Betöltés

Több, mint 27 millió forintot nyersz, ha most elkezdesz nyugdíjra takarékoskodni

szerző: Bankmonitor.hu
2017-12-10

El tudod képzelni, hogy nyugdíjba vonuláskor egy összegben kapsz közel 40 millió forintot? Nem lenne rossz mi? És mit kell ezért tenned? Mindössze havi 20 ezer forintot kell félretenned havonta mostantól nyugdíjas korodig. De amennyiben halogatod a megtakarítások elkezdését, lehet, hogy alig 3,5 millió forintot tudsz ugyanekkora megtakarítással elérni. Mutatjuk a te számaidat is!

A nyugdíjcélú megtakarítást csak kevesen kezdik időben. Kifogás mindig akad: most kevés a fizetésem, most kocsira/lakásra gyűjtök, most a gyerekek taníttatására. Pedig, aki az első fizetéséből is tud valamekkora összeget áldozni a leendő nyugdíjára, az jár a legjobban!

Havi 20 ezer forint 45 éven keresztül közel 11 millió forintos befizetést jelent. Viszont az állami támogatásnak, a hozamnak, és főként a hosszú időtávnak köszönhetően a befizetett összeg több, mint három és félszeres lesz (közel 40 millió forint).

Látható, hogy elképesztően fontos, hogy mikor kezdünk el megtakarítani. Amennyiben húszas éveink helyett harmincas éveinkre halasztjuk az elő-takarékosságot, majdnem fele akkora összeget tudunk csak összegyűjteni nyugdíjas korunkig. És ahogyan halasztjuk későbbre és későbbre a nyugdíjcélú megtakarítás elkezdését, úgy lesz egyre kevesebb a nyugdíjas korunkban felvehető összeg.

Amennyiben 10 évvel a nyugdíj előtt kezdjük, akkor csak 2,4 millió forintot fizetünk be, amiből 3,5 millió lesz. Ha 45 éven keresztül teszünk félre, akkor 10,8 millió forintot gyűjtünk össze, és 39,4 milliót vehetünk fel nyugdíjas korunkban. Látszik, hogy befizetések között csak 8,4 millió forintnyi a különbség, míg a felvezető összegben 35,9 millió. Tehát 27,5 millió forint pluszt jelent, ha hamarabb kezdünk el megtakarítani.

Ez nem azt jelenti, hogy később nem érdemes elkezdeni. Hiszen minden félretett forint nekünk dolgozik, és a mi nyugdíjunkat egészíti ki majd szép korunkban! De itt a minél hamarabb elv érvényesül.

Szeretnéd tudni, hogy te mekkora összegre számíthatsz? Használd kalkulátorunkat is megmutatjuk a te számaidat is!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Elég csábítóan hangzik, hogy nyugdíjas korunkban egyben megkapjunk 10, 20 vagy akár közel 40 millió forintot is. De a jó esetben ennyi évesen már van hol laknunk, megvan mindenünk, amire szűkségünk. Sokkal nagyobb segítség lehet ebben a korban, ha az állami nyugdíj mellett havonta folyamatosan érkezik valamekkora összeg (vagyis járadék formában vesszük fel a megtakarítást). A nyugdíjcélú megtakarítások nagy részében erre is van lehetőség.

Ebből az ábrából is kiderül, hogy nem célszerű tovább várnod. Még idén érdemes elkezdened, mert az állami támogatás naptári évente jár (+20%). És ahogy az már kiderült: a nyugdíjcélú megtakarításoknál a minél hamarabb elv a siker igazi kulcsa.

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Már nem divat szerelemből házasodni?

2018. 12. 12.

Általános jelenség a tehetősebb társadalmakban, hogy az emberek mind idősebb korban köteleződnek el, úgymond szerint szeretik „kitombolni” magukat, így persze a házasság és a gyerekvállalás is mind későbbre tolódik. Magyarországon...

Blogajánló

 • alapblog

  Orosz meló

  Államközi megállapodás szerint több száz cseh állami tulajdonban lévő prágai lakás fölött rendelkezik az orosz követség, hogy azokat diplomaták rendelkezésére bocsássa. Ehelyett elkezdtek üzletelni az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.