Betöltés
loading

Szigorítanak a magyar állampapírok vásárlási feltételein

Szigorítanak a magyar állampapírok vásárlási feltételein, amivel azt szeretnék elérni, hogy ahhoz valóban kizárólag forint megtakarítással rendelkező magánszemélyek juthassanak hozzá, illetve ne lehessen a jövőben lombard hitelt és hasonló lakossági állampapírral biztosított ügyletet kötni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) ezért a Magyar Állampapír Plusz („MÁP Plusz”), az Egyéves Magyar Állampapír („1MÁP”) és a Prémium Magyar Állampapír („PMÁP”) jelenlegi forgalomba hozatali feltételein két pontban módosít:

1. Nem lehet a MÁP Plusz, 1MÁP és PMÁP sorozatokat biztosítéki ügyletek útján, valamint biztosíték érvényesítése címén átruházni. Az átruházási korlátozás nem visszamenőleges hatályú, a szigorítást megelőzően kibocsátott állampapír sorozatok esetén nem alkalmazandó. Ennek a rendelkezésnek az eredményeként nem lehet – többek között – lombard hitelt és hasonló lakossági állampapírral biztosított ügyletet kötni. Eddig ez a korlátozás csak a lakossági állampapír forgalmazókra vonatkozott.

2. Másrészről a fenti állampapírtípusokat kizárólag olyan magyar magánszemélyek vásárolhatják meg, akik forint bevételekkel és kiadásokkal rendelkeznek. Az érvényben lévő forgalmazói szerződések értelmében továbbra is a lakossági állampapír forgalmazást végző befektetési szolgáltatók szerződéses felelőssége, hogy a meghatározott célpiac számára értékesítsék az állampapírokat.

A módosításokat tartalmazó új állampapír-sorozatok meghirdetésére egységesen 2020. április 14-én kerül sor a forgalomba hozatali szabályok szerinti közzétételi helyeken (allampapir.hu, akk.hu, kozzetetelek.mnb.hu). A változtatásokat az ÁKK Zrt. 2020. április 20-i forgalomba hozatali kezdőnappal vezeti be.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Semmi sem a régi

    2020, a járvány, a példa nélküli lezárások, és a gazdaság államok általi földbedöngölése után lehet az az érzésünk, hogy modern világunk milyen törékeny. Sok minden...

  • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

    A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →