Téged is érint az MNB kamatcsökkentése? Hitelek és megtakarítások

 • 2014.01.21.
 • szerző: bankmonitor

0,15%ponttal tovább csökkentette az alapkamatot az MNB, így az újabb történelmi mélypontra esett: 2,85%. Hogyan érinti mindez a meglévő hiteledet? Ha hitel felvétel előtt állsz, hogyan hathat a jövőben fizetendő kamatokra? És mit várhatunk a megtakarítási oldalon? Mindenki elviszi a pénzét bankbetétből befektetési alapba?

Mi várható hitelfronton? 

A lakáshitelek kamata jellemzően BUBOR-hoz kötött. A BUBOR a Budapesti Bankközi Kamat fantázianeve. Jellemzően a bankok a lakáshitelek kamatát a következő formulával állapítják meg: BUBOR + X% (Ez alól csupán az állami kamattámogatással rendelkező hitelek jelentenek kivételt, melyek ma már drágábbak, mint a legjobb piaci hitelek. Illetve kivételt jelent az a kevés hitel, ami 3, 5, vagy 10 éves fix kamatozással rendelkezik). 

Nézzük, hogy a BUBOR + X% kamat meghatározás mellett mit várhatunk a jövőben a hitelkamatok frontján. Kiindulópontunk a múlt: milyen mértékben követte a BUBOR az MNB alapkamat csökkenést? 

Az alábbi ábrából azt láthatjuk, hogy az elmúlt több mint fél évben a BUBOR és az alapkamat teljesen párhuzamosan alakult: az eltérés mindössze 0,1% volt, azaz a BUBOR minden esetben lekövette az MNB alapkamatcsökkentését. Sőt! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a BUBOR az elmúlt egy évben már az MNB kamatszint alá csökkent! 

hitel20140121.jpgFentiekből adódóan arra számítunk, hogy

 • a Lakáshitelek kamatába be fog épülni az MNB aktuális kamatcsökkentése is (ez azonban csak a hitel következő kamatforduló napján fog bekövetkezni. Senki ne várja, hogy holnaptól alacsonyabb kamatot fizet) 
 • a hosszú távú fix kamatozással rendelkező hitelek esetében a változás sokkal kiszámíthatatlanabb, melynek egyetlen oka, hogy az 5-10 éves kamatok és hozamok sokkal kisebb csökkenést mutattak az elmúlt fél évben, mint az alapkamat maga 

Mit jelent 0,15%pont csökkenés egy 20 éves lakáshitel esetében? Megközelítően 1,5%-os havi törlesztő csökkenést. (Figyelem a kamatcsökkenés hatásának számításánál nem a hitel eredeti futamideje, hanem a még meglévő hátralévő futamidő számít!)

Ha hitelben gondolkozol, itt nézheted meg a legjobb ajánlatokat: 


Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!


És a megtakarítások kamata? 

Mióta a bankok nincsenek kiéhezve a betétekre, azóta az átlagos kamatszint lecsökkent a jegybanki alapkamat alá. Nincs semmi okunk sem azt feltételezni, hogy az aktuális 0,15%pontos kamatcsökkentést a betétek nem fogják lekövetni a következő másfél hétben. 

betet20140121.jpgA lakosság még a korábbi kamatcsökkenéseket sem volt képes pszichésen feldolgozni és újra itt a következő. Várhatóan a kamatcsökkenésre így fogunk reagálni: 

 • mind többen fordulnak a befektetési alapok felé (és az eddigi 1000 milliárd Ft után újabb 10-50 milliárdok ugranak át alapokba) 
 • vélhetően tovább nő a hosszú futamidejű, 3 és 5 éves állampapírok iránti kereslet, melyek infláció +3%pont kamatfizetéssel bírnak

A Bankmonitoron megtalálod a legjobb a befektetési alapokat két kattintással: 


Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Kereskedelmi háború

  Trumpnak igaza van a védővámokkal, bármennyire is nem tetszik ez a szabadkereskedelem híveinek. Kína ugyanis csal. A világ Kínát azért vette be a WTO-ba, mert...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.