Betöltés

Több kamatot kapok, ha felminősítik Magyarországot?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-06-22

Magyarország hitelminősítése a válság utáni évektől a befektetésre nem javasolt kategóriában található. Felrebbentek a hírek, hogy ez változhat a közeljövőben, és visszakerülhetünk a befektetésre javasolt kategóriába. De mit jelent ez? Több kamatot adnak a bankok, vagy a befektetési alapjaink lódulnak meg? Esetleg a forint? Egy biztos: téged is érint.

Miért van szükség hitelminősítőkre?

A befektetések hozamai könnyen összehasonlíthatóak: az egyik 10%-ot hoz, míg a másik csak 8%-ot, akkor nyilvánvalóan az előbbi a jobb. De mi a helyzet a kockázattal? A múltbeli hozamingadozásokat össze lehet vetni a szórás segítségével. Ám azt a kockázatot, hogy nem kapjuk vissza a pénzünket már nem ilyen egyszerű számszerűsíteni.

A független hitelminősítő cégek azért jöttek létre, hogy segítsék a befektetők döntését. Általuk bárki össze tudja hasonlítani a különböző befektetések kockázatát. A három legnagyobb hitelminősítő cég a Moody’s, a Standard and Poor’s (S&P) és a Fitch. Az egyes országok besorolása mellett, a cégek hitelminősítését is ők végzik. 

Miért fontos a hitelminősítők véleménye?

Bár a válság az ő hírnevüket is megtépázta (Lehman Brothers a legmagasabb besorolásból ment csődbe), azért a piac odafigyel rájuk. A legtöbb befektető figyelembe veszi az adósságminősítést mielőtt befektetne. Természetesen léteznek olyan befektetők, akik direkt keresik a befektetésre nem javasolt kategóriát (természetesen a magasabb hozam reményében). Ám sokkal jelentősebbek azok a piaci szereplők, (általában nagy külföldi befektetési alapok) ahol a befektetési politika köti a döntéshozók kezét: csak befektetésre ajánlott eszközöket tarthatnak a portfólióban. Ráadásul ezek a szereplők igen nagy volumenben fektetnek be és a többi piaci szereplő erőszeretettel másolja a befektetéseiket. 

Te is befektetési alapban fialtatnád a pénzed? Válassz egyet a befektetési alap keresőnk segítségével!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Miért fontos mindez nekem?

Magyarország jelenleg minden egyes hitelminősítőnél befektetésre nem ajánlott (bóvli) kategóriában szerepel. Ha viszont megtörténne a felminősítés, és visszakerülnénk a befektetésre ajánlott kategóriába, akkor az azt jelentené, hogy újabb összegek áramolnának hazánkba. Ezek jelentős hányada természetesen devizában érkezhet, amit devizában is terveznek befektetni. Ám elkerülhetetlenül egy részét forintra kell váltani, ami a forint iránti kereslet növekedését, ezáltal a forint erősödést vonná maga után (ami például az energiaárakon keresztül mindenkire kihat.)

Ráadásul nem csak az
állampapír
, hanem minden fajta befektetések után megnőhet az érdeklődés. Ez pedig a kötvénypiacon kamatcsökkenéssel, míg a részvénypiacon árfolyam-emelkedéssel járhat. Mindkettő jó hír, különösen, ha már most is
befektetési alapban tartod megtakarításod egy részét. 

Viszont a
bankbetétek kamatára nem hat ilyen közvetlenül és jótékonyan. Sőt! Ha javul a Magyarország befektetői megítélése, valamint a nemzetközi helyzet is lehetővé teszi, akkor inkább tovább nőhet az esély a jegybanki alap csökkentés folytatására. Ami viszont a lekötött betétek kamatainak további mérséklődését jelentheti. 

Mit tehetünk?

Egyelőre a hír még csak pletyka szintjén létezik. Koránt sem biztos, hogy rövid időn belül újra a befektetésre javasolt kategóriába kerülnénk. Felkészülés jegyében vásárolhatunk kötvényekbe, és részvényekbe végződtetett befektetést. Ám ha már most felkészülünk rá, és még is eltoldóik a felminősítés, akkor rosszabbul jártunk, mintha nem tettünk volna semmit. Ezért két dolgot tehetünk:

 • kivárunk, és ugrásra készen figyeljük a híreket
 • aktív portfólió-kezelésben tartjuk a pénzünket, ahol automatikusan megtörténik a befektetések átrendezése

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.