Betöltés
loading

A svédek megmutatják, hogyan kell bankot csinálni!

Nincs elegáns és drága székház a belvárosban. Nincs széleskörű fiókhálózat: az átlagos ügyfél ugyanis mindent elintéz online, mindössze 5 évente egyszer jelenik meg a bankfiókban. Így a korábbi alkalmazottak 65%-a is elegendő az olcsó, hatékony és ügyfélbarát működéshez. Nem egy periférikus, senki által nem ismert és használt bankról van szó, a Swedbank Svédország legnagyobb lakossági bankja, mely megértette az új idők szavát.

A Swedbank két évvel ezelőtt döntött a teljes átalakulásról. Az alkalmazottak kellően vonakodva és félve hagyták ott a belvárosi méregdrága irodaházat és költöztek a város peremére, olyan helyre ahol korábban leginkább közműszolgáltatók béreltek olcsó irodákat. Önmagában ez a lépés 25 millió svéd koronát (825 millió Ft) takarított meg éves szinten a banknak.

A digitális átállás keretében a bank elsődleges célja az élvonalbeli online szolgáltatások, mobil applikációk kialakítása volt. Az eredmény döbbenetes: az online kiszolgálás annyira jó, hogy az átlagos ügyfél 5 (nem tévedés: öt!) évente egyszer megy be a bankfiókba. Ebből adódóan a bank negyedére csökkentette a bankfiókok számát, mely természetesen újabb drasztikus költségcsökkenést eredményezett.

„Shake, Baby shake!” – valóssággá vált sláger a mobilon

A Swedbank mobil appjának egyik legnépszerűbb funkciója, hogy az egyenleg lekérdezéséhez elegendő megrázni a mobilt az app indítása után. A bank rájött, hogy a legtöbb mobil bank felhasználó ezt szeretné megtudni legelőször, így még egy képernyő érintés sem szükséges az információ lekéréséhez.

Átutalni számlák között drag-and-dropp funkcióval lehet, azaz egyszerűen áthúzható az egyik számláról a másikra az összeg egy újmozdulattal (igaz az utalni kívánt összeget természetesen meg kell adni).

Víz, villany, vagy bármilyen más csekken érkező fizetnivalót le tudnak az ügyfelek könnyedén rendezni a mobil kamerájának bekapcsolásával: utalandó összeg, szolgáltató számlaszáma, közlemény beolvasása egymás után… pötyögés nélkül… és már indulhat is az utalás.

Csak a kényelem? Ennél többről van szó…

Miért fontos a költségcsökkentés az ügyfél számára? Ha a bankunk nem képes alacsony költségszint mellett dolgozni, akkor a termékei nem tudnak olcsók lenni. A legvégén az ügyfél fizeti meg a drága működés árát.

Megéri, vagy csak rózsaszín köd az egész?

Egy bank üzleti megítélését leginkább a részvényárfolyam tükrözi. A Swedbank árfolyama ma nagyon közel van a 2008-as pénzügyi válság előtti csúcshoz. Máshonnan nézve ez olyan, mintha az OTP árfolyama ma 10.000 Ft lenne és nem 6.900 Ft. Úgy tűnik tehát, hogy üzletileg is van értelme ügyfélbarát, modern és alacsony költségű bankot csinálni.

Valami hasonlót szeretne a magyar banki ügyfelek többsége is, legalábbis ez derült ki a Bankmonitor.hu 1300 fős felméréséből, melyben a válaszadók közel fele nyilatkozott úgy, hogy már a számlanyitáshoz sem szeretne bemenni a bankfiókba

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Pénzhez akarsz jutni? Nem is hinnéd, mi vár rád a jövőben!

Mindannyian ismerjük az ATM-eket, mert ha pénzt akarunk felvenni, akkor hozzájuk fordulunk. A digitalizáció előretörésével viszont nemcsak a bankfiókok változnak majd meg, hanem a pénzkiadó automaták is. Spanyolországban például már...

Ez igen! A mobilok ütik ki a nyeregből a bankfiókokat

Újra nekiveselkedtünk, a netbankok után most a mobilbankokat veséztük ki, hiszen mára az okostelefonok is az életünk szerves részeivé váltak. 11 bank válaszai alapján elégedettek lehetünk, bár ahogy nőnek a...

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Blogajánló
  • alapblog Pénznyomtatás limit nélkül, bitcoin feleződés

    A bitcoin feltalálója és első bányásza, az ismeretlen Satoshi Nakamoto, a blokklánc legelső, genezis blokkjába egy üzenetet kódolt bele. Az üzenet a The Times 2009.... The post Pénznyomtatás limit nélkül, bitcoin feleződés appeared first on alapblog.