Szétmegyünk a párommal – Hogyan tudhatom le a közös lakáshitelt?

 • 2017.08.22.
 • szerző: bankmonitor.hu

„Egy olyan kérdésem lenne, hogy a párommal túl korán belementem egy lakásvásárlásba, amiben adóstárs vagyok és a lakás fele a tulajdonomban van. Sajnos a jelenlegi állapotok szerint szét akarunk menni, de a lakáshitel kérdésében nem tudunk megállapodni. A hitelből ki tudok lépni valahogy?” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklődőjétől érkezett, most pedig a szakértőnk válaszol.

Viszonylag gyakori esetnek mondható, hogy a házasság válással, vagy az élettársi kapcsolat szakítással végződik, ugyanakkor a közös lakás és az ahhoz tartozó hitel röghöz köti a feleket. Ilyen esetben a legfontosabb az lenne, hogy a közösen szerzett vagyon, és a lakáshitel sorsát át tudd beszélni az exeddel, különben hosszú évekre megkeseríti az életed a szétválás.

Az lenne a legegyenesebb, ha eladnátok a közös lakást, és abból kerülne törlesztésre a hitel. Viszont ha az egyik fél továbbra is maradna, praktikusan a lakás vételárárának felét ki kellene, hogy fizesse a másiknak, a fennálló hiteltartozás átvállalásával.

Ugyanakkor a közösen felvett hitel sorsa mindig a felek és a bank megállapodásán múlik, így az exed együttműködése nélkülözhetetlen a folyamat során. Fontos, hogy amíg nincs konkrét megoldás, addig is rendben történjen a törlesztés, hiszen mindkettőtöket kellemetlenül érinti, ha nincs fizetve a hitel.

Az adóstárs kiengedése megoldható a lakáshitelből, viszont ekkor az egyik félnek kell átvállalnia a hiteltörlesztést, ráadásul a bank is alaposan felméri a helyzetet. Így újból megvizsgálja a hitelben maradó fél hitelképességét, azaz megnézi, hogy a jövedelme egyedül elbírja-e a hiteltörlesztést. Szerencsés esetben a bank mindent rendben talál, és megengedi a szerződésmódosítást.

Ugyanakkor fennáll az esélye, hogy a bank nem engedi ki a hitelből az adóstársat, mert a bent maradó fél jövedelme nem nyújt elég biztosítékot a törlesztésre. Ekkor nincs más megoldás, minthogy a hitelbe egy új adóstársat vonjatok be (például egy közeli hozzátartozót), akivel már megfelelhettek a bank elvárásainak.

Ugyanakkor nem árt nagyon figyelni, hiszen egy állami támogatással igénybe vett hitelnél nem működik az adóstárs kiengedése, vagy új adóstárs bevonása. Ezek a hitelek mindig adott személyekre szólnak, így csak így csak az állami támogatás összegének visszafizetésével és a hitel piaci feltételűvé alakításával lenne megoldható a helyzet. Mondani sem kell, hogy ez jelentősen bonyolítaná a helyzetet, és további költségeket róna rátok.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1 Hozzászólás

 • drkáosz 2017-08-22 09:32:06 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor! Az Önök válasza a jogilag lehetséges, de a gyakorlatban szinte példátlan lehetőséget teszi az első helyre. A bankok a való életben soha nem engedik ki az adóstársat! A legkisebb együttműködési szándék sincs meg bennük ehhez. Csak olyan eset jöhet szóba náluk, ahol sokkal jobb helyzetbe kerülnek. Kizárólag másik adóstárs belépése jöhet szóba. Olyan horribilis – jellemzően a házastárs adóstárshoz képest legalább kétszeres – esetleg több évre visszamenőleges nettó jövedelmet kérnek a belépő új adóstárstól, ami nagyon kevés embernek van. Ilyen személyt szinte lehetetlen szerezni, talán egy anyagilag megfelelő testvér vagy szülő lehet, aki ezt bevállalná. Én válóperes ügyvéd vagyok, eddig 9 alkalommal próbáltunk ilyet csinálni és a megalázás a legjobb szó arra, amit a bankok művelnek. Egyébként ha belemennének, “szerződésmódosítási díj” címén 4-5% költséget kérnek, amit azonnal ki kell fizetni készpénzben, nem a tartozáshoz írják.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  16 év drágulása

  Az alábbi infografikánkon az elmúlt 16 év inflációját ábrázoltuk, lebontva néhány érdekesebb KSH termékcsoportra is. Mint látható, az átlagos infláció ez idő alatt összesen 81%...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.