loading

Szigorodó energetikai szabályok: újabb haladékot kapnak az építkezők

Az eredeti tervek szerint 2021. januárjától már csak a “közel nullás energiaigényű” házak kaphatnának használatbavételi engedélyt. Ezt a határidőt azonban első körben meghosszabbították 2021. június végéig. Most pedig újabb egy éves haladékot nyerte az építkezők: 2022. június végéig használatbavételi engedélyt kaphatnak az újépítésű ingatlanok, ha a 2020-ban érvényes szabályoknak megfelelnek.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az energetikai szabályok egyre szigorodnak: a közeljövőben már csak “közel nullás energiaigényű” – azaz BB energetikai besorolású – lakások kaphatnak majd használatbavételi engedélyt. (Jelenleg legalább CC energetikai besorolást elérő ingatlanokat lehet építeni.)

Elvileg a szigorodó elvárásoknak már tavaly év végén életbe kellett volna lépnie: idén januártól már csak az új feltételeknek megfelelő ingatlan kaphatott volna engedélyt. A változást azonban első körben eltolták fél évvel, sőt most újabb haladékot kaptak az építtetők.

A régi szabályoknak megfelelő ingatlanok még 2022. június végéig használatbavételi engedélyt kaphatnak

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás alapján 2022. június 30-ig megkaphatják a használatbavételi engedélyt azok a házak, amelyek a régi energetikai szabályoknak megfelelően épülnek fel. Akkor alkalmazható az újabb határidő, ha az ingatlan az építészeti-műszaki tervezési dokumentációja alapján nem éri el a “közel nullás energiaigényű” besorolást és a használatbavétel nem történt meg 2020. év végéig. Fontos kitétel, hogy a 2020. decemberében érvényes feltételeket azonban teljesíteni kell, vagyis legalább CC energetikai minősítést kell kapnia az épületnek.

Ez különösen azoknál a projektek, építkezések esetében jó hír, amelyeknél az átadás 2020. végéhez képest elcsúszott és még az akkori szabályok szerint tervezték meg az épületet. Ugyanis a jobb energetikai besorolás elérése érdekében emelkedhetnek a kivitelezői költségek, emiatt magasabb összegű önerőre, vagy épp lakáshitelre lenne szüksége az építtetőnek.

Miért fontos egy épület energiaigénye, energetikai besorolása?

Magyarországnak is kifejezett célja az energiafogyasztás csökkentése, melynek egyik módja lehet az épületek energiaigényének mérséklése. Ez természetesen az ingatlantulajdonosoknak is fontos szempont lehet, hiszen egy alacsonyabb energiaigényű épületnek a rezsije is jóval kedvezőbb lehet.

Jelenleg egy lakás vásárlásakor annak energiaigényét is meg kell ismernie a vevőnek – ez sokat elárul az épület korszerűségéről is -, vagyis kap egy energetikai besorolást a lakás, melyet egy tanúsítványban tüntetnek fel.

Az építkezéseknél is vannak elvárások az ingatlanok energetikai besorolásával kapcsolatban: jelenleg CC besorolású lakás kaphat használatbavételi engedélyt, de 2022. júliusától már csak BB besorolású, “közel nullás energiaigényű” épület készülhet el.

Az új lakást vásárlóknak is jó hír a határidő kitolása

Természetesen nem csak az építkezőket érinti az új szabály: jó hír ez az új lakást vásárlók számára is. Az új rendelet alapján a régi energetikai szabályok szerit megtervezett – de csúszásban lévő – projektek esetében a kivitelezőnek még több mint egy éve van az épület befejezésére. Nem szükséges a házat áttervezni, ami miatt vélhetően a kivitelezői költségek is emelkedhetnének. Ezt pedig végső soron a vevők pénztárcája is megérezte volna.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Megőrült, aki a jelenlegi helyzetben vesz fel lakáshitelt?

Megéri hitelt felvenni ilyen bizonytalan gazdasági környezetben? Az olcsó kamatok vonzereje nagyobb, mint a hiteligénylésben rejlő veszélyek? Mire érdemes figyelni, milyen kockázatokat lehet csökkenteni? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre...

Blogajánló
 • alapblog Forgatókönyvek egy témára: sorsunk a következő húsz esztendőben

  Visszafogottan szólva is nem sok jó vár az emberiségre a következő két évtizedben. Leegyszerűsítetten ez a mondanivalója az amerikai hírszerzőügynökségek összesített jelentésének, amit négy évente...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Viccnek indult, mégis óriásit megy a mém inspirálta kriptovaluta

  Az elmúlt 24 órában 73 százalékkal nőtt a Dogecoin kriptovaluta értéke, ezzel már közel jár a 20 milliárd dolláros piaci kapitalizációhoz. 2013-ban Jackson Palmer és Billy Markus alkotta meg a mém-ihlette kriptovalutát, amivel a digitális pénznemek rogamos elterjedését akarták kifigurázni. Poénnak szánták, mégis egyre komolyabban eredményeket produkál az alkotásuk. Egy év alatt közel 7000 százalékkal emelkedett a Dogecoin értéke, ami...