Folytatja térnyerését a digitális fizetés

Folytatja térnyerését a digitális fizetés
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-23
 

A lakossági bankszámlák, a bankkártyát aktívan használók és a mobiltárcába regisztrált kártyák száma egyaránt tovább növekedett 2022. utolsó negyedévében a Magyar Nemzeti Bank március 16-án közzétett Pénzforgalmi tájékoztatója szerint. A forgalom mellett pedig a fizetések értékében is számottevő növekedés látható.

Egyre több a bankszámla, szárnyal a digitális fizetés

A lakossági folyószámlák száma az utolsó negyedévben csaknem 60 ezer darabbal bővült, így meghaladta a 10,7 milliót. Az elektronikus pénzforgalom terjedéséhez szintén hozzájárul, hogy az interneten hozzáférhető számlák és a mobiltárcába regisztrált kártyák száma is folyamatosan növekszik, ez utóbbi az előző időszakhoz képest több mint 7 százalékos növekedést mutat, melynek eredményeképp meghaladta az 1,7 milliót. Azon kártyák száma, amellyel vásárlási tranzakció történt több mint 50 ezerrel múlta felül a 2022. harmadik negyedévi értéket.

Stabilan folytatja tehát térnyerését a mobiltárcás fizetési technológia, 2022 negyedik negyedévében az összes vásárlási tranzakció 18 százaléka, értékének pedig 13 százaléka már valamilyen okoseszköz, például mobiltelefon, vagy okosóra segítségével jött létre. Népszerűsége éves időtávon figyelhető meg legjobban, a mobiltárcával lebonyolított vásárlási tranzakciók száma 77 százalékkal, értéke 101 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Jó tudni
Ezzel párhuzamban az utolsó negyedévben megfigyelhető volt az ATM hálózat szűkülése, ugyanakkor a bankkártyás forgalom belföldön és külföldön egyaránt nagymértékben nőtt az előző évhez képest.

Folytatja térnyerését a digitális fizetés

Az egész éves változásokat tekintve érdekes, hogy jelentősen különbözőek az adatok a vásárlás darabszám, illetve értékét illetően, ami jellemzően az inflációnak és a forintárfolyamnak tudható be. Ez pedig a készpénzfelvételek kapcsán is megjelenik: míg a hazai tranzakciók számában 1 százalékot meghaladó a csökkenés, addig az értéket tekintve 7 százalékos növekedés figyelhető meg. A 2477 milliárd forint értékű készpénzfelvétel azonban a kártyás vásárlások értékétől messze elmarad. 

2022 harmadik negyedévében a forgalomban lévő készpénzállomány a digitális technológia térhódítása ellenére is tetemes, meghaladja a 8300 milliárd forintot. A negyedik negyedévre viszont csupán 12 milliárd forinttal bővült, amelyből szintén látható, hogy az inflációs védelem beépül a háztartások döntéseibe.

Mivel az áremelkedés üteme egyelőre nem enyhül érdemben, nagy valószínűséggel tovább erősödhet a digitális fizetési megoldások szárnyalása, egyúttal csökkenhetnek a háztartások készpénzzel együtt járó kockázatai, hiszen a bankszámlán “csücsülő” pénzünket nem hagyhatjuk el, nem lophatják el, biztosítva van és a fizetés is kényelmesebb vele. Ráadásul ma már nem csak a fizetést, de a banki ügyintézést és tranzakciókat is kényelmesen intézhetjük, bankfióki látogatás nélkül. Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, mi minden intézhető el online, a digitális technológiák fejlődésének köszönhetően.

Kalkulálj
Ismerd meg a legjobb bankszámlákat 2023 tavaszán a Bankmonitor bankszámla összehasonlító kalkulátorával!
Hirdetés
Hirdetés