Százezreket bukhatsz, csak azért mert nem a legjobb hitelt választod!

 • 2017.05.20.
 • szerző: bankmonitor.hu

A lakosság rendkívül érzékeny az egyes termékek árában megjelenő különbségekre, ugyanakkor az egyes pénzügyi konstrukciók kapcsán már kevesen tudják mire figyeljenek. Pedig drámai különbségek vannak például az egyes hitelajánlatok között is, így nem érdemes az első megérzésünkre hallgatva dönteni a választáskor. Összehasonlításunkban a mostanában felkapott személyi kölcsönök feltételeiben néztük meg az eltéréseket. 1 millió forintos hitelösszegnél, amit 5 éves futamidőre veszünk fel, a legjobb és legrosszabb alternatíva között akár 480 ezer forintos különbség is lehet a teljes visszafizetésben.

Soha nem voltak még ilyen alacsony szinten a forint hitelek kamatai, mint ma, ami természetesen az egyes személyi kölcsönök kamatán is meglátszódik. Azonban nem szabad a reklámok, hirdetések alapján választani, vagy egyből az aktuális bankunkhoz fordulni a hitelkérelemmel, ugyanis hatalmas eltérések lehetnek az egyes ajánlatok között. Ha körültekintően választunk ebből forintosítható hasznunk lesz, és nemcsak hogy kisebb lesz a havi törlesztő, hanem összességében is kevesebbet fizetünk a banknak.

A személyi kölcsön különösen népszerű most az emberek körében, amit leginkább az alacsony kamatok és a háztartások előző évekhez viszonyított bátrabb költekezése indokol. Ráadásul egyre változatosabb célokra is veszik fel a hiteleket kihasználva azt az előnyüket, hogy bármire költhetőek és nem szükséges hozzájuk jelzálogfedezet sem (nem úgy, mint a szabadfelhasználású jelzáloghiteleknél).

A banki felmérésekből egyre többet hallani arról, hogy például a lakásfelújítás és korszerűsítés során is egyre elterjedtebb a személyi kölcsön használata. Azonban a lakáscél a felhasználási lehetőségek egy szűk szegletét adja csak, ugyanis a nyári uborkaszezon kezdetével sokan a nyaralást is ebből oldják meg, de az autóvásárlásnál vagy egy nagyobb értékű fogyasztási cikk vételénél is gyakori megoldásnak számít.

Több százezer forintot spórolhatunk meg

Ugyan az előző évekhez képest az átlagos személyi kölcsön kamat töredékére esett vissza, ugyanakkor az ajánlatokban lényeges eltérést lehet még mindig tapasztalni. Általánosságban elmondható, hogy a bank által meghatározott kamat annál vonzóbbá válik, minél magasabb jövedelmet tudunk felmutatni és így nagy bizonyossággal képesek leszünk a törlesztőrészletet is kifizetni. Ebből kifolyólag sokat számít az is, hogy mekkora összegre lesz szükségünk és azt mekkora futamidőre vesszük fel, hiszen ez határozza meg a havi kiadás összegét.

Lényeges a munkaviszony hossza is, a jobb ajánlatoknál legalább 1 évet várnak el a bankok. Ezenkívül a hitelkérelem elbírálásakor az ügyfél életkorát is figyelembe veszik, így a fiatal 18-23 éves és az idősebb 65-70 éves korosztályt óvatosabban hitelezik. Emellett a bankszámlakivonatokat is kérni szokták, ami a fizetési fegyelmünkről árulkodik.

Egy lakásfelújítás céljából is átlagosnak mondható hiteligényre néztük meg, hogy jelenleg milyen ajánlatokat érünk el az egyes bankoknál. Ez alapján a hitelösszeg 1 millió forint, amit 5 év alatt tervezünk visszafizetni.

Az alábbi ábrán jól látható mekkora eltérés van az egyes személyi kölcsön ajánlatok között: minden pont egy adott személyi kölcsön teljes visszafizetését mutatja meg. A legjobb és a legrosszabb alternatíva között 481 ezer forint is lehet a különbség, vagyis ez az összeg, ami egy jó választással a zsebünkben maradhat.

Az eltérés abból fakad, hogy míg a legkedvezőbb hitelt 7,73%-os THM mellett érjük el, addig a legdrágább alternatívához 24,86%-os törlesztő tartozik. Míg az ajánlatok egy részét már 10% alatti THM-mel is elérjük, addig az átlagos THM 15% körül van, amihez 1,4 millió forintos teljes visszafizetés tartozik.

Mielőtt döntenénk mindig érdemes a teljes kínálatot végignézni. Ebben mostmár nagy segítségünkre vannak az internet is, például az alábbi kalkulátorral pofonegyszerűen össze lehet hasonlítani a személyi kölcsönöket.

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?

Ft
év
A megadott adatok alapján 6 bank, 7 ajánlata közül választhatsz.

A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!

Nagy Ildikó hitelszakértő

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról

  Az Inforádió, az MNB és a HOLD Alapkezelő koprodukciójában megvalósuló sorozat* mai, második adásában Balatoni András, az MNB vezető elemzője és Szabó László a HOLD...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.