Betöltés

Százezreket érő lakáshitel-tanács az utolsó pillanatban

szerző: Bankmonitor.hu
2015-10-22

Érdekes esettel találkoztunk. Egy olyan ügyfélnek segítettünk lakáshitel felvételében, aki két bank között vacillált és már csak egy hajszál választott el a döntéstől. Gondolta, utolsó megerősítésként még számol egyet oldalunkon, majd kollégánkkal is egyeztetett. Legnagyobb meglepetésére egy harmadik bank lakáshitele lett a befutó, akire korábban egyáltalán nem gondolt.

Miért?

Mert kollégánk olyan szempontokra is rávilágított, amire más nem. Nem csoda, hisz minden bank a saját termékét igyekszik a legjobb megoldásnak beállítani, még akkor is, ha az ügyfélnek valójában egy konkurens bank megoldása megfelelőbb lenne. Itt tud nagyon sokat segíteni egy független szakértő.

Nézzük mit figyelt az ügyfél

Mindenki, aki lakáshitelt vesz fel, a lehető legalacsonyabb kamatot és törlesztőt szeretné fizetni. Csakhogy koránt sem biztos, hogy az induló kamat hosszú távon, több kamatperióduson keresztül tartható is marad.

Jelenleg a lakáshitelek kamata rekord alacsony szinten mozog. Jövőbe ugyan senki nem lát, de azt valószínűsítjük, hogy a kamatok a belátható jövőben felfelé veszik az irányt.

A könnyebb érthetőség kedvéért nézzük meg a jelenleg elérhető összes kamatperiódusú lakáshitel átlagos törlesztőit. Ezzel egyidejűleg azt is nézzük meg, mi történik, ha a kamat 1%-kal emelkedne az első kamatperiódus lejártakor. Az átlagos törlesztők a következőképpen alakulnak.

Mit tanácsoltunk?

Már a beszélgetés elején világossá vált, hogy ügyfelünk az esetleges kamatváltozást és ezzel párhuzamosan a kamatperiódus jelentőségét figyelmen kívül hagyta. Pedig kereste volna ő az alacsonyabb kockázatú lehetőségét, csak éppen az a két bank, akivel a legmesszebb jutott a tárgyalásokban nem rendelkezett hosszabb kamatperiódusú lakáshitellel.

Így nem is értesült róla, hogy ilyen egyáltalán létezik.

Pedig a lakáshitelek piacán rengeteg lehetőség közül választhatod ki a számodra megfelelő konstrukciót.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A Bankmonitorral folytatott beszélgetés során döbbent rá, hogy 6,99%-os kamat mellett akár a teljes futamidőre rögzíteni tudja a kamatát, ezáltal a teljes futamidő alatt kiszámítható a törlesztőrészlete. Hosszabb távon gondolkozva a törlesztőrészlete alacsonyabb is lehet, mint egy rövidebb kamatperiódusú hitelé. Hiszen ez utóbbi esetben a kamat akár 3 havonta változhat.

Happy end

Ügyfelünk átgondolta és mérlegelt. 20 éves hitelről lévén szó, végül egy olyan lakáshitelt választott, aminek végig fix a kamata. Egyáltalán nem elítélhető módon a hosszú és kiszámítható kamatot választotta annak ellenére, hogy a kezdeti időszakban biztosan többet fog fizetni. Ha a hitel 20 éves futamideje alatt bekövetkezik egy jelentős kamatemelkedés, akkor ez a megvásárolt extra biztonság több százezer forintos spórolást is jelenthet majd neki.

Hogy mit hoz a jövő, azt persze nem tudjuk megmondani mi sem, de ha a kamatok csökkennének és a jövőben még olcsóbbak lesznek majd a hitelek, még mindig ott van a hitelkiváltás lehetősége.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakáshiteles csoda: egyszerre emelkednek és csökkennek a kamatok

2018. 12. 10.

Az elmúlt négy hétben látványosan csökkentek a hosszú távon fix kamatozású lakáshitelek szempontjából meghatározó kamatszintek. Megvizsgáltuk, hogy mindez ténylegesen mennyire jelent meg a lakáshiteleknél? Az 5 és 10 éves kamatperiódusú...

Építkezés akár fél év alatt!?

2018. 12. 09.

A készházakról szóló korábbi adásokban szó volt, hogyan és milyen ütemben készülnek a házak. A mostani videóban arról lesz szó, hogy az előkészítés során mi mindent kell tisztázni. A videó...

Blogajánló

 • alapblog

  Janus-arcú 2018

  Milyen más ennek az évnek az eleje, mint a vége! Januárban még ilyen hírek domináltak: Decemberben pedig elindultak a profit csökkenésre utaló figyelmeztetések: Mint a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.