Tedd ezt és a bankköltségeknek búcsút inthetsz!

Tedd ezt és a bankköltségeknek búcsút inthetsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-14 Frissítve: 2021-07-01
 

Ha meg lennél elégedve a jelenlegi bankoddal, akkor elegendő megnézni a szálakivonatod: szinte biztosan meglepődsz, hogy mennyi költséget terhelnek rád. Amennyiben egy átlagos számlával rendelkezel, akár a számlaköltséged 75%-át is megspórolhatod, ha a számodra legolcsóbb számlák közül választasz. Így több, mint 1500 forinttal több maradhat a zsebedben havonta.

Bankszámlaválasztás

Sokéves tapasztalatunk, hogy a legjobb számla kiválasztása, nem kis feladat. Össze kell gyűjteni a szóba jöhető számlák kondíciós listáját, megfigyelni saját bankhasználati szokásainkat és azután órákon át számolni… Ezt egyszerűsítettük le a bankszámla kalkulátorunkkal. Elég csak a saját bankhasználati szokásaidat ismerni, máris kiszámoljuk az aktuális kondíciók alapján melyik a legolcsóbb számla.

Különböző szokások, más-más száma

Fontos tudni, hogy nincs olyan, hogy legolcsóbb bankszámla. Amennyi szokás, annyi féle számla lehet a legkedvezőbb. Mi az átlagos jövedelem illetve a magas jövedelem mellett elérhető legjobb számlák mellett, a diákoknak és a nyugdíjasoknak szóló lekedvezőbb ajánlatokat vettük górcső alá. Minket is meglepett a különbség: több, mint 1700 forintot is kidobhatsz az ablakon, ha nem megfelelően választasz bankszámlát.

A három legkedvezőbb díjú bankszámla havi költségét átlagoltuk, és ahhoz hasonlítottuk az általunk követett bankszámlák átlagos bankszámla költségét. Egy-egy alkalommal több, mint ötven számlát hasonlítottunk össze. A legolcsóbb és a legdrágább számla között akár 4000 forintot is meghaladó eltérést találtunk.

Fontos, megemlíteni, hogy a legjobb számlacsomagok nem minden esetben ugyanazok. Például átlagos jövedelem és számlahasználati szokásokat feltételezve az Erste Bank Privilégium „L” Bankszámla a legkedvezőbb. Ám, a diákoknak például a CIB Bank ECO bankszámlája bizonyult a legolcsóbbnak. Ezért fontos ismerni a bankhasználati szokásainkat, hiszen ha már picit is változtatsz az általunk elképzelt átlagos számlahasználati szokáson, máris más-más számla lehet a legkedvezőbb.

Hirdetés

Hirdetés

Amire ügyelni kell

  • Fontos, hogy az adott kondíció mennyi ideig érvényes. Általában a diákszámláknál szokásos kikötni, hogy bizonyos életkor (vagy az iskola elvégzése után) automatikusan egy másik számlába sorolnak át.
  • Amilyen feltételeket vállalsz, azt igyekezz betartani! Több ezer forintot jelenthet havonta, ha nem tudsz teljesíteni egy-egy feltételt.
  • SMS-sel csak óvatosan! Bár sokan elengedhetetlen biztonsági elemnek ítélik meg az SMS szolgáltatást, a gyakori értesítők jelentősen megtudják drágítani a számlák összköltségét.
  • Amit lehet, elektronikusan intézz! Szinte kivétel nélkül mindenütt olcsóbb a netes utalás, mint a bankfióki, de egyes helyeken még ügyintézési díjat is felszámíthatnak, ha bankfiókba mész, vagy papír alapú kivonatot kérsz az elektronikus helyett.
  • Automatizálj! A csoportos beszedés illetve az állandó utalás jellemzően olcsóbb, mint az eseti.
  • Dombornyomott kártya drága mulatság, miközben a hétköznapi használat mellett már nem igazán látod a különbséget a nem domobornyomott társaihoz képest: egy két helytől eltekintve mindkettővel tudsz fizetni az interneten is.
  • A készpénzfelvételnél vigyázz a költségekre! Amennyiben nem férsz bele az ingyenes készpénzfelvételi limitbe, általában a bankod saját automatái olcsóbban biztosítanak készpénzt számodra. De inkább vásárlásra használd a kártyád, mint pénzfelvételre.
  • Ne vegyél igénybe olyan szolgáltatást, amire nincs szükséged! Devizaszámla néhány eurónak, utasbiztosítás a kártyádhoz, ha nem utazol külföldre, értékpapír számla néhány tíz ezer forintnak.

Csupán néhány példa, amivel a bankváltás mellett még tovább tudod csökkenteni a számlaköltségedet!

Hirdetés
Hirdetés