Mennyit fizettél bankolásra 2023-ban? Január végéig kiderül!

Mennyit fizettél bankolásra 2023-ban? Január végéig kiderül!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-11 Frissítve: 2024-01-12
 

Fontos levél érkezik minden olyan magyar számára, aki rendelkezik bankszámlával. A bankok január végéig elküldik ügyfeleiknek az éves díjkimutatást, amiből világosan kiderül, hogy mire és mennyit fizettünk az előző évben. Az aprónak tűnő költségelemek összességében meglepő összegre hízhatnak, így jó, ha nem ér váratlanul. Mutatjuk, mit kell tudni a díjkimutatásról, hol keresd azt, de abban is segítünk, hogy miként takaríthatsz meg egy kis odafigyeléssel akár egy nagyobb összeget is. 

A bankok minden év január 31-ig kötelesek kiküldeni ügyfeleiknek egy átlátható, tételes díjösszesítőt a bankszámlájukhoz kapcsolódó költségekről. Ha szerencséd van, az összesített kimutatás mindössze évi pár tízezer forintot tartalmaz, de nem ritka az sem, hogy több mint százezer forint virít a dokumentumon. Hol érhető el és mit tartalmaz pontosan ez a dokumentum? Mit tehetsz akkor, ha túl magasak a költségek? Mutatjuk!

Hirdetés

Hirdetés

Mi az a „PAD” és mit tartalmaz?

A PAD rövidítés az EU-s irányelv rövidítése (Payment Account Directive). A bankokat Magyarországon is kormányrendelet kötelezi arra, hogy minden év január 31-ig egy meghatározott tartamú díjkimutatást küldjenek ügyfeleiknek, amelyen átláthatóan fel vannak tüntetve az egyes költségelemek. A PAD dokumentumból a havi kivonatoknál is világosabban kiderül minden, a bankszámlához kapcsolódó 2023-ban keletkezett költségünk.

Miket tartalmaz a díjösszesítő?

  • A fizetési számlához kapcsolódó díjakat és kamatokat;
  • a betéti kártyához kapcsolódó díjakat;
  • a folyószámlahitelhez kapcsolódó költségeket;
  • a telefonos banki szolgáltatások díjait;
  • a mobil- és internetbankhoz kapcsolódó díjakat és
  • az SMS értesítéshez kapcsolódó költségeket.

Mindezeket áttekintve tehát már könnyen következtethetünk arra, hogy, mik azok a tételek, amelyeken a legtöbbet tudnánk spórolni.

Hol találhatjuk meg az éves bankszámla díjkimutatást?

A PAD kimutatást alapesetben mindenki úgy kapja meg, ahogy a havi kimutatásokat is szokta, azaz postán vagy elektronikusan. Egyre több bank részesíti ugyanakkor előnyben az online megoldásokat, így előfordulhat, hogy a nagy arányú net- vagy mobilbanki felhasználókkal rendelkező pénzintézetek csak ezekre a felületekre töltik fel a kimutatást. Ha nem találod a díjösszesítőt, nézz utána a bank weboldalán, fordulj az online vagy telefonos ügyfélszolgálathoz.

Hogyan spórolhatunk a banki díjakon?

Az éves kivonat tehát remek alkalom arra, hogy áttekintsük és akár csökkentsük a bankszámlánkkal kapcsolatos költségeket. A legtöbb díjtételből lehetőségünk van faragni, főleg abban az esetben, ha jó pár éve ugyanazt a csomagot használjuk, vagy ha jellemzően online bankolunk.

Ha a tranzakciók (például a készpénzfelvétel vagy az átutalás) díja magas, akkor akár néhány rossz beidegződés megváltoztatásával is rengeteget spórolhatsz. Ha az utalások költsége magas és eddig telebankon, vagy a bankfiókon keresztül intézted az átutalásokat, akkor érdemes online ügyintézésre váltanod. A legtöbb csomagnál a net- és mobilbankos utalásokért jóval kevesebbet kell fizetni, vagy ezek díjmentesek. Ha a számládhoz kapcsolódóan egyértelműen az utalások a legdrágábbak, választhatsz olyan csomagot, amiben (más egyebek mellett) az online utalásokért nem kell fizetni, akár bankváltás nélkül. 

Ha a készpénzfelvételi díjakat szeretnéd csökkenteni, érdemes felülvizsgálni, hogy kihasználod-e az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, amellyel havonta két alkalommal, maximum 150 ezer forint összértékben vehetsz fel díjmentesen pénzt bármely hazai forint ATM-ből. Arra is érdemes odafigyelni, hogy ha több számlát is használsz, akkor melyikhez állítottad be ezt a lehetőséget, hiszen egyszerre csak az egyikkel működhet. Érdemes lehet azt is átgondolnod, hol és mikor lehet érdemesebb készpénz helyett bankkártyás fizetésre váltanod. Ma már a legtöbb helyen elfogadják a bankkártyát, így átlagos használat mellett elég lehet csak vésztartalékként néhány ezer forint a pénztárcádban. Ha esetenként nagy összegű készpénzt kell felvenned, érdemes tájékozódnod, hogyan jársz a legjobban.

Ha drága az sms értesítés, akkor a következőket teheted:

  • Átnézheted, hogy melyek azok az értesítések, amikre igazán szükséged van, a többit pedig kikapcsolhatod.
  • Nézd meg, milyen limiteket állítottál be korábban, a küszöbérték módosításával ugyanis személyre szabhatod, hogy milyen értékű tranzakciókról kapj a jövőben sms-t.
  • Ha eddig nem kapcsoltad ki a szolgáltatást, akkor ezt is megteheted anélkül, hogy le kellene mondanod a biztonságos szolgáltatásról. Van ugyanis lehetőség átváltani a jellemzően ingyenes push üzenetekre. Ez ugyanúgy tájékoztat minden olyan számlamozgásról a jövőben, ahogyan az sms értesítés, csak nem üzenetben, hanem a mobiltelefonod kijelzőjén megjelenő értesítések formájában. Ehhez azonban szükséged lesz okostelefonra és mobilinternetre, valamint használnod kell a bank mobilbanki szolgáltatását. Fontos az is, hogy nem minden banknál működnek a push értesítések, így erről egy esetleges bankváltás előtt mindenképpen előre érdeklődj.

Válthatsz ingyenes bankszámlára is!

Ha banki ügyeidet jellemzően online intézed, a díjmentes számlákat neked találták ki. A legjobb bankszámláknál már nem csak az éves számlavezetés díjmentes, de többek között az online indított átutalások, a bankkártya díja is lenullázható, így akár éves szinten 0 forintos költséggel bankolhatsz.

A Bankmonitor bankszámla kalkulátora alapján a jelenleg elérhető ingyenes számlák:

  1. A CIB Bank ECO bankszámlája
  2. Az UniCredit Bank Partner Aktív Zéró csomagja
  3. Az Erste Privilégium 2.0 bankszámla
  4. A Raiffeisen Premium Gold 2.0 és a Premium Select díjcsomag.

A kiadások csökkentéséhez természetesen nem feltétlenül kell bankot váltani, akár saját pénzintézetednél is lehet kedvezőbb konstrukció a meglévőnél, illetve ahogy említettük, bankolási szokásaid finomhangolásával is spórolhatsz.

Ha ingyenes bankszámlára váltanál, arra figyelned kell, hogy a díjmentesség feltételei jelentősen eltérnek a pénzintézeteknél, így a kedvezmények igénybevételével kapcsolatban érdemes alaposan tájékozódni és végül amellett a csomag mellett letenni a voksod, ami leginkább illeszkedik bankolási szokásaidhoz.

Kalkulálj
Nézd meg, melyek a legkedvezőbb számlák, és ezek milyen feltételekkel érhetők el a Bankmonitor bankszámla keresőjével!
Hirdetés
Hirdetés