Betöltés

Tiszta vizet a pohárba: hol és hogyan érdemes befektetni?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-04-01

Ahogyan a legutóbbi, brókerbotrányokról szóló felmérésünkből is kiderült a befektetők többségének megingott a bizalma a befektetésekben. Jelen írásunkkal segítünk eligazodni a befektetések kockázatos világában. Megmutatjuk, hol és miben van biztonságban a pénzünk. Leszámolunk azzal a legendával is, hogy minden bankban tartott fillérünkre vonatkozik az OBA 100 ezer eurós garanciája, ahogyan az sem mindegy, hol vesszük meg az állampapírunkat.

Hová fektessek?

Az első nagy kérdés, hogy hol nyissak számlát? Ez ugyan szorosan összefügg, a mit vegyek kérdéskörrel, de mégis érdemes külön is tárgyalni. Ha eldöntöttem, hogy nem lekötött betétbe tartom a pénzem, akkor általában 4 lehetőség közül választhatok:

 • Magyar Államkincstárnál (csak állampapír vásárlás esetén)
 • banknál (nagyobbak preferáltak),
 • banki hátterű brókercégnél,
 • vagy független brókercégnél (nagyobbak preferáltak),

nyitok számlát. Ez nem pusztán felsorolás, hanem kockázati szintet is egyben. Amennyiben állampapírt szeretnénk vásárolni, akkor a Magyar Államkincstárnál vagyunk a legnagyobb biztonságban. Ebben az esetben teljes befektetésünkre vonatkozik az állami tőke, és hozamgarancia. Egyéb esetben maximum csak 20 ezer euró (kb 6 millió forint) összeg erejéig biztosít minket a Befektető-védelmi Alap (BEVA).

Első kitétel, hogy az a szolgáltató, akit kinéztünk, egyáltalán BEVA tag-e? Hiába választunk bankot befektetési szolgáltatónak, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer euróig (kb 30 millió forintig) tejredő biztosítása (elhanyagolhatóan kis kivételtől eltekintve) a számlán lévő készpénzre és a bankbetétekre terjed ki. Tehát hiába veszek állampapírt egy nagy banknál, akkor is BEVA garancia vonatkozik a befektetésemre!

Másik vizsgálandó tényező, az adott pénzügyi szolgáltató minősége. Ezt már nehezebb megítélni. Bankok közül érdemes a nagyobbakat választani. Sokszor a kisebb bankok nem is nyújtanak befektetési szolgáltatást. A banki tulajdonban lévő brókercég is jó választásnak számít. Ilyenkor a befektetési szolgáltatónk mögött ott találunk egy (lehetőleg) nagy, tőkeerős bankot. De arra mindenképp oda kell figyelni, hogy valódi leánycégről beszéljünk, és ne kapcsolt vállalkozásról! (Lásd Buda-Cash, DRB csoport, ahol tulajdonképpen a brókercégnek volt bankja…)

A független brókercégek esetében még nehezebb a választás. Itt is mutat valamit a méret (a Buda-Cash is az egyik legnagyobb független brókercég volt), de a valódi fokmérő az a külföldi intézményi befektető (pl külföldi alap) jelenléte. Az ilyen szakmai befektetők kényesek az átláthatóságra és a biztonság számukra különösen fontos. Természetesen, ha hiányzik az ilyen befektető, attól még működhet egy brókercég tisztességesen!

Bank vs. Brókercég

Egy tévhitet már eloszlattuk, a bankra az OBA, míg brókercégre a BEVA garancia vonatkozik. A másik különbség, hogy míg egy bank sem tudja a nála elhelyezett pénzt mindenkinek egyszerre kifizetni (hiszen azt hitelekben tovább adta, hogy kamatot tudjon rá beszedni), addig a brókercégek bármely időpontban ki tudják fizetni a teljes ügyfélkövetelést. Ugyanis a brókercég nem a hitel és betéti kamatok különbségéből él, hanem a kötések utáni jutalékból. Tehát a brókercégnél mindig ott kell lenni az ügyfél teljes vagyonának. (Ha nincs, akkor jön a csőd, és a BEVA kártalanítás…)

Hol van végső soron a pénzem?

Másik fontos kérdés, hogy hová kerül végső soron a pénzem. Ügyfélként sokszor csak egy ügynökkel beszélek, nem magával a szolgáltatóval. Sőt, az is elképzelhető, hogy egy pénzügyi szolgáltató kapcsolatban áll egy másik szolgáltatóval. Bárkivel is szerződök, mindig tudjam, hogy hová kerül a pénzem, és milyen jogaim vannak! Előfordulhat ugyanis, hogy offshore országba vándorol a megtakarításom és számomra teljesen ismeretlen jog vonatkozik rá. Külföldtől sem kell félni, de nem árt, ha fejlett országban marad a pénzem.

Mibe fektetessek, ami nem tűnik el?

Már sikerült kiválasztani a befektetés helyét, tehát érdemes foglalkozni, hogy mibe is fektessünk? Szigorúan befektetések biztonsága szempontjából szemlélve minden bankbetéti kamatot meghaladó fix kamatfizetést nyújtó ajánlat gyanús. Ha biztosnak ígérik a hozamot, akkor két eset lehetséges:

 1. állampapírokról beszélünk (főként hosszabb távú kötvény)
 2. vagy valamilyen vállalati termékről (pl. vállalati kötvény).

Ugyan azt hinnénk, hogy az első lehetőségnek (azaz az állampapírnak), nincs kockázata, ám mégis találhatunk párat. Ilyen lehet például a kamatkockázat. Változó kamatozású konstrukcióknál egyértelmű, hogy miért, de fix kamatozásúaknál is jelentkezik ez a veszély. Például megveszek egy hosszú papírt 7%-on, majd megemelkedik a kamatkörnyezet 10%-ra. Így 3%-kal rosszabbul járok, mintha az emelkedés után vásároltam volna be.

A második lehetőségről mostanában mindenkinek a vállalati kötvények jutnak eszükbe. Nem véletlenül: BTEL, RFV (E-Star), Quaestor. Mind-mind kötvénykibocsátásból finanszírozták magukat (magas kamatszinten), majd végül valami balul ütött ki, és nem, vagy csak részben tudták kifizetni a tartozásukat. De a vállalati kötvényeken túl is van olyan konstrukció, ami fix kamattal kecsegtet, de a végén valahogy mégsem kapunk kiemelkedő hozamot. Ilyenek lehetnek a mögöttes termékekhez (tőzsdei emelkedés, részvény-, vagy devizaárfolyam) kötött kifizetések. Ilyen lehetnek, amikor a kamatot mindenképpen megkapjuk, de más devizában látom viszont pénzem (rosszabb árfolyamon váltva), vagy a fix kamatot is feltételhez kötik, azaz például fix 5%-ot kapok a pénzemre, vagy semmit. Ráadásul pénzügyi alapszabály, hogy csak abba fektetünk, amit értünk! Ha nem boldogulunk a termék értelmezésével, akkor nem nekünk való!

Ezeken a fix ajánlatokon túl, már csupa kockázatos befektetéssel találjuk szembe magunkat. És innentől már egy külön szakma, hogy hogyan válasszunk olyan befektetést, ami a bankbetétek hozamszintjét rendszeresen meghaladja. Természetesen a diverzifikálás (a pénz megosztása több befektetés között), sokat segít, de így is lehet, hogy pénzünket nem sikerült jó helyre tennünk. Szerencsére itt azért segítségünkre vannak a szakemberek és rengeteg befektetési alap közül választhatunk!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

karácsonyi ajándék

Bankfiókok ünnepi nyitva tartása

2018. 12. 21.

Az év vége mindig nehéz időszak abból a szempontból, hogy ilyenkor a bankfiókok is alacsony fordulatszámon működnek. Ezért, ha ügyet intéznél, esetleg pénztárnál vennél fel vagy fizetnél be pénz, akkor...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.