Betöltés

Minden, amit az autóhitelek rendezéséről tudni szeretnél!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-03-12

Az elmúlt néhány napban kisebb-nagyobb képzavar alakult ki az autóhitelek elszámolását illetően, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket: Mely autóhitelre jár visszatérítés? A bank automatikusan elkészíti az elszámolást? Mennyibe kerül a tájékoztatás? Az autóhiteleket is forintra váltják? Januártól már rögzített árfolyamon kell törleszteni? Mit tehetünk, ha már nem tudjuk fizetni a hitelt? Minden válasz egy helyen!

Mely autóhitelekre vonatkozik az elszámolás?

Az elszámolás azokra a forint alapú, deviza alapú vagy deviza autóhitelekre vagy pénzügyi lízingszerződésekre vonatkozik, amelyeket

 • magánszemély,
 • 2004. május 1. és 2014. július 19. között vett fel, és
 • a szerződés 2009. július 26-át követően szűnt meg vagy még jelenleg is fenn áll.

Mely autóhitelekre NEM vonatkozik az elszámolás?

Az elszámolás NEM vonatkozik azokra az autóhitelekre, amelyeket

 • vállalkozás (egyéni vállalkozó, őstermelő, Bt., Kft., stb.) vett fel, vagy
 • a szerződéskötés dátuma 2004. május 1. előtti, vagy
 • a szerződés 2009. július 26-án vagy előtte szűnt meg, és a tartozás elévült.

Mi után jár visszatérítés?

Visszatérítés jár a tisztességtelennek minősített egyoldalú kamat-, költség- és díjemelések, valamint az árfolyamrés alkalmazása miatt. Az árfolyamrés alatt a vételi és eladási árfolyam közötti különbséget kell érteni, nem pedig az árfolyamgyengülésből eredő árfolyam-különbözetet.


Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Hátralékba estem, hogyan változik az elszámolás?

Az elszámolás mente NEM változik. A túlfizetéseket költség, kamat, tőke sorrendben kell elszámolni, így legjobban azok az adósok járnak, akik a futamidő során mindvégig pontosan fizettek. Ennek következtében a hátralékkal rendelkezők kisebb tőke és törlesztőrészlet csökkenésre számíthatnak.

Hitelemet felmondták és követeléskezelőhöz került, mit kell tennem?

A bank az engedményezés időpontjáig köteles az elszámolást elkészíteni és megküldeni az adósnak. DE a követeléskezelőtől az ügyfélnek külön kérni kell, hogy ezen elszámolás alapján számoljon is el.

Az autóhiteleket is forintosítják?

NEM, kizárólag a jelzálog fedezetű deviza és deviza alapú hiteleket, valamint a lakáscélú pénzügyi lízingeket váltják át forintra.

Januártól már rögzített árfolyamon kell törleszteni?

NEM, ez a kedvezmény szintén nem vonatkozik az autóhitelekre, csak a jelzálog fedezetű deviza és deviza alapú hiteleket, valamint lakáscélú pénzügyi lízingeket érinti.

Nekem kell kérnem az elszámolást? Kerül valamibe?

Egyes téves híreszteléssekkel ellentétben, legyen szó akár fennálló vagy lejárt szerződésről, az autóhiteles elszámolás automatikus és nincs semmilyen külön díja!

Mikor kapom meg az elszámolást tartalmazó levelet?

A tájékoztatásra nem egy időben kerül sor, az adósokat különböző időpontokban értesítik a bankok. Az elszámolást kizárólag postai úton, tértivevényes levében kapják meg az ügyfelek. Az értesítő érkezésére legkorábban március és április között a deviza alapú hitelesek számíthatnak. Ahhoz, hogy gond nélkül átvehessük a tájékoztatót, az értesítési címünket mindenképp célszerű egyeztetni az érintett bankkal.

Mit tartalmaz a tájékoztató levél?

 • a visszatérítés összegét és az elszámolás részleteit,
 • az új törlesztőrészletet, valamint a szerződésmódosítás és kamatmódosítás elemeit, továbbá
 • mit tehetünk, ha nem értünk egyet a tájékoztatással (panaszkezelés, jogorvoslat), valamint
 • a hiteltörténeti kimutatást (törlesztési táblázat).

Hogyan módosul a szerződés?

 • A szerződésmódosításra automatikusan sor kerül.
 • A szerződés módosítását nem kell közjegyzői okiratba foglalni.
 • A szerződésmódosítással kapcsolatban a bank díjat nem számíthat fel.

Milyen teendőim lehetnek?

 • Ha az adatainkban (név, azonosító okmányok, lakcím, levelezési cím) változás következett be, akkor ezt az érintett banknál jelezzük.
 • Ha az adott banknál még mindig rendelkezünk folyószámlával, akkor nincs további teendőnk.
 • Lezárt hitel esetén, ha az érintett banknál már nem vezetünk számlát, akkor az adott bank felé jeleznünk kell, hogy a bankfiókban készpénzben vesszük fel az összeget, vagy más banknál vezetett számlánkra kérjük utalni. Ez utóbbi esetben a számlaszámot is meg kell adni.

Az ügyintézést célszerű személyesen lebonyolítani.

Mit tehetek, ha nem értek egyet a tájékoztató tartalmával?

Amennyiben nem értünk egyet az elszámolással, a szerződésmódosítással, a tájékoztatás teljeskörűségével vagy az új törlesztőrészlettel, akkor a tájékoztató kézhezvételét követő 30 napon belül panasszal élhetünk. Panaszt kizárólag írásban tehetünk, amire a pénzügyi intézménynek 60 napon belül kell válaszolnia.

Hogyha a panaszra kapott válasszal sem értünk egyet, akkor az MNB mellett működő Pénzügyi Békéltető Testülethez, majd végső soron bírósághoz fordulhatunk.

Mikortól kell az új törlesztőrészletet fizetni?

Az új törlesztőrészlet előnyeit leghamarabb a deviza alapú autóhitelesek élvezhetik, nekik már a májusi részlet is az új szabályoknak megfelelően alakul. Ezzel szemben a forintban eladósodottak, illetve a devizában törlesztők egészen októberig várhatnak az új törlesztőre.

Később változhat a törlesztőrészlet?

Az autóhitelek két legfontosabb kockázata a kamat- és az árfolyamkockázat, ezen mit sem változtat az elszámolás. Így ha gyengül a forint árfolyama vagy emelkedik a kamat, akkor megnövekszik a hitel törlesztőrészlete. Kedvező változás, hogy a hitel kamata (illetve referencia alapú hitel esetén a kamatfelár) a hátralévő futamidő függvényében legkorábban 3 év elteltével változhat.

Az árfolyam-különbözetet továbbra is fizetni kell?

IGEN, számos autóhitel konstrukció úgy lett kialakítva, hogy az adós fix árfolyamon törleszt, de az időközben felhalmozott árfolyam-különbözetet egy összegben, például negyedéves időközönként megfizeti. Ebben sem lesz változás, az árfolyam-különbözet továbbra is az adóst terheli.

Mit tehetek, hogy alacsonyabb legyen a törlesztőrészletem?

Amennyiben az elszámolást követően is túl magasnak találjuk a törlesztőrészletet, úgy érdemes lehet szétnézni a piacon. Legnagyobb valószínűséggel csak akkor tudjuk jelenlegi autóhitelünket egy kedvezőbbre cserélni, hogyha az új hitel mellé ingatlanfedezetet is fel tudunk ajánlani (a fedezetes kölcsönök kamata jelentősen kedvezőbb, mint a fedezet nélkülieké).

Kiváltható ingyen az autóhitel?

NEM, csak a forintosítással érintett jelzálog fedezetű deviza és deviza alapú hiteleket, valamint lakáscélú pénzügyi lízingeket van lehetőség ingyenesen más banki kölcsönből kiváltani.

Mi történik, ha visszaadom az autót a banknak?

A lízing és hitelszerződésekben az autó rendszerint biztosítékként szerepel, így ha az adós nem tudja fizetni a hitelét, a bank elveheti a járművet, ezzel azonban nincs vége a történetnek:

 • ha a tartozás összege (pl. a forint gyengülése miatt) meghaladja az autó értékét, akkor a különbözettel az adós továbbra is tartozik a bank számára
 • ezen fennmaradó tartozást a bank klasszikus behajtási eszközökkel érvényesítheti, azaz megterhelheti a havi jövedelmünket…stb.

Az előzőekben leírtak a magyar jogszabályi környezetből adódnak: vannak olyan országok, ahol fedezettel rendelkező hitel esetén az adós csak a fedezet – esetünkben autó – mértékéig felel az adósságért.

Mégis mit tehet az adós, ha bajban van?

Legyünk tisztában azzal, hogy az autónk visszaadásával tartozásunk marad. Az elmúlt években nagyon kevesek számára lett az egyértelmű, hogy egy olyan hitel, amit az adós nem tud fizetni, nem csak a hitelfelvevőnek, de a banknak is nagyon komoly gondokat okoz. Ennek egyenes következménye, hogy banki oldalról is megállapodási kényszer van:

 • Egy nehéz helyzetben lévő adóssal a megállapodás tartalmazhat átmeneti törlesztőrészlet csökkenést, futamidő hosszabbítást, a szerződés különböző formájú átalakítását. A legrosszabb taktika elbújni a bank elől. Az egyeztetés eredményre vezethet.
 • A futamidő hosszabbítás, mint megoldás az autóhitelek esetében limitált, hiszen az autó használati értéke az idő előre haladásával rohamosan csökken (az extrém hosszú eredeti futamidőket leszámítva, a banki megállapodás kényszere kialakíthat egy konszenzust).
 • Ha az adósnak van egy kiszámítható fizetése, akkor nagy valószínűséggel meg lehet állapodni egy új szerződési feltételrendszerben a bankkal.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

37 Hozzászólás

 1. Enci

  Mięrt nem kaphat az adóstàrs is értesítést ez ügyben ,amikor eddig az ő részére is mindig küldték a leveleket az adott befizetésről tartózàsról stb???Föleg akkor amikor az adóstàrs fizetett az adós helyet és ezt bizonyitani is tudja???

 2. szegilui

  Mi 2006 oktüberében vásároltunk egy személygépkocsit Svájci Frank alapu hitelre ezt a gépjárművet 2008 évben kifizettük és az értékét beszámították a 2008 októberében vásárolt/ szintén Svájci Frank alapú hitelre előlegként/ már akkor is kellett felárat fizetni. Miért van az, hogy csak a 2009 után kifizetett hiteleket számolják el és mondjuk miért nem a 2008 évben kiegyenlitetteket is. Úgyanis a Bankok eljárására a korábi években is az volt a jellemző mint 2008- ban vagy azelőtt vagy azután???

 3. bankmonitor.hu

  @szegilui: Az elévülési idő miatt. Abban az esetben, ha az elszámolásra vonatkozó törvény hatálybalépése előtt több, mint 5 évvel szűnt meg a szerződés, úgy a tartozás elévült, ezért ezekben az esetekben nem jár visszatérítés.

 4. janovica

  ma megkaptam az elszamolomat a lombardtol.maganszemelykent vettem fel auto hitelt.renault trafic kisteher.irjak,hogy a finanszirozott eszkoz jellegebol adodoan nem fogyasztoi celt hanem bevetelszerzoi tevekenyseget.ezert semmi elszamolasi kotelezettsegi nincs a banknak felem.soha nem volt vallalkozasom az auto az en nevemen van.arra hasznalom mint barki mas,hogy munkaba jarjak,vasarlas,stb..

