Tízből négy érdeklődő nem kapná meg a Babaváró hitelt! De mi a leggyakoribb baki?

Tízből négy érdeklődő nem kapná meg a Babaváró hitelt! De mi a leggyakoribb baki?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-10 Frissítve: 2023-02-06
 

Tízből négy érdeklődő az ellenőrzés időpontjában nem volt jogosult Babaváró hitelre valamelyik személyi feltétel nem teljesítése miatt, derül ki a Bankmonitor 2022 első tíz hónapjára vonatkozó statisztikáiból. A jogosultságukat a Bankmonitor kalkulátorával ellenőrző felhasználók számára a szükséges TB jogviszony megszerzése jelentette a legnagyobb akadályt, de sokan azért nem élhetnek a lehetőséggel, mert szerepelnek a rossz adósokat nyilvántartó KHR adatbázisban, vagy még nem házasok.

A 2019 közepétől elérhető Babaváró kölcsön legfontosabb előnye, hogy az első öt évben mindenképpen kamatmentes, amennyiben pedig ezen idő alatt legalább egy gyerek születik, akkor bizonyos feltételekkel a futamidő végéig az marad, illetve három évre maga a törlesztés is szüneteltethető. A második baba érkezésekor ráadásul elengedik a fennálló tőketartozás 30 százalékát, a törlesztés pedig újabb három évig szünetel, míg a harmadig gyereknél a teljes fennmaradó adósságot elengedik. Amennyiben a hitelt már várandósan igényli a pár, a második és a harmadik gyerek pedig viszonylag gyorsan érkezik, akkor elképzelhető, hogy a Babaváró hitelből egyetlen forintot sem kell végül visszafizetni, vagyis teljes egészében támogatásként funkcionál.

A Babaváró másik fontos tulajdonsága, hogy az igényléshez nincs szükség ingatlanfedezetre, a bank által folyósított, akár 10 millió forintos összeg bármire fordítható. Ennek ellenére a pénzt többnyire lakáscélra költik a párok, már csak azért is, mert a Babaváró részben vagy akár egészben önerőként szolgálhat egy lakáshitelhez, pótolva a jelzáloghitel felvételéhez elengedhetetlen önerőt.

Hirdetés

Hirdetés

A Babaváró személyi feltételei

A Babaváró hitel igénylésének azonban számos, jogszabályban lefektetett személyi feltétele van, ezek teljesítése nélkül az igénylést el fogja utasítani a bank. Ilyen például az, hogy kizárólag házasok igényelhetik, illetve a feleség igényléskor nem töltheti be a 41. életévét, de elvárás az is, hogy legalább a pár egyik tagja minimum 3 éves folyamatos TB jogviszonyt igazoljon, illetve egyikük se szerepeljen a problémás adósokat tartalmazó KHR adatbázisban.

Tízből négyen elbuktak

2022. első tíz hónapjában a Bankmonitor Babaváró hitel kalkulátort használók 56,9 százaléka teljesített minden vizsgált jogosultsági feltételt, míg 43,2  százalékuk egy vagy több ok miatt az adott pillanatban elutasításra számíthatott. Minden ötödik kalkuláló (20,8%) a minimum 3 éves, folyamatos TB jogviszony miatt vérzett el, de a házasság hiánya (16,3%) és a KHR-es múlt (13,2%) is vezető kizáró oknak bizonyult. A KHR-esek 46,8%-a ráadásul egyéb feltételt sem teljesített: közülük legtöbben nem rendelkeztek elegendő TB jogviszonnyal, de 26 százalékuknak NAV tartozása is volt, ami ugyancsak kizáró ok.

Mi miatt nem jogosultak sokan a Babaváró hitelre?

A Babaváró igénylést ellehetetlenítő okok közül a legtöbb orvosolható, ám nagy kérdés, hogy erre rendelkezésre áll-e még elegendő idő. Mert bár a Kormány ígérete szerint a támogatás 2023-ben is elérhető lesz, több információt egyelőre nem tudni. Egy házasságkötés például viszonylag rövid idő alatt lebonyolítható, mint ahogy egy fennálló NAV tartozás is gyorsan rendezhető, ám például a KHR adatbázisból kikerülni legkorábban a fennálló adósság kifizetését követően 1 évvel lehet. A folyamatos TB jogviszonyt illetően pedig az a kulcskérdés, hogy mennyi idő van még hátra a minimálisan elvárt 3 évből, hiszen nagyon nem mindegy, hogy hetekről, hónapokról, esetleg évekre van-e szó.

Nem mindegy, melyik banktól igénylitek a Babavárót

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a Babavárót igényléhez át kell esni a banki hitelbírálaton is, ahol ellenőrzik, hogy a pár rendelkezik-e a kölcsön felvételéhez szükséges jövedelemmel, majd ez alapján döntenek, hogy hitelezik-e a párt, és ha igen, mekkora összeget adnak a maximálisan elérhető 10 millió forintból.

Miközben a jogszabályban rögzített jogosultsági feltételeket minden igénylő esetében azonosak, a bankok hitelbírálati gyakorlata különböző, így előfordulhat, hogy olyanokat is elutasítanak, akik egyébként teljesítik a jogszabályi elvárásokat. Például hiába 18 évet határoz meg a Kormány a Babaváró hitel igényléséhez szükséges alsó korhatárként, a bankok egy része csak 21-23 éves kortól hitelez, de a férj életkorának felső határa is különböző a bankoknál, miközben ezt nem említi a jogszabály.

A Bankmonitor szakértőinek tapasztalatai szerint azonban a jövedelem elfogadását illetően meglévő különbségek jelentik legtöbbször a problémát, ugyanis a bankok egy része bizonyos ágazatokban dolgozókat nehezebben hitelez a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben, így akár megfelelő összegű igazolt jövedelemmel is kikosarazhatják az igénylőket.

Hogy jogosultak vagytok-e a Babaváró támogatásra, azt az alábbi kalkulátorral tudjátok pillanatok alatt ellenőrizni, ha pedig szeretnétek elindítani az igénylést, akkor elég az ellenőrzést követően megadnotok az elérhetőségeteket, a Bankmonitor szakértője pedig hamarosan felveszi veletek a kapcsolatot, és mindenben a segítségetekre lesz:

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés