Betöltés

Most figyelj! Majdnem 300 ezres állami támogatás vár rád az év végéig

szerző: Bankmonitor.hu
2017-11-14

Nemsokára itt az év vége, a karácsonyi vásárok, céges bulik és emellett a bónuszok, prémiumok, na meg a lejáró befektetések időszaka. Bármennyire is hihetetlen, akár 10-20%-kal is növelheti a megtakarításaidat az állam, ha szemfüles vagy. Ez összesen 286 ezer forintot jelent, ha jól helyezed el a pénzedet.

December vége előtt

Az év vége nem csak a kiskereskedelemben nagyüzem. Szinte minden cég ekkorra időzíti az év végi prémiumok, bónuszok kifizetését. Emiatt sokaknak ekkor jár le a korábbi befektetése is. De nem kizárólag ez az egyetlen indok: bizonyos állami támogatások, illetve adó-visszatérítések is csak a szilveszter előtt elhelyezett összegekre járnak. Nézzük, mivel lehet ezeket igénybe venni!

Kezdjük a kakukktojással

A tartós befektetési számla (vagy röviden TBSZ) egy picit kilóg a sorból. Ugyanis erre nem jár sem adó-visszatérítés, sem állami támogatás. Viszont miért érdemes még az év vége előtt megnyitni? Mert akkor a 0. év (vagy az úgynevezett gyűjtőév) mindössze a december 31-e előtti napokból áll. Elékeztetőként így működnek a TBSZ számlák:

Mi a különbség az állami támogatás és az adó-visszatérítés között?

Adó-visszatérítés: Az adó-visszatérítéshez (ahogy a neve sugallja) szükség van befizetett adóra. Egészen pontosan személyi jövedelemadóra (SZJA-ra), és legfeljebb csak annyit lehet visszaigényelni, mint amennyi az adókötelezettségünk volt.

Állami támogatás: Az állami támogatáshoz nem szükséges adót fizetni, így az akkor is igénybe vehető, ha például nem is adózik a szerződő/megtakarító.

Nyugdíj-előtakarékossági szála (NYESZ)

Ez számla a nyugdíjcélú-megtakarítások közé tartozik. Ám nem mindenkinek megfelelő. Csak azoknak való, akik bíznak a szakértelmükben és idejük is engedi, hogy a nyugdíjcélú-megtakarításukkal foglalkozzanak. Ám mindent összevetve ez az egyik legolcsóbb megtakarítási forma a nyugdíjra.

Egy tőről fakadóak

Az önkéntes pénztárak csak adózás szempontjából kerültek egy kalapba. Felhasználásuk, és céljuk rendkívül különbözőek. Az önkéntes nyugdíjpénztárakba, az egészségpénztárakba és az önsegélyező pénztárakba történő befizetések is ugyanakkora adó-visszatérítésre jogosítanak. A két utolsó pénztár nehezen értelmezhető pénzügyileg, hiszen a befektetések helyett maximum lekötésekről beszélhetünk. Ráadásul egyik csak egészséggel kapcsolatos kiadásra költhető, másik pedig általában valamilyen élethelyzetre nyújt megoldást (munkanélküliség, gyerek születése).

Viszont az önkéntes nyugdíjpénztárak mögött a befizetések automatikusan különböző portfólióba vándorolnak. Szerintünk egyébként a legjobb nyugdíjcélú-megtakarítás a választékból, ami nyugdíj után szabadon felhasználható.

Kíváncsi vagy, hogy képes vagy megfelelő nyugdíj-kiegészítést elérni? Használd kalkulátorunkat, és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás egyike a nyugdíjcélú-megtakarításoknak, amire ugyanúgy 20%-os állami támogatás jár. Ám szerintünk találhatóbb megfelelőbb megtakarítás erre a célra.

A közös korlát alatt

A nyugdíj-előtakarékossági számla, az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyugdíjbiztosítások mind egy közös adó-visszatérítési korlát alá tartoznak, aminek értéke 280 ezer forint.

Már babakorban is +10 %-ot kapunk az államtól

A Magyar Államkincstár minden újszülött számára nyit egy számlát, melyen 42 500 forintot is elhelyez. Semmi akadálya nincs, hogy ezt folytassuk, ráadásul a befizetéseinkre az állam 10 százalékos támogatást is fizet, ami évente 6000 forintban van maximalizálva. Hozam szempontjából sem rossz választás a Babakötvény, hiszen a mindenkori infláció fölött 3 százalékkal kamatozik. Ráadásul hiába maximalizálta ki már valaki a fenti 280 ezer forintot, ez a 6 ezer forint azon felül jár.

Az utolsó kakukktojás

A fent felsorolt állami pénzek mellett még a lakástakarékpénztári befizetések után is kaphatunk még szerződésenként 72 ezer forint támogatást évente. Ez azonban nemcsak abban tér el a felsoroltaktól, hogy itt már 30%-os az állam támogatás mértéke, hanem abban is, hogy ezek a pénzek nem az év végéhez köthetőek. Ugyanis lakás-takarékpénztári szerződések esetében a megkötéshez képest számolják az egy évet, és nem naptári évekhez kötődően. Tehát az ilyen szerződéseknél nincs kitüntetett szerepe a szilveszternek.

Kapcsolódó tartalmak
Juss hozzá adómentesen befektetési alapod hozamához!
2019. 11. 25.

A befektetési alapokkal elérhető pénzügyi előnyt növelheted azzal, ha a befektetéseidet TBSZ számlán (Tartós Befektetési Számