Bankszámla díjkimutatás – Akár tízszeres különbség lehet a költségekben

Bankszámla díjkimutatás – Akár tízszeres különbség lehet a költségekben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-02-13 Frissítve: 2023-02-14
 

Minden év január végéig megkapjuk az előző évről szóló éves díjkimutatásunkat, amely a számlaköltségeinket részletezi. Azt gondolhatnánk, hogy ez nem egy fontos dokumentum, hiszen a számlaköltségek elhanyagolhatók. Viszont a Bankmonitor szakértői találkoztak 150 ezer forintos és 15 ezer forintos éves kiadással is. Ekkora kiadással és ilyen különbségekkel pedig már érdemes foglalkozni.

153 623 forint, ez a legmagasabb éves számlaköltség, amelyet az idei évben a Bankmonitor szakértői láttak. Ez az összeg már a hozzánk forduló ügyfél számára is kiverte a biztosítékot, éppen ezért kérte a költségcsökkentő lehetőségek áttekintését.

Amit mindenképpen leszögezhetünk: az extrém magas költségek nagyon speciális, időszakos bankolási szokásoknak, rendkívüli műveleteknek köszönhető. Normál számlahasználat mellett a költség érdemben kisebb lett volna. Ettől függetlenül több tízezer forintot le lehet faragni még ilyen körülmények között is a díjakból.

Mi az amit javasoltunk a hozzánk forduló olvasónak:

  • A relatív magas számlavezetési díjak mellett nagyon kevés az ingyenes szolgáltatás. (A netbankos átutalásokért, illetve magáért a netbanki szolgáltatásért is fizetni kellett.) Érdemes átnézni, hogy a kérdéses banknál, vagy más pénzintézetnél nincs-e kedvezőbb csomag.
  • Az SMS szolgáltatásért jelentős összeget fizetett olvasónk. Megfelelő mobiltelefon és mobilnet mellett push üzenetet is megkaphatjuk az értesítéseket, amelyek jellemzően jóval olcsóbbak. (Ilyen szolgáltatás elérhető olvasónk bankjánál. Erre átállva éves szinten több ezer forintot lehet spórolni.)
  • A legnagyobb összeget a készpénzfelvételért fizette ki olvasónk. Itt a gyakoriság és az összegek nagysága egy rendkívüli élethelyzet miatt nem volt tervezhető. Emiatt a magas díj adott, ugyanakkor a számlavezető pénzintézetnél nem volt maximalizálva az egyes készpénzfelvételek költsége. Vagyis az extrém kivétek rendkívül magas eseti díjakhoz vezettek.

Nézzük meg részletesen milyen költségek merültek fel és ezeket hogyan lehetne mérsékelni. Ugyan egy egyedi példáról beszélünk, de számos tanulság levonható általánosságban is.

Hirdetés

Hirdetés

A számlavezetési díj és az alap szolgáltatások költsége

Éves szinten a számlavezetési alapdíj 7813 forint volt a tavalyi évben. Ráadásul ez már a csomaghoz kapcsolódó kedvezményes költség: az alapdíj egy részét utólag jóváírja a pénzintézet egy meghatározott jóváírásért cserébe. Ezt a feltételt olvasónk minden hónapban teljesítette.

Számlavezetési díj és alap szolgáltatások éves költsége

Az SMS szolgáltatás üzenetenkénti 36-38 forintja nem túl magas, az 1894 forint összköltség sem vészes. Ugyanakkor megspórolhatta volna olvasónk ezt a költséget, amennyiben push üzenetben kéri az értesítéseket. Ehhez természetesen megfelelő mobiltelefon és hozzá kapcsolódó net szükséges. De tény, hogy teljes egészében megspórolható ez a költség. Ráadásul ehhez bankot sem kell váltani, ugyanis az adott pénzintézetnél is elérhető ez a lehetőség.

A netbank szolgáltatásért fizetett havi 150 forint nem tűnik soknak, ugyanakkor önmagában a szolgáltatásért a pénzintézetek nem szoktak külön díjat elkérni, így ez az évi 1800 forintos költség azért eléggé meglepőnek tűnik.

Meglepően magasak az átutalási költségek

Olvasónk kizárólag netbankon keresztül utal, emellett van állandó átutalása és csoportos beszedési megbízása is. A tavalyi évben összesen 21 átutalása, 2 állandó átutalása és 26 csoportos beszedése teljesült. (Ez utóbbi nem azt jelenti, egyes megbízásokból havonta lettek tranzakciók.)

