Íme a lista, ezek a bankok már biztosan emelik a számlaköltségeket!

Íme a lista, ezek a bankok már biztosan emelik a számlaköltségeket!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-02-06
 

Számos hazai bank már bejelentette, hogy alkalmazza a számlacsomagok terén érvényesíthető éves inflációkövető díjemelést. A Bankmonitor számításai szerint egy átlagos díjazású bankszámla éves költsége ezáltal 42 ezer forintról 49 ezer forintra emelkedhet. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a jelenlegi piacon több ingyenesen használható csomag is elérhető, melyek révén ezek a díjak akár teljes mértékben kikerülhetők.

A Központi Statisztikai Hivatal januárban tette közzé a 2023-as éves inflációs adatot: eszerint tavaly átlagosan 17,6%-kal voltak magasabbak a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál. Erre a tényre alapozva a magyar bankok jelentős része – az üzletszabályzatukban vagy általános szerződési feltételeikben foglaltaknak megfelelően – idén is inflációkövető díjemelést alkalmaz a lakossági számlacsomagokhoz kapcsolódóan. A Bankmonitor összegyűjtötte, mit lehet most tudni az egyes bankok stratégiájáról.

Hirdetés

Hirdetés

Egy ügyfél átlagosan 42 ezer forintot költ bankszámlára

A Magyar Nemzeti Bank tavalyi tanulmányából kiolvasható, hogy egy magyar ügyfélnek 2021-ben átlagosan közel 35 ezer forintba került a bankszámlája. Habár ennél frissebb adat nem áll rendelkezésre, de az általánosan elterjedt banki gyakorlatból kiindulva ezt korrigálhatjuk az azóta eltelt évek átlagos inflációival, így megkapjuk, hogy 2023-ban már feltehetően 42 ezer forintot költöttek bankszámlára a magyarok. Mivel hazánkban kb. 9,5 millió lakossági bankszámlát tartanak nyilván, így tavaly mindösszesen kb. 400 milliárd forint lehetett a számlacsomagok országos szintű költsége.

Melyik bankok emelik a számlaköltségeiket?

Cikkünk megjelenéséig már számos hazai bank kommunikált a szokásos tavaszi inflációkövető díjemelésről. A Bankmonitor gyűjtése alapján az alábbi hitelintézetek már biztosan megemelik a számlaköltségeiket a 2023-as átlagos inflációval megegyező – 17,6 százalékos – mértékben.

  • K&H Bank (2024.04.01-től)
  • UniCredit Bank (2024.04.01-től)
  • CIB Bank (2024.04.01-től)
  • Magnet Bank (2024.04.01-től)
  • Erste Bank (2024.05.01-től)

A Gránit Bank, az MBH Bank, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank döntéséről egyelőre nincs pontos információnk.

Mit tehetsz, ha nem fogadod el a díjemelést?

A díjemelés elleni kifejezett tiltakozás hiányában a számlavezető bank elfogadottnak tekinti a kondíciók módosítását, és a jövőben ennek megfelelően vonja le ügyfeleitől a számlaköltségeket. Aki nem szeretné elfogadni a díjak emelését, ő egy módon tiltakozhat ez ellen: felmondhatja a meglévő szerződését. Ilyenkor értelemszerűen új bankszámlát kell nyitnia akár az adott banknál, akár máshol, hacsak nem kívánja a jövőben kizárólag készpénzben bonyolítani a pénzügyeit.

A bankot váltó ügyfeleknek érdemes tudniuk az egyszerűsített bankváltás intézményéről. Az egyszerűsített bankváltás egy szabályozott folyamat, melynek során a választott új bank nem csak megnyitja az ügyfél számláját, hanem a régi banknál vezetett számla bezárásáról is gondoskodik, erről értesít minden érintettet, sőt, minden kért megbízást (pl. állandó utalásokat, csoportos beszedési megbízásokat) átvezet a régiről az új számlára. Ennek köszönhetően elegendő csupán a számlanyitás alkalmával felkeresni az új bankot, és az ügyfélnek nem kerül plusz erőfeszítésbe a lecserélni kívánt régi számla megszüntetése.

Hogyan ellenőrizheted, hogy mennyibe kerül a bankszámlád?

Említést érdemel, hogy egy 2019-től hatályos kormányrendelet értelmében – az Európai Uniós előírásokkal összhangban – minden banknak kötelező évente egy személyre szóló, tételes díjkimutatást küldenie a lakossági ügyfelek részére. Az éves díjkimutatás január 31-ig bezárólag érkezik, és a megelőző naptári évben felszámított összes költséget (illetve kapott kamatot) tartalmazza. A 2023-as évre vonatkozó díjkimutatások már megtalálhatók a netbanki felületeken, így az ügyfelek könnyedén kideríthetik, hogy tavaly pontosan mennyibe került a bankszámlájuk.

Számlaköltségek egy életszerű példával szemléltetve

A Bankmonitor bankszámla-kalkulátora segítségével megnéztük, hogy tipikus számlahasználati szokások mellett átlagosan mennyibe kerülnek az egyes bankok legkedvezőbb csomagjai.

Feltételeztük, hogy:

  • az ügyfélnek havonta egy összegben 350 ezer forint nettó munkabér érkezik a számlájára,
  • a 2 díjmentes készpénzfelvételen túl havonta 1 alkalommal vesz fel 50 ezer forint készpénzt,
  • havonta 50 ezer forint értékben vásárol bankkártyával,
  • havonta 3 átutalást teljesít összesen 60 ezer forint értékben,
  • havonta 1 csoportos beszedési megbízást teljesít összesen 20 ezer forint értékben.

Ilyen szokások mellett az egyes bankok legkedvezőbb számlái az első két évben átlagosan évi 12 ezer forintba kerülnének, de a legolcsóbb bank összesen alig 4 ezer forintot számítana fel, míg a legdrágább bank legkedvezőbb csomagja két évre 70 ezer forint lenne.

Ebből is látható, hogy a bankszámlaválasztás terén kiemelten fontos a körültekintő döntéshozatal: egy kis pénzügyi tudatossággal elkerülhetjük, hogy évente akár több tízezer forintot dobjunk ki fölöslegesen az ablakon. Optimális használattal pedig arra is van mód, hogy egyenesen nullára csökkentsük a bankszámlánk költségeit, de ennek mindig feltétele, hogy meghatározott mértékű rendszeres jóváírás érkezzen a számlára.

Kalkulálj
Használd a Bankmonitor kalkulátorát, és válaszd ki az akár teljesen ingyenes új bankszámládat!

(A cikk eredetileg a Portfolio.hu részére készült szakmai tartalom.)

Hirdetés
Hirdetés