Betöltés

Téged is érint az MNB kamatcsökkentése? Hitelek és megtakarítások

szerző: Bankmonitor.hu
2014-01-21

0,15%ponttal tovább csökkentette az alapkamatot az MNB, így az újabb történelmi mélypontra esett: 2,85%. Hogyan érinti mindez a meglévő hiteledet? Ha hitel felvétel előtt állsz, hogyan hathat a jövőben fizetendő kamatokra? És mit várhatunk a megtakarítási oldalon? Mindenki elviszi a pénzét bankbetétből befektetési alapba?

Mi várható hitelfronton? 

A lakáshitelek kamata jellemzően BUBOR-hoz kötött. A BUBOR a Budapesti Bankközi Kamat fantázianeve. Jellemzően a bankok a lakáshitelek kamatát a következő formulával állapítják meg: BUBOR + X% (Ez alól csupán az állami kamattámogatással rendelkező hitelek jelentenek kivételt, melyek ma már drágábbak, mint a legjobb piaci hitelek. Illetve kivételt jelent az a kevés hitel, ami 3, 5, vagy 10 éves fix kamatozással rendelkezik).

Nézzük, hogy a BUBOR + X% kamat meghatározás mellett mit várhatunk a jövőben a hitelkamatok frontján. Kiindulópontunk a múlt: milyen mértékben követte a BUBOR az MNB alapkamat csökkenést?

Az alábbi ábrából azt láthatjuk, hogy az elmúlt több mint fél évben a BUBOR és az alapkamat teljesen párhuzamosan alakult: az eltérés mindössze 0,1% volt, azaz a BUBOR minden esetben lekövette az MNB alapkamatcsökkentését. Sőt! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a BUBOR az elmúlt egy évben már az MNB kamatszint alá csökkent!

BUBOR és az alapkamat párhuzamos alakulása

Fentiekből adódóan arra számítunk, hogy

 • a Lakáshitelek kamatába be fog épülni az MNB aktuális kamatcsökkentése is (ez azonban csak a hitel következő kamatforduló napján fog bekövetkezni. Senki ne várja, hogy holnaptól alacsonyabb kamatot fizet)
 • a hosszú távú fix kamatozással rendelkező hitelek esetében a változás sokkal kiszámíthatatlanabb, melynek egyetlen oka, hogy az 5-10 éves kamatok és hozamok sokkal kisebb csökkenést mutattak az elmúlt fél évben, mint az alapkamat maga

Mit jelent 0,15%pont csökkenés egy 20 éves lakáshitel esetében? Megközelítően 1,5%-os havi törlesztő csökkenést. (Figyelem a kamatcsökkenés hatásának számításánál nem a hitel eredeti futamideje, hanem a még meglévő hátralévő futamidő számít!)

Ha hitelben gondolkozol, itt nézheted meg a legjobb ajánlatokat: 

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

És a megtakarítások kamata? 

Mióta a bankok nincsenek kiéhezve a betétekre, azóta az átlagos kamatszint lecsökkent a jegybanki alapkamat alá. Nincs semmi okunk sem azt feltételezni, hogy az aktuális 0,15%pontos kamatcsökkentést a betétek nem fogják lekövetni a következő másfél hétben.

bankbetéti kamatok átlaga

A lakosság még a korábbi kamatcsökkenéseket sem volt képes pszichésen feldolgozni és újra itt a következő. Várhatóan a kamatcsökkenésre így fogunk reagálni:

 • mind többen fordulnak a befektetési alapok felé (és az eddigi 1000 milliárd Ft után újabb 10-50 milliárdok ugranak át alapokba)
 • vélhetően tovább nő a hosszú futamidejű, 3 és 5 éves állampapírok iránti kereslet, melyek infláció +3%pont kamatfizetéssel bírnak

A Bankmonitoron megtalálod a legjobb a befektetési alapokat két kattintással: 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

családi megtakarítás

A te háztartásod vagyona eléri a magyar átlagot?

2019. 04. 10.

A háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 vége között jelentős mértékben nőtt az MNB legutóbbi "Miből élünk?" felmérésének adatai szerint. De kiknek nőtt leginkább a vagyona, és mely régiók gyarapodnak...

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

Blogajánló

 • alapblog

  Tőzsde, a mentorunk

  A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá és megpróbálja megérteni, nagy kincsre tehet szert, ami nem merül ki csupán vagyonunk...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.