 5. bankmonitor.hu

  @janovica: Amennyiben autóhitelét magánszemélyként vette fel, úgy az elszámolás vonatkozik rá. További részleteket az autóhitelek elszámolásáról a következő cikkben találhat: http://www.bankmonitor.hu/cikk/minden-amit-az-autohitelek-rendezeserol-tudni-szeretnel.htm

 6. Anna

  Autómat hitelátvállalással sikerült eladnom 2010-ben. Addig 3 éven keresztül én fizettem a CHF-ben nyilvántartott nagy mértékben emelkedő kamattal terhelt részleteket, a törvénytelennek ítélt alkalmazott mód szerint. Ma érdeklődésemre azt a választ kaptam a banktól, hogy az általam megfizetett összeg után visszajáró összeget is a vevő kapja meg. Ezt elfogadhatatlannak érzem, mert milyen jogon kapja más, az engem ért törvényben elismert megkárosítást. A bank pontosan tudja, hogy kinek mennyi jár, ezt az elszámolásban is feltüntetik, de nekem erről nem adhatnak felvilágosítást, a törvényre hivatkozva. Milyen törvény az ilyen? Szeretném megkérdezni, hogy mit tehetek, hová fordulhatok segítségért, hogy amivel engem károsítottak meg, ne más kapja meg.

 7. Krisztián

  Sziasztok!

  Gépkocsi lízing, elszámolás… teljesen tanácstalan vagyok, mert a megjelent cikkek alapján már magam se tudom, hogy jogosult vagyok-e vagy sem… Segítséget szeretnék kérni…

  A lízing szerződést 2004 januárjában kötöttem (vagyis 2014 május előtt), DE 2010 áprilisában járt le, a törlesztést rendben befejeztem, a vége felé már elég rendesen megemelkedett részleteket fizettem…
  Egy ominózus mondat szerint – idézem (minden cikkben ez olvasható): “Az elszámolás azokra a magánszemélyekre vonatkozik, akik 2004. május 1. és 2014. július 26. között kötöttek autófinanszírozási szerződést, valamint azokra a megszűnt szerződésekre, amelyek bármilyen okból 2009. július 26-a után szűntek meg.”
  Akkor ezt most hogyan is kell értelmeznem? 🙂

  Köszönöm előre is a választ,

  Krisztián

 8. bankmonitor.hu

  @Krisztián: Elég egyetlen feltételnek nem megfelelni és abban az esetben már nem jár visszatérítés. Tehát, ha 2004 május előtt kötött szerződést, akkor az elszámolás nem vonatkozik rá (függetlenül attól, hogy mikor zárult le a hitele).

 9. mesz

  Az én autóhitelem és személyi kölcsönöm is CHF alapú kölcsön volt, mindkettő 2014-ben lejárt. Nekem kell-e kérnem a bankoktól, az elszámolást, vagy meg kell, hogy küldjék részemre. Ha nekem kell kérnem, meddig kell ezt megtennem, és milyen módon?

 10. medocsalad

  Szeretnék érdeklődni,hogy 2009 májusában vásároltuk az autónkat euro alapú hitelre,ami 2014 ben járt le.Havi fix összegben kellett fizetni a törlesztést.A kérdésem az lenne,hogy ilyen esetben is jár e visszatérítés?

 11. zsolt

  tiszteletem.
  a budapest banktól vettem fel autóhitelt 2007.05.24.-én 1.3millió forint (chf ) alapu kölcsönt.
  60 hónapra. amit a bank kitolt még 6 hónappal. fizettem is rendesen, még a joval nagyobb tőrlesztő részletet is. majd 2012.09.ik hónapban ugy gondoltam nincs sok vissza ( 4-5 hónap) kifizetem egyben. ekkor jött a meglepetés. 750.000 ezer forint tartozásom volt még vissza. vettem fel hitelt, hogy ki tudjam fizetni az autót. az össz visszafizetésem: 3.040.531ft. kicsit soknak tartom. ön szerint is.?

 12. bankmonitor.hu

  @mesz: Nem kell kérnie, automatikusan megküldik. Ha azóta már nincs kapcsolata a bankkal, és adataiban változás következett be, jeleznie kell, főként a lakcímet. Továbbá, ha nem vezet náluk számlát, akkor be kell jelentenie, hogy készpénzben vagy bankszámlára kéri a visszatéríthető összeget.

 13. bankmonitor.hu

  @medocsalad: Igen, a fix törlesztésű hitelekre is jár visszatérítés.

 14. eszter

  2007. 11. 20-án vettünk fel svájci frank alapú devizahitelt autóra, 2015. novemberében telik le. 2015. február 13-án megkaptuk az egyenlegközlő levelet. Érdeklődnék, hogy az elszámolás, ill. visszatérítés jár-e nekünk, mivel telefonos érdeklődésemre a Porsche Bank azt mondta, hogy nem jár nekünk semmi.Semmilyen tájékoztató levelet nem kaptunk idáig az elszámolásról, visszatérítésről.
  Az éves elszámolásban leírja, hogy mennyi tartozásunk van még, ill. beleírja, hogy ez az összeg nem tartalmazza az árfolyam-különbözet összegét. És ha ezzel nem értünk egyet, akkor 60 napon belül emelhetünk kifogást.
  Ha nem írok vissza, akkor azzal egyetértek, hogy még a hátralékon felül kapom az árfolyam-különbözetet negyedévenként?

 15. bankmonitor.hu

  @zsolt: Az árfolyamgyengülés és a kamatemelés miatt elképzelhető, hogy 3 millió forintot kellett összesen visszafizetnie.

 16. bankmonitor.hu

  @Enci: Az adóstárs kérhet másolatot az elszámolási értesítőből.

 17. bankmonitor.hu

  @Anna: A pénzintézeteknek a kölcsönszerződés aktuális állapota szerint kell elszámolni, tehát az aktuális adóst érinti.

 18. bankmonitor.hu

  @eszter: A cikkben szereplő kalkulátorral megnézheti, hogy jár-e visszatérítés a szerződésükre. Ha jár, akkor az elszámolási értesítőt április végéig kell megkapnia, illetve ha az érintett pénzintézet és az állam között elhúzódott a per, akkor a per befejezésétől számított 60. napig.

 19. merika

  Tisztelt Bankmonitor!
  Devizaalapú kölcsönt vetüünk fel 2006-ban, amit 2012-ben megfizettünk. A párom Egyéni vállalkozó és egyéni vállalkozói hitelként vetették fel a hitelt (csak így kaphatott a Budapest Banktól hitelt). Az autó nem volt a vállalkozásban elszámolva. Nem volt cégautó. Mivel egyéni vállalkozói hitel, nem jár a visszatérítés?

 20. Katalin

  Tisztelt Szerkesztőség!

  Kérem állásfoglalásukat az alábbi témában.
  Deviza alapú hitelt vettünk fel korábban autóvásárlásra, melyet 2010 szeptemberében vissza is fizettünk. Az autó és a hitel a 2010-ben betegségben elhunyt férjem nevén volt, akivel 48 évig, haláláig éltemközös háztatásban, így természetes, hogy a család minden költségét közösen álltunk, így ezt is.
  A héten kaptam egy levelet a férjem nevére, miszerint visszajár neki egy bizonyos összeg.
  Bementem a bankba a kért iratokkal, de ott azt mondták, ez hosszú procedúra lesz, mert a központban döntenek róla.
  Bizonyára nem egyedül vagyok így ezzel, ezért szeretném megtudni, hogy a törvény szerint a törvényes örökösnek, örökösöknek jár e ez az összeg, vagy a bank jóindulatán múlik, hogy kifizeti vagy sem?

  Válaszukat megköszönöm.

 21. bankmonitor.hu

  @merika: Amennyiben egyéni vállalkozóként kötötte meg a kölcsönszerződést a bankkal, úgy nem jár az elszámolás a hitelre.

 22. bankmonitor.hu

  @Katalin: A visszatérítés a törvényes örökösnek jár, amihez a banknál be kell mutatni a hagyatékátadó végzést. Olyan esetben, amikor az adott hitel nem képezte a hagyaték tárgyát anno, póthagyatéki eljárást kell kezdeményezni az ügyben illetékes közjegyzőnél, amelyet szintén be kell nyújtani az érintett banknak.