Az átutalások éves költsége

Ehhez képest az átutalásokra összességében 12 060 forintot fizetett a díjkimutatás alapján az érdeklődő. Ez a netbankos átutalások és a relatív magas számlavezetési díj ismeretében igencsak magasnak mondható. Ilyen számlavezetési díjak mellet találni számos számlacsomagot, amelynél az összes netbankon keresztül megadott megbízás ingyenes lehet.

Százezer forint feletti készpénzfelvételi költség

Elérkeztünk olvasónk legfájdalmasabb tételeihez a készpénzfelvételi költségekhez. Ezek összege a bankkártyához kapcsolódó egyéb díjakkal együtt meghaladták a 130 ezer forintot. Mindezt úgy, hogy a jogszabályi két díjmentes készpénzfelvételi lehetőség be volt állítva a számlához.

Akkor mégis mi történt? Olvasónk elmondása alapján nagyon speciális helyzetben volt tavaly, lakásvásárlás és ingatlanfelújítási költségek miatt többször jelentős – több millió forint összegű – kiadást kellett készpénzben rendeznie. Ráadásul az esetek nagy részében az adott összeget pár napon belül kellett levennie a számláról.

Mindehhez bankkártyát használt – ezt ténylegesen jól tette -, mert a pénztári készpénzfelvétel díja még magasabb lett volna. Ugyanakkor így is látható, hogy brutális mértékű díjkifizetés párosult összességében a készpénzfelvételekhez. A Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint ebben a rendkívüli helyzetben a magas kiadások sajnos elkerülhetetlenek, ugyanakkor a költségek tényleges mértékén lehetett volna mérsékelni.

A készpénzfelvétel és bankkártya éves költsége

Ahogy áttekintjük a kérdéses bank „egységárait” láthatjuk, hogy egy az ATM felvételének költsége a felvett összeg meghatározott százaléka és egy minimális díj összegéből tevődik össze. Ez számos bank kondíciós listájában hasonlóan szerepel. Ki kell hangsúlyozni, hogy adott pénzintézetnél nincsenek az egyes díjtételek maximálva értéke. (Ahol ilyen szerepel, ott az eseti díj legfeljebb ez a maximált összeg lehet.) Ilyen nagy összegű készpénzfelvételeknél bizony ez már egy lényeges szempont lehet.

Emellett fontos kihangsúlyozni, hogy vannak olyan pénzintézetek, amelyeknél aa készpénzfelvétel fix díjas, az egyik banknál ez nagyságrendileg ezer forint. Ez természetesen a kis összegű készpénzfelvételnél magasabb díjat jelenthet. Viszont a nagyobb összegeknél jelentős spórolást eredményezhet. Egy ilyen bank választásával olvasónk a készpénzfelvételekre összesen 44 ezer forint körüli összeget fizetett volna ki.

Ha nem teljesen váratlan az élethelyzetünk – hetekkel, hónapokkal előre látható például a nagyobb készpénzfelvétel -, akkor érdemes gyorsan olyan számlát keresni, ahol a díjak jóval kedvezőbbek. Ezáltal rengeteg pénzt spórolhatunk meg. Ezt a számlát a rendkívüli helyzet elmúltával akár le is zárhatjuk.

Olvasónknak az idei évben nem várható hasonló extrém körülmény, éppen ezért ez alapján tanácsot a Bankmonitor szakértői nem adtak javaslatot. Ugyanakkor felhívták a figyelmét arra, ha hasonló helyzet lenne kilátásban, akkor érdemes ennek megfelelően újragondolni a pénzügyi lehetőségeket.

Összegzés

Egy nagyon furcsa helyzet alakult ki, az extrém éves költségekhez ugyanis nem mindennapi pénzügyi magatartás vezetett. Ez azonban az idei évben előreláthatóan normalizálódik. Ettől függetlenül a nem extrém elemek között két dolgot kell kiemelni:

  1. Ha nem akar olvasónk bankot váltani, akkor mindenképpen cserélje le az SMS üzeneteket push értesítésre. Ezzel több ezer forintot lehet spórolni éves szinten.
  2. Ha viszont nyitott a bank és számlaváltásra, akkor akár az utalási költségeket, vagy a számlavezetési díjat is ki lehetne nullázni. Sőt, egyes speciális ajánlatoknál mindkettőt le lehetne nullázni.

Az ilyen speciális helyzetekben pedig nagyon fontos előre gondolkodni, több tízezer forintot lehet spórolni, ha időben lépünk.

Hirdetés
Hirdetés