Olcsóbb bankszámla bankváltás nélkül? Simán!

Olcsóbb bankszámla bankváltás nélkül? Simán!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-09-09
 

Valljuk be, a legtöbben a bankváltás miatt nem csábulunk el, amikor szembe jön egy olcsóbb bankszámla ígérete, hiszen megszoktuk, ismerjük, kényelmes. Viszont minimális utánajárással a legtöbb esetben sokkal olcsóbb számlacsomagunk is lehet, akár bankváltás nélkül. Hogyan?

Nem véletlen, hogy a bankváltás szó hallatán nem jövünk izgalomba, hiszen a köztudatban ez egy körülményes és időigényes procedúraként él, amit a hátunk közepére se kívánunk. Gyakori, hogy éppen azért nem lépünk, mert a bank más szolgáltatásait (hitel, folyószámlahitel, befektetés) is igénybe vesszük és így még komplikáltabb lenne másik bankhoz vinni mindent – már ha egyáltalán lehetséges anélkül, hogy veszítenénk az ügyön. Vagy éppen csak arról van szó, hogy már megszoktuk, kiismertük a bankunk felületeit, az ügyintézés rendjét-módját.

Ugyanakkor, ha azt látjuk, hogy a költségeink magasak, fölöslegesen fizetünk ki bankszámlánk után havi több ezer vagy több tízezer forintot, miközben a bank kedvezőbb alternatívákat kínál az új ügyfeleknek, akkor nagyon is megéri átnézni a saját banki ajánlatokat és lecsapni egy kedvezőbb csomagra.

Hirdetés

Hirdetés

Hol, melyik a legjobb és legkedvezőtlenebb számlacsomag?

A csomagok összehasonlítására tökéletes segítség a Bankmonitor számlakereső kalkulátora. Megnéztük, milyen új ajánlatokkal találkozhatunk az egyes pénzintézeteknél, melyek a legolcsóbb és a legdrágább szolgáltatásaik, így bárki könnyedén áttekintheti, hogy mi a legjobb alternatíva jelenleg a bankjánál, és ezt összevetheti a saját költségeivel.

A legolcsóbb és legkedvezőtlenebb lakossági bankszámlák bankoként.

A költségek összehasonlításához érdemes megnézni az éves díjkimutatást, amit minden ügyfélnek meg kell kapnia a bankjától évente, január 31-ig. Ezen tételesen látható, hogy mennyit költöttünk bankolásra az elmúlt évben, ami jó összehasonlítási alap az új számlacsomagok összes éves díjával. 

Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy egy új bankszámla esetében a költségek mellett a csomaghoz tartozó feltételek is ugyanolyan fontosak, hiszen a cél az, hogy a bankolás hosszú távon is az igényeknek és saját szokásainknak megfelelő legyen. Az ingyenes számlák esetében még inkább fontos, hogy a kedvezmények miatt is lehetnek feltételek, amelyekről ebben a videónkban beszélgettünk a Bankmonitor bankszámla szakértőjével.

Nekem is lehet ingyenes bankszámlám?

Az összesítésből látható, hogy 400 ezer forintos jövedelemmel 4 ingyenes számlacsomag is elérhető, ezek közül három kizárólag Bankmonitoron keresztüli igényléssel. A díjmentes csomagok közül egyedül a Raiffeisen Premium Gold 2.0 számlánál kell legalább 400 forintnyi jövedelmet, vagy jóváírást teljesíteni, ahol az ingyenesség visszavonásig érvényes.

  • Az UniCredit Bank Partner Aktív Zéró számlája már 75 ezer forintos havi jövedelemtől igényelhető. Ez 3 évig biztosít ingyenes számlavezetést, illetve díjmentesek a mobilbanki átutalások, az állandó átutalási és a csoportos beszedési megbízások, valamint a bankkártya is.
  • A CIB Bank kizárólag Bankmonitoron keresztül elérhető ECO bankszámlája már az aktuális minimálbérrel megegyező jövedelemmel elérhető, amely 2023-ban 154 280 forint. Az ECO számlával két évig élvezhetjük díjmentesen az alábbi szolgáltatásokat: számlavezetés, tranzakciós díjak, átutalások, bankkártya éves költsége. Az ingyenességre ráadásul Bankmonitor garancia vonatkozik.
  • Az Erste Bank Privilégium 2.0 bankszámlája 3 évig díjmentes, amennyiben legalább 225 ezer forintos jövedelem érkezik rá. Itt sincs számlavezetési díj, mint ahogy díjmentes az utalás és a bankkártya is. Ha a jelenlegi akció során igényelsz számlát és egyidejűleg betéti kártyát is szeretnél, akkor a bank 30 000 forint jóváírást ad, ez a lehetőség viszont csak új Erste ügyfelek számára elérhető.

Az ingyenes lehetőségek miatt még akkor is megérheti a számlacsomag-váltás, ha emiatt bankváltás szükséges. Van ugyanakkor egy remek hírünk: ma már ennek sem kell feltétlenül bonyolultnak és időigényesnek lennie, így ha csak ez tart vissza, érdemes tovább olvasnod és megismerned az egyszerűsített bankváltás lehetőségét.

Egyes számlák esetében a bankszámlanyitás már online is elintézhető, így bankváltás esetén egy kört máris meg lehet spórolni, másrészt az egyszerűsített bankváltás minden hazai banknál elérhető szolgáltatás, amellyel személyesen elég csupán egyszer megjelenni az új bankfiókban, és a számlanyitáskor kitölteni az egyszerűsített bankváltási kérelmet. Ezt követően már a két bank kommunikál egymással, a régi számla lezárásra kerül, egyenlegét pedig az új számlán írják jóvá. Ráadásul akkor is működhet a dolog, ha a korábbi banknál volt csoportos beszedési megbízás vagy állandó átutalási, hiszen ezek a beállítások szintén átvezetésre kerülhetnek az új banknál.

Segítség (nem csak) a kiválasztásban

A bankszámlakereső kalkulátorral nem csak összehasonlítást készíthetsz a szokásaidhoz illeszkedő díjcsomagokról, hanem a szimpatikus ajánlat kiválasztása során lehetőséged van informálódni a bankszámlák részletes feltételeiről, költségeiről, elindítani a számlanyitást és akár online végigmenni a lépéseken. Ebben egy független bankszámla szakértő díjmentesen lesz segítségedre és megválaszolja felmerülő kérdéseid.

Mindezeken túl a Bankmonitornál olyan egyedi számlacsomagokat is igényelhetsz, amelyek a bankfiókokban nem érhetők el, így nem csak időt, de pénzt is spórolhatsz, sőt, az ingyenes bankszámlákkal akár le is nullázhatod a banki költségeidet.

Hirdetés
Hirdetés