Újabb ingyenes készpénzfelvételi lehetőség – hamarosan akár 265 ezer forinthoz is hozzájuthatunk?

Újabb ingyenes készpénzfelvételi lehetőség – hamarosan akár 265 ezer forinthoz is hozzájuthatunk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-31 Frissítve: 2023-06-04
 

2022 decemberében szavazott a kormány a havi két alkalommal, legfeljebb 40 ezer forint értékű díjmentes bolti készpénzfelvétel lehetőségéről, és bár a tervezet elfogadásra került, alig hallhattunk azóta erről a lehetőségről. Az apropó, ami miatt most újra napirendre került a hír, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) társadalmi egyeztetésre bocsátotta a lehetőséget. Ha pedig minden jól megy, júliustól a meglévő 150 ezres ingyenes készpénzfelvétel mellé további 40 ezer forinthoz juthatunk hozzá költség nélkül. De van egy másik lehetőség is, ami plusz havi 75 ezer forinttal egészítheti ki ezt az összeget.

A tavaly év végén életbe lépett új szabály szerint havonta két alkalommal, összesen legfeljebb 40 ezer forint készpénzhez juthatunk hozzá kártyás fizetés útján bizonyos hazai boltokban. Ehhez természetesen az kell, hogy a kereskedők is bevezessék ezt a szolgáltatást, szerződést kössenek a bankkal, így a cash-back szolgáltatás egyelőre csak az OTP Bank egyes kártyáival működőképes, és kizárólag a Penny áruházakban lehet igénybe venni.

A hazai betéti kártyák elméletileg mind képesek támogatni a cash-back rendszert, ugyanakkor az elfogadói és kibocsátói oldalon is szükségesek bizonyos fejlesztések ahhoz, hogy az új szolgáltatást bárki használhassa. Most azonban egy lépéssel közelebb kerültünk a lehetőséghez, ugyanis a kormany.hu-n megjelent tájékoztató szerint a Gazdaságfejlesztési Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta a tervezetet.

Hirdetés

Hirdetés

Miként működhet az ingyenes készpénzfelvétel a boltokban?

A cash-back-nek nevezett szolgáltatás azt jelenti, hogy a boltokban bankkártyánkkal fizetünk a megvásárolt termékekért és egyúttal jelezzük a pénztárosnak, hogy készpénzt is szeretnénk felvenni. Ekkor az áruház a termék vagy szolgáltatás ellenértékénél annyival nagyobb összeget von le a számlánkról, amennyi készpénzre szükségünk van, a különbözetet pedig a bolt munkatársa a kasszából fizeti ki készpénzben. Valljuk be, sokszor lehet kényelmesebb és gyorsabb ez az eljárás, hiszen nem kell külön keresnünk egy ATM-et, hanem megoldhatjuk a készpénzfelvételt a bevásárlással együtt, egyetlen tranzakcióval.

Ezt a szolgáltatást a Bankmonitor szakértői szerint még egy kedvező díj ellenében is lehet, hogy sokan vennék igénybe. Például akkor, ha olyan helyen vagyunk – lehet az akár egy nyaralás során -, ahol nem tudjuk kapásból, hol találhatunk bankautomatát, és nem is szeretnénk időt tölteni a megkeresésével.

Így működhet az ingyenes bolti cash-back, vagyis a készpénzfelvétel.

Hogy lehet akár 265 ezer forint készpénzünk?

2014. február óta havonta két alkalommal, maximum 150 ezer forint értékben vehetünk fel készpénzt bármely hazai bankautomatából mindenféle költség nélkül. Ha minden rendben megy és a 40 ezer forintos cash-back tervezet is zöld utat kap, akkor pedig már összesen 190 ezer forinthoz juthatunk hozzá költségmentesen. Sokan vannak, akik szeretik a fizetésük nagy részét nem a számlájukon, hanem inkább maguknál tartani, így ők havonta egy bevásárlás és egy ATM-látogatás alkalmával hozzájuthatnak ehhez a pénzhez. Akik pedig egyszerre nem szeretnének ennyit maguknál tartani, azok két-két részletben, összesen 4 tranzakcióban vehetik fel a maximális összeget.

De hogyan lehet kimaxolni az esetleges díjmentes készpénzfelvételek lehetőségét és akár 265 ezer forinthoz is hozzájutni? Amiről már jóval kevesebben tudnak, hogy a Revolut számlával rendelkező ügyfelek is élhetnek az ingyenes lehetőséggel, ráadásul majdnem az összes hazai bank ATM-jéből.

Revolut kártyával ugyanis díjmentesen lehet 30 naponta meghatározott összeget felvenni, ha van olyan számlánk, ami megegyező a helyi pénznemmel. Ezzel a megoldással tehát nem csak Magyarországon vehetünk fel forintot díjmentesen, hanem akár egy külföldi utazás alkalmával is, ha rendelkezünk az adott ország pénzneméhez illeszkedő devizaszámlával. (A készpénzfelvétel egyébként bizonyos összeghatárig akkor is ingyenes, ha például forintszámláról veszünk fel eurót, csak ilyenkor az átváltásnak lesz valamekkora költsége.)

Csomagtól függően így akár 75-300 ezer forintunk is lehet pluszban a külföldi kártyakibocsátó jóvoltából. A díjmentesen használható Revolut csomaggal a 150+40 ezer forint mellé tehát még 75 ezer forintot zsebelhetünk be. Feltéve persze, ha a bolti lehetőség is elérhető lesz.

Fontos
2023. áprilisától az Erste Bank eszközhasználati díjat von le a külföldi kibocsátású kártyás készpénzfelvételek után saját ATM-jeinél. A részletekről olvasd el kapcsolódó cikkünket, ami a Revolut és Wise számlával rendelkező ügyfelek számára is tartogat fontos információkat.

Az ingyenes készpénzfelvétel mellé ingyenes bankszámlánk is lehet!

Szerencsére ma már a bankolásért sem kell feltétlenül több ezer, vagy tízezer forintot kifizetni havonta. A jellemzően a Bankmonitoron keresztül igényelhető díjmentes bankszámlákkal ugyanis nem csak a számla havi díját, hanem a tranzakciós illetéket, az átutalások díját, a mobil- és internetbank használati költséget, a közüzemi számlabefizetések és a bankkártya díját is megspórolhatjuk. Az ingyenes bankszámlák ráadásul akár 2-3 éven keresztül biztosítják a kiemelkedő kedvezményeket.

A legújabb ilyen bankszámla az Erste Privilégium 2.0 Partner lakossági számlacsomag, amely mellé egyszeri, 30 ezer forintos jóváírás is ütheti a markunkat. 

Kalkulálj
Hasonlítsd össze, hogy melyek most a legjobb számlacsomagok a Bankmonitorral és indítsd el az igénylést akár online!
Hirdetés
Hirdetés