 23. beke7

  Érdeklődöm hogy a mi autóhitelünk 18 nappal a törvényben meghatározott idő előtt járt le. Még mindig nem kaptam választ hogy hogyan kaphatok elszámolást? A Bankom a törvényre hivatkozik és mutogat csak, viszont én úgy érzem , mivel több mint 5 évig nyögtük és több mint havi 50,000.- forintot fizettünk (CHF)és mindössze egy tollvonáson , egy hóközi dátumon múlik hogy nekünk nem jár elszámolás? Miért pont akkortól? Kihez forduljak? nyomorult 18 napon múlik az egész? Szeretném ha a Bankom kimutatná hogy mégis hogyan számoltak abban az 5 évben!

 24. mannus

  Szeretnék érdeklődni, hogy ha 2004 januárban kötöttem szerződést, de időközben, 2004 után történt egy szerződés módosítás, 10 évre felemeltük a futamidőt, akkor jár-e nekem elszámolás?
  Válaszukat köszönöm!

 25. climax

  Tisztelt Bankmonitor!
  2004.11.hó-ban vettem fel deviza alapú gjármű kölcsönt 6 évre.Az autót a futamidő vége előtt 2009.03.hó-ban ellopták.A fennmaradó tartozást casco biztosítás által kiegyenlítettem.Ebben az esetben miért nem jár részemre az elszámolás??
  Köszönöm válaszukat!

 26. bankmonitor.hu

  @mannus: A 2004. május 1. előtt kötött szerződésekre nem vonatkozik az elszámolás.

 27. bankmonitor.hu

  @climax: A 2009. júliusa előtt lezárt hitelekre nem jár visszatérítés.

 28. petmaya

  Tisztelt Bankmonitor! 2007-ben svájci frank hitellel vásárolt autónkat 2013-ban hitelátvállalással eladtuk. A hat év alatt extra tőketörlesztést is fizettünk (az átvállalást előkészítendő).
  Érdeklődni szeretnék, hogy az elszámolás az aktuális hitelszerődőre vonatkozik-e ilyen esetben, vagy mindig az adott szerződőre időszak szerint.
  Köszönöm válaszukat!

 29. Erzsi

  meg tudja valaki nekem mondani,hogy melyik törvényben van az leírva,hogí a vállalkozóként igényelt autóhitel minden pontja jogszerű és fair,magyarul azok az emberek mind ET-k és őrájuk nem vonatkonak ezek az állítólag a magyar ,bajba jutott állampolgárokat megsegítő intézkedések?
  Hogy ne is legyek cinikus!!!!
  erzsi,szeretném azt a paragrafust elolvasni,ami konkrétan azt tartalmazza,hogy aki vállalkozó volt,amikor a hitelét felvette,arra ez a törvény nem vonatkozik….. és pl mi van azokkal,akiknek időközben már meg is szűnt a vállalkozása és ezt be is jelentette a bankjánál?
  Erzsi

 30. Vili

  2005. februárban felvett és 2010. májusban CIB Banknál átvállalt kölcsönszerződésemre nem kaptam elszámolást. Reklamáltam. Ma azt a válasz kaptam, hogy nekem nem jár, mert a fogyasztó személyének változása miatt nem jár. Valóban?
  Köszönöm a segítséget.

 31. megakukac

  2007-ben felvett autó hitelem 2013-ban végrehajtóhoz került akkor 467ezer ft volt az elmaradt tartozásom azóta a mai napig kamatokkal együtt 788ezer ft lett! ( végrehajtó nyílvántartása szerint )
  Tisztességtelenül felszámolt összeg 490ezer ft a megküldött elszámolás szerint még én tartozok kb ugyanennyivel! Szerintem nekem járna vissza pénz 1,6m ft-ra közel 4m ft-ot fizettem vissza eddig. Kérem segítsenek mit tehetek. Végrehajtó a bankhoz küld nem segít a bank ködösít nem tájékoztat nem ad választ csak annyit mond várjak az új elszámolásra mert ez nem pontos! Tudom lépnem kell már nincs sok nap hátra amíg panasszal élhetek

 32. Bol

  Kedves Bankmonitor,

  Mit tehet egy BT amelyik ugyanezzel a problemaval kuzd es nem realis torlesztoreszlete van?

  Koszonom

 33. Anett

  Tisztelt Hozzáertő/k!A mai napon kaptak a kezesek egy hitelfelmondó levelet, de én mint adós nem!késő délutàn hívott a bank hogy a holnapi napon telefonon felkereshet e az illetékes kolléga! Mi ilyenkor a teendő!Köszönöm a vàlaszt előre is!

 34. Joe

  T.C! Érdeklődnék.Autót vásároltunk hitelre,2016.-ban. Adóstárs a feleség.Mostanáig a törlesztés rendben ment. Akkor,az autó önrészét ,a feleség finanszírozta.Jelenleg válás van folyamatban.Kéri az önrészt,mely nem áll rendelkezésre. Az autót ,ő visszaszeretné adni a banknak, hogy megszüntesse az adóstárs ” státuszát”. Magam részéről ,az autót nem szeretném visszaadni,azonban ha jogi úton pert indít, az önrészt vissza kell, kellene hogy fizessem.Erre ,jelenleg nincs lehetőségem.ráadásul már további hitellel nem tudnám terhelni önmagam. A kérdésem:Van -e lehetőségem az autót az adós-társnak “eladni”,átíratni a nevére,és a döntést egyértelműen rá bízni, hogy legyen a továbbiakban az ő felelőssége,és kockázata,amit a “vásárláskor” együtt döntöttünk el!Mi történik,ha a polgári peres úton visszafizetési kötelezettségre kényszerítenek,és már nem lesz módom “rendes adós” módjára a törlesztést fizetnem a banknak?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Joe!
   A hitelszerződésüktől függ, hogy van-e erre lehetőség, tehát a bankot kell megkérdezni. Ha a legrosszabb bekövetkezik, és nem tudja fizetni a hitelt, felkerülhet a Központi Hitelinformációs Rendszer “negatív adóslistájára”, felmondhatják a hitelt, és a bank is követelheti a tartozást egy összegben. Először érdemes ügyvéddel egyeztetni!

 35. antepopa

  Tisztelt Bankmonitor!Adott egy 2008.08-as chf alapú autóhitel,ami tőkésítések sora és forintosítás után állítólag 2019 dec. havi lezárással megszűnik.A problémám az,hogy 600.000 ft 68 havi (14948)részlettel lett a szerződés megkötve az akkor 9 éves használt autóra.Jelenlegi tőketartozás 2018 05 hónapban 292.158 forintot mutat,az autó immáron 19 éves.Ezt hogyan tudja megcsinálni egy hitelező,hogy csak tőketartozást von elvileg kamatmentesen és előtte gondolom a kamatot,no de a kamat mértékének korlátai vannak.Az előzményeket, a törlesztőrészleteket a 215 ft és 149 közti svájci frankot figyelembe véve.2015 03 óta lett forintosítva az eredeti futamidő lejártakor a szóban forgó autóhitel.Kérdésem az lenne,hogy ez az egész törvényes?A hitelkimutatásban csak a követelés és a befizetés szerepel.Abban nincs sem kamat,sem tőke külön feltüntetve.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves antepopa,
   A leírtakból nem derül ki számunkra, hogy konkrétan mivel van a probléma. A szerződés, szerződésmódosítás, illetve elszámolások ismerete nélkül nem is lehet válaszolni arra a kérdésre, hogy szabályosan jár-e el a bank. Kérdésére az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központja fog tudni pontost választ adni, de az előbbiek valószínűleg számukra is szükségesek lesznek, hogy meg tudják ítélni a kérdést.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  A Nemzetközi Energia Ügynökség előrejelzése

  A Nemzetközi Energia Ügynökség jövőbeli szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó előrejelzése, a megújulók gyors előretörésével csak 10 év alatt jelentősen bezuhant és majdnem kilaposodott. Ha ezt a trendet... The post A Nemzetközi Energia Ügynökség előrejelzése appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.