Ezekkel a számlákkal most akár 80 ezer forintot is nyerhetsz!

Ezekkel a számlákkal most akár 80 ezer forintot is nyerhetsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-03-01
 

Beköszöntött a tavasz, és ezzel elérkezett az éves banki díjemelések ideje is. Az emelések miatt még fontosabb, hogy résen legyünk: a Bankmonitor most ahhoz ad tippeket, hogy egy tudatos döntéssel miként lehet akár 80 ezer forintot nyerni egyetlen év leforgása alatt.

Március 1-től vagy április 1-től számos hazai bank alkalmazza a szokásos éves díjemelést. A több évtizedes rekordnak minősülő tavalyi 17,6%-os átlagos infláció okán több pénzintézet ezzel megegyező mértékben drágítja a bankszámlaköltségeit. Mivel egy magyar lakossági ügyfél 2023-ban átlagosan 42 ezer forint körüli összeget költhetett a bankszámlájára, így a díjemelések hatására idén már 49 ezer forintra emelkedhet ez a kiadás.

Még brutálisabban hangzik a dolog, ha 10 éves időtartamot veszünk figyelembe: az átlagos költségszintből kiindulva – és inflációkövető díjemeléseket feltételezve – ennyi idő alatt már mai értéken kb. félmillió forintba (!) kerülhet egy szimpla lakossági bankszámla…

Hirdetés

Hirdetés

Miért nem vesszük észre ezt az évi 49 ezer forintos kiadást?

A Bankmonitor berkein belül sokszor visszatérő tapasztalat, hogy az ügyfelek jelentős része egyszerűen nem tartja számon a saját bankszámlájának költségeit. Ez bizonyos szempontból teljesen érthető (volt), hiszen a bankok kreatív árazási módszereiből kifolyólag a földi halandók számára szinte követhetetlen, hogy melyik hónapban milyen jogcímen mennyi költséget számítanak fel.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy sokan ingyenesnek vélik a valójában egyáltalán nem ingyenes bankszámlájukat: ennek hátterében az állhat, hogy marketingcélok által vezérelve a számlavezetési díj sok számlacsomag esetében 0 forint. Fontos tudni azonban, hogy a számlavezetési díjtól függetlenül még nagyon sok más jogcímen is levonhat pénzt a bank, ezt pedig a gyanútlan felhasználók gyakran észre sem veszik.

Ma már néhány kattintással csekkolhatod a tavalyi számlaköltségeidet

A 2019. előtti világhoz képest viszont nagyon kedvező változás, hogy az Európai Unió egyik előírása értelmében minden számlavezető bank köteles évente egy alkalommal egy tételes díjkimutatást küldeni az ügyfelei számára. Az előző naptári évre vonatkozó összeállítást minden év január 31-ig kell kézhez kapniuk az ügyfeleknek, tehát 2024. tavaszán már biztosan fent van a netbankod valamelyik bugyrában a te 2023-as díjkimutatásod is. Évente egyszer igazán érdemes rászánni ezt a pár percet, hiszen tényleg mindössze néhány kattintásba kerül, hogy egyetlen dokumentumban feketén-fehéren láthasd, mennyivel sarcoltak meg tavaly.

Ötlet
Persze az egyénileg tapasztalt költségszintnek igen nagy a szórása. A legkedvezőbb számlák – amelyekre az alábbiakban még kitérünk – több éven keresztül 0 forintért is használhatók. Ezzel szemben a Magyar Nemzeti Bank közösségi oldalán megjelent figyelemfelhívás szerint akár évi 100 ezer forintot is elbukhatnak azok az ügyfelek, akik sportot űznek a legköltségesebb banki funkciók rendszeres igénybevételéből.

Mindenki megúszhatná ezt a felesleges pénzkidobást?

A legfájdalmasabb kiadás talán az, amelyet pofonegyszerűen el lehetett volna kerülni. A bankszámlák költsége éppen ilyen, hiszen a bankok közti verseny eredményeképpen a legkedvezőbb csomagokkal 2-3 éven keresztül teljesen ingyenesen használható számlája is lehet az embernek.

És mielőtt azt gondolnánk, hogy ehhez kiemelkedő jövedelem szükséges, a helyzet ennél sokkal jobb: jelen pillanatban a nettó minimálbér (kb. havi nettó 177 400 forint) érkeztetésével már legalább 1 számlacsomagnál jogosultak lehetünk az ideiglenes díjmentességre. Aki pedig havi 225 ezer forintot is tud érkeztetni, ő már legalább 3 különböző bank ingyenes ajánlata közül válogathat. A kedvező kondíciókat tehát nem csak a gazdagok érhetik el, hanem a teljesen átlagos jövedelemmel rendelkező széles rétegek is.

Ezeket ajánlja most a Bankmonitor!

Fentebb már említettük, hogy a mostani piacon több olyan számlacsomag is elérhető, melyekkel átmenetileg (1-2-3 évig) teljesen lenullázhatjuk a banki költségeinket. A Bankmonitor online kalkulátorában tetszőleges egyéni szokások beállításával megtalálható, hogy melyik számlák igazodnak a legjobban az adott élethelyzethez. Az alábbi összefoglaló táblázat elkészítéséhez teljesen átlagos használati szokásokat adtunk meg, és havi 300 ezer forint munkabér érkeztetését feltételeztük.

Legjobb bankszámlák 2024-ben

Látható, hogy a megadott paraméterek mellett két olyan ajánlat is van (Erste Privilégium 2.0 Partner, illetve CIB Eco), melyek legalább 2 évig teljesen díjmentes bankolást tesznek lehetővé az ügyfelek számára, sőt, az Erste csomagja még ennél is tovább, 3 évig használható ingyenesen. A harmadik helyezett (UniCredit Partner Aktív Nulla) pedig az első évben teljesen díjmentes, és csak a második évtől kezdve merül fel a kártyadíj.

Hab a tortán, hogy az Ersténél most 30 ezer forint jóváírást is kaphatnak az új ügyfelek, ami tovább növeli a bezsebelhető nyereséget. Ha az évi 50 ezer forint körüli megspórolt költségből indulunk ki, és ehhez hozzáadjuk az elérhető jóváírást, akkor egy év alatt már 80 ezer forint körüli nyereségről beszélhetünk – amihez mindössze az elavult bankszámla lecserélésére van szükség! Ha pedig a 2. és 3. évben megspórolt költségeket is beleszámítjuk, akkor nagyon könnyen 200 ezer forint közelébe emelkedik a bankszámlaváltás pénzügyi előnye.

Kalkulálj
Ne habozz, kérd a Bankmonitor segítségét, és cseréld le még ebben a hónapban a pénznyelő bankszámládat!

Hirdetés
Hirdetés