Egyszerűbb a bankváltás 2023-ban, mint gondolnád!

Egyszerűbb a bankváltás 2023-ban, mint gondolnád!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-31
 

Lecserélnéd régi, elavult bankszámládat egy jobbra és olcsóbbra? Van egy remek hírünk! 2023-ban már játszi könnyedséggel megtalálhatod a számodra legkedvezőbb számlacsomagot és a bankváltás is egyszerűbb, mint gondolnád.

Ha meglévő bankszámládat évekkel ezelőtt nyitottad, szinte biztosan rengeteget tudsz spórolni egy jól kiválasztott, modern folyószámlával. Sokakat viszont visszatart, hogy úgy gondolják, a bankváltás egy időigényes és kifejezetten macerás folyamat. Szerencsére ennek ma már nem kell így lennie. Mutatjuk, mi segíthet és hogy mennyit nyerhetsz a döntéssel.

Mennyit nyerhetsz egy új bankszámlával?

Sokan kötelező, járulékos költségként tekintenek a bankszámlájukhoz tartozó díjakra, és mivel ezek jellemzően kisebb költségek, mint amekkora az értesítési keret, hónapról hónapra szinte észrevétlenül csökkenti az egyenleget. Éves viszonylatban viszont ezek az elhanyagolhatónak tűnő forintok több tízezres, illetve nem ritkán akár százezres kiadásra is duzzadhatnak.

Ha egy helyen szeretnéd látni a bankszámládhoz kapcsolódó költségeket, erre kiválóan alkalmas az éves díjkimutatás, amelynek 2022-es verzióját 2023. január 31-ig mindenkinek meg kell kapni a bankjától. A költségösszesítőn minden banknál egységes és átlátható formában láthatjuk a különböző szolgáltatásokhoz tartozó összegeket, így pedig már könnyű eldönteni, mennyire éri meg számunkra az adott számlacsomag.

Hol találom meg az éves díjkimutatást? 

A legtöbb pénzintézetnél az a gyakorlat, hogy azon ügyfelek, akik a havi számlaértesítő dokumentumot postán kérik, az éves kimutatást is így kapják kézhez. Akik pedig digitálisan bankolnak és a havi kimutatásokat is elektronikusan kapják, az összesítőt is így kell megkapniuk. Ez esetben tehát a netbankon, vagy a mobilbanki applikáció felületen érhető el a tájékoztató dokumentum. Emellett könnyen lehet, hogy ha jelentős online felhasználóval rendelkezik az adott pénzintézet, akkor a kimutatásokat is egységesen, a mobil, illetve netbankon találhatják meg az ügyfelek.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan érdemes bankszámlát váltani 2023-ban?

Ha tehát sokallod a költségeket, érdemes körülnézni és megismerni az aktuálisan elérhető legjobb bankszámlákat. Napjainkban már számos modern, a digitális megoldásokhoz illeszkedő bankszámla érhető el, amelyek között akár teljesen ingyenes használatot biztosító ajánlatokat is találhatunk.

Az ingyenes lakossági bankszámlák hallatán sokan bizonytalanodnak el, hiszen nehéz elhinni, hogy egy szolgáltatásért semmit se kelljen fizetni. A számlacsomagokra szerencsére nem vonatkozik a tézis, miszerint “olcsó húsnak híg a leve”, viszont a használatot illetően tartozhatnak hozzájuk bizonyos elvárások, amelyekre oda kell figyelni, hogy kihasználhassuk a díjmentességet.

Épp ezért a kiválasztás előtt érdemes alaposan tájékozódni az egyes díjcsomagokról és a hozzájuk kapcsolódó feltételekről. Szerencsére nem kell nagy dolgokra gondolni, gyakori ugyanis, hogy elég csupán apró változtatásokat eszközölni szokásainkban, például a személyes, banki jelenlétet igénylő ügyintézés helyett mobil- vagy netbankon keresztül utalni, okosan kihasználni a jogszabályi ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, vagy mobilbanki push értesítéseket beállítani a drága sms-ek helyett.

Egyszerűsített bankváltás

Ha olyan díjcsomagot választanál, amihez bankváltásra is szükség van, ez ne tartson vissza. Az egyszerűsített bankváltásnak köszönhetően 2023-ban is gyorsan és gördülékenyen nyithatsz új bankszámlát és szüntetheted meg a régit egyetlen bankfióki látogatással.

Ma már minden banknál elérhető ez a szolgáltatás, aminek köszönhetően személyesen elég csupán egyszer megjelenni az új banknál és a számla megnyitásával egyidejűleg kitölteni az egyszerűsített bankváltási kérelmet. Innentől a két bank “karöltve” dolgozik, a régi banknál vezetett számla lezárásra kerül, a fennálló egyenleg jóváírásra kerül az új bankszámlán. 

Ha a korábbi banknál volt beállítva beszedési megbízás, akkor amellett, hogy a szolgáltató partnereket értesítik a változásról, automatikus átvezetik a beállítást. Kérés esetén a rendszeres kifizetőket is értesítik, így akár azok is értesülhetnek az új utalási adatokról, akik az elmúlt 13 hónapban legalább négy alkalommal utalást intéztek a korábbi számlára (például munkáltató, nyugdíjfolyósító, államkincstár). Emellett van lehetőség rögzíteni az állandó utalásokat is, illetve azok a partnerek is átvezethetők, akiknek korábban nem rendszeresen utaltunk.

Keresd meg a számodra legjobb bankszámlát!

A bankszámla kiválasztásakor elsődleges ismerni bankolási szokásainkat, hiszen mindenkinek más és más konstrukció lehet ideális. Érdemes megvizsgálni, mit tudnak a díjmentes csomagok, milyen feltételekkel használhatók, mert könnyen lehet, hogy egy-egy szokás lemondások nélkül megváltoztatható úgy, hogy ki tudjuk használni a legolcsóbb bankszámlákat.

A Bankmonitor bankszámla kalkulátorával négy ingyenes számlát is találhatunk:

  • Az UniCredit Bank Partner Aktív Zéró számlacsomagja már 75 ezer forintos jövedelemmel elérhető és 3 évig használható díjmentesen.
  • A CIB Bank ECO bankszámla minimálbérnek megfelelő jóváírással érhető el, az ingyenességre kivételes Bankmonitor garancia is vonatkozik.
  • A Raiffeisen Premium Gold 2.0 a magasabb, minimum havi 400 ezer forint számlára érkezését vállalni tudó ügyfeleknek kínál kiemelkedő szolgáltatásokat díjmentesen
  • A Raiffeisen Premium Select bankszámla havi 1 milliós beérkező jóváírás mellett a jelenleg kínált legexkluzívabb szolgáltatásokkal kecsegtet, szintén költségek nélkül, számos kényelmi, VIP funkcióval.
Kalkulálj
Versenyeztesd meg a bankokat, ismerd meg, melyik a legjobb bankszámla számodra a Bankmonitor kalkulátorával!
Hirdetés
Hirdetés