading

Szaúd-Arábia nyert, amivel nagyon sok pénz jár együtt

Fontos döntésre jutott az MSCI, az indexszolgáltató jövő nyártól a feltörekvő piaci indexébe teszi Szaúd-Arábiát. Óriási pénz érkezhet intézményi befektetőktől jövőre az országba, ami jótékony hatással lehet a tervezett olajcég tőzsdére vitelére. A magyarok ebből annyit érezhetnek, hogy egyes alapokban részben már szaúdi részvények is lehetnek.

A világ egyik legnagyobb indexszolgáltatója, az MSCI szerdán jelentette be, hogy 2019 júniusától, vagyis egy év múlva az MSCI feltörekvő piaci indexébe beveszi Szaúd-Arábiát. A társaság már tavaly figyelőlistára tette a hercegséget, ami már előrevetítette a státusz megszerzésének lehetőségét, pontot azonban csak most lehetett az ügy végére tenni.

A hercegség az utóbbi években számos intézkedést tett, hogy az indexszolgáltató az ő piacukat is feltörekvőként ismerje el. Ezért a tőzsdéjükön fokozatosan a nemzetközi sztenderdek alapján alakították át és az indexszolgáltatóval is fokozatosan egyeztettek, min lehet még javítani.

Egy laikus számára ez nem tűnhet olyan meghatározó lépésnek, azonban ez nagyon is az. Az HSBC régiós vezetője egyenesen azt mondta, hogy ez a bejelentés mérföldkövet jelent a szaúd-arábiai tőkepiacnak. A becslések szerint a lépéssel a piacra 35 milliárd dolláros friss tőke áramolhat be, ami segít a helyi tőzsdét még likvidebb piaccá tenni.

Érdemes tudni, hogy a világban nagyon sok intézményi befektető (biztosítók, nyugdíjalapok, alapkezelők,stb…) az indexszolgáltatók iránymutatás alapján fektet be. Ergo, ha egy új ország bekerül az indexbe, akkor a pénz automatikusan megindul, az intézmények átalakítják a portfóliójukat és átcsoportosítanak oda is pénzt.

Nem is jöhetett volna jobb időben a hercegségnek ez a hír, hiszen már egy ideje az tartja lázban a befektetőket, hogy mikor mehet tőzsdére a világ legnagyobb olajipari vállalata, az Aramco. A hírek szerint a kettőnek nincs köze egymáshoz, de az biztos, hogy sokkal nagyobb intézményi figyelmet kaphat a helyi tőzsde a lépéssel, ami meghozhatja az olajvállalat egy részének értékesítéséhez is a kedvet.

Egy átlagos magyar befektető számára azért lehet érdekesebb ez a lépés, mert sok ETF (tőzsdén kereskedett alap) és részvényalap is előszeretettel fektet be az MSCI kategorizálása szerint. Elképzelhető, hogy egy év múlva már a mi portfóliónkban is lesz egy kis részesedés a szaúdi részvénypiacból.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
dollár

Miből keletkezik a befektetési alapok hozama?

Korábbi cikkeinkben sokat foglalkoztunk a befektetési alapokkal, melyek megfontolandó alternatívát jelentenek minden kisbefektető számára. A befektetési alapok segítségével már alacsony kezdőtőkével is jól diverzifikált módon, akár szakértői szerepvállalás mellett tudjuk...

A Mol erősíti piacvezető helyzetét

Nemrég szólt arról a hír, hogy a Mol két üzemanyagtöltő állomást vett át a Lukoiltól. Hogy mégis miért fontos ez a hír? Természetesen szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen a világ egyik...

A befektetések szent grálja nem is olyan tuti?

A tőkepiacokon az előző évtizedek legnagyobb találmánya az ETF-ek (Exchange Traded Fund), azaz a tőzsdén kereskedett befektetési alapok voltak. Ezek egy-egy indexet, például részvényindexet követve nagyon olcsón megadták a lehetőséget...

Blogajánló