Betöltés

Technológia fejlődés ide vagy oda, korai még temetni a készpénzt!

szerző: Bankmonitor
2017-11-26

Kétségtelen, hogy egyre többen vannak, akik már teljesen kerülik a készpénz használatát, és ehelyett inkább a bankkártyájuk, vagy a mobiljuk segítségével fizetnek. Ráadásul a technikai fejlődésnek hála, hamarosan a blokklánc technológián alapuló digitális pénzek is elterjedhetnek. Ugyanakkor a világban még mindig nagyon sokan a pénztárcában lapuló papír és érme formátumra szavaznak. A kutatások szerint az elmúlt évtizedben nemhogy kevesebb, hanem több készpénz került forgalomba a világon, habár hosszú távon mégis az elektronikus megoldás lehet a győztes.

Rendkívül sokat hallani arról, hogy a készpénz sorsa egyszer s mindenkorra megpecsételődött és hamarosan szinte teljesen eltűnik a forgalomból a bankkártya és az egyéb fizetési megoldásoknak köszönhetően. Ebben van igazság, ugyanakkor ma még a készpénz számít a világ számos országában a legnépszerűbb fizetési formának.

Persze van a világnak néhány szeglete, ahol inkább az elektronikus fizetési módok hódítottak teret. A Skandináv országok gyakorlatilag már most is a szinte teljesen készpénzmentes működésre tértek át. A svéd bankok például már gyakorlatilag nem is tartanak fent készpénz-készleteket, hanem elsősorban az elektronikus fizetési módok felé terelik az ügyfeleket. A svéd társadalomban olyannyira erős lett a készpénz ellenesség, hogy annak a használatát már sokan csak az illegális tevékenységhez, bűnözéshez kötik.

Az egyéb fejlett országok azonban eltérő ütemben adaptálják a különböző fizetési megoldásokat. Élen jár az Egyesült Királyság, Norvégia, Németország is, ahol a készpénz-helyettesítők aránya 95% fölötti, amin belül a bankkártyás és hitelkártyás fizetési módok emelkednek ki, de a mobilfizetés is egyre elterjedtebb.

Nem feltétlenül lehet az alacsonyabb jövedelmű fejlődő országokat sem egy kategóriába sorolni. A legtöbb afrikai országról az a kép élhet bennünk, hogy teljesen az elmaradott gazdaság miatt elsősorban a fizikai fizetőeszközöket alkalmazzák. Meglepő módon Kenya nagyon előkelő helyen áll a mobilfizetési megoldások alkalmazásában világviszonylatban is.

Itt a helyi telefontársaság a Safaricom néhány nemzetközi telefontársasággal karöltve egy olyan rendszert hozott létre (M-Pesa), amely segítségével az emberek leginkább a mobiljukat használhatják a fizetésre. Ezért is lehet, hogy a mobil alapú fizetés aránya meglepő módon magas, 55%-ot tesz ki a felnőtt lakosság körében. Ugyanakkor a bankkártya használata a megfelelő körülmények hiánya miatt nem igazán terjedt el, hiszen lényegében bankszámlákkal sem rendelkeznek az emberek. Bár azt meg kell jegyezni, hogy ehhez a sikerhez többé kevésbé a helyi jellegzetességek járulnak hozzá (a mobiltelefonok viszonylag magas aránya, a pénzküldés intézményének preferálása, a mobilszolgáltató monopol helyzete, jó marketing stb.).

De emellett több afrikai országban is hasonló folyamatokat látunk, például a mobilfizetés használata hódít a Dél-afrikai Köztársaságban és Tanzániában is. Ugyanakkor sok fejlődő ország még inkább a készpénzhez ragaszkodik, és elenyésző arányban van jelen az elektronikus fizetés. Ott van a két óriás, Kína és India, ahol a készpénz-helyettesítőket csak a felnőtt lakosság kisebb része használja. Bár Indiában is megpróbálták bevezetni az M-Pesa alapú mobilfizetési rendszert, itt azonban nem aratott osztatlan sikert az alacsony jövedelmű lakosság körében.

Kalkulátorunkkal utána nézhetsz hol találod meg a számodra legkedvezőbb bankszámlát!

Mit hozhat a jövő?

Egy friss kutatás alapján, ami 2006-2016 között 42 országot megvizsgálva arra jutott, hogy nőtt a gazdaságokban a készpénzforgalom. Vagyis a lakosság, a vállalatok, és a bankok nagyobb arányban használták a készpénzt.

A kutatók úgy vélik, hogy azokban a gazdaságokban, ahol nőtt a készpénz használata az elmúlt időszakban, ott is inkább egyedi hatások játszottak közre. Ilyen például az elmúlt években jellemző rendkívül alacsony kamatszint, ami azt eredményezi, hogy gyakorlatilag nem éri meg a bankban tartani pénzt. A másik beazonosított ok a 2008-as válság hatása lehet, ami miatt a pénzügyi intézmények iránti bizalom megrendült.

Ezektől a tényezőktől eltekintve azt látjuk, hogy hosszú távon az elektronikus fizetési módok a nyertesek, azonban korántsem olyan gyors lesz az átmenet, mint azt sokan képzelik. Tehát még jó darabig jelen lesz a világban a készpénz, annak minden előnyével, és hátrányával együtt. A blokklánc alapú technológiák is rendkívül biztatónak tűnnek, ezek tulajdonképpen teljesen a digitális térbe terelik a tranzakciókat. Azonban itt még számos kérdésnek meg kell oldódnia, például a megfelelő szabályozási háttér létre kell, hogy jöjjön.

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

mobilfizetes

Miért szuper dolog a mobilfizetés?

2019. 08. 06.

Amikor mobilfizetésre gondolunk, akkor valójában bankkártyás fizetésről beszélünk, még ha a kis plasztik lapocska a maga materiális formájában nem is vesz részt a tranzakcióban. De miért jó ez a felhasználóknak?...

Blogajánló

  • alapblog

    Politikai one man show, avagy az üzletek üzlete

    Andrew Boutton, a Kaliforniai Egyetem gazdaságpolitikai tanára új könyvében kimutatni véli, hogy a külföldi támogatások komoly mértékben járulnak hozzá autoriter rendszerek fennmaradásához, erősödéséhez és áttételesen... The post Politikai one man show, avagy az üzletek üzlete appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.