Betöltés

Tényleg nem jár az autóhiteledre visszatérítés, ha Mitsubishi L-200-at vettél? Ne dőlj be!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-03-27

Az elmúlt napokban több autóhitellel kapcsolatos kérdést kaptunk: „Levelet kaptam az XY pénzintézettől. Autóhitelemmel kapcsolatban közölték velem, hogy nem számolnak el. Igaz, hogy az autómat magánemberként magáncélra vásároltam 2007-ben, de az autó jellege alapján pénzkereseti tevékenységre is használható lenne. Ezért a szerződésem nem minősül fogyasztói szerződésnek. Szeretném tudni a véleményeteket.”

Vajon tényleg nincs elszámolás, ha az autó munkaeszközként is használható?

Nem, erről szó sincs. A törvényi szabályozás nem tartalmaz ilyen kikötést. Teljesen mindegy, hogy személyautót vagy haszongépjárművet vett az adós, nem ezt vizsgálják! A lényeg, hogy a hitel adósa magánszemély vagy egyéni vállalkozó, Kft., Bt. vagy egyéb vállalkozási forma.

Az elszámolás tehát mindazokra a fogyasztói kölcsönszerződésekre – forint alapú, deviza alapú vagy deviza autóhitelekre vagy pénzügyi lízingszerződésekre – vonatkozik, amelyeket

 • magánszemély,
 • 2004. május 1. és 2014. július 19. között vett fel, és
 • a szerződés 2009. július 26-át követően szűnt meg vagy még jelenleg is fenn áll.

Akkor mely autóhitelekre nem vonatkozik az elszámolás?

Az elszámolás nem vonatkozik azokra az autóhitelekre, amelyeket

 • vállalkozás (egyéni vállalkozó, őstermelő, gazdasági társaság, stb.) vett fel, vagy
 • a szerződéskötés dátuma 2004. május 1. előtti, vagy
 • a szerződés 2009. július 26-án vagy előtte szűnt meg, és a tartozás elévült.

Kérni kell az elszámolást?

Nem, mert az autóhitelek elszámolása automatikus és díjmentes, függetlenül attól, hogy fennálló vagy lejárt szerződésről beszélünk.

Lépéskényszerben egyedül a követeléskezelőnek átadott autóhitelek adósai vannak. Nekik fel kell keresniük a követeléskezelőt annak érdekében, hogy érvényesíteni tudják a visszatérítést.

Ha kíváncsi vagy az autóhitelek elszámolásának további részleteire vagy speciális eseteire, akkor olvasd el korábbi írásunkat.


Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A bankodtól erre számíts, ha nem megy a kártyás fizetés

2018. 07. 19.

Magyarországon az elmúlt bő egy hónapban kétszer is probléma volt a kártyás fizetéssel. A helyzet relatíve gyorsan megoldódott, azonban belefutottunk olyan esetekbe, amikor valamilyen kárunk származott a hibából. Annak jártunk...

Blogajánló

 • alapblog

  Az elsüllyedt magánnyugdíjpénztár kincse

  Ahányszor a nyugdíjhelyzetről olvasok, mindig belesajdul a kötelező magánynyugdíj-pénztár (mnyp) hiányom. Most éppen itt olvastam, hogy az MNB kétségbeejtő helyzetről számolt be a nyugdíj-megtakarítások terén....

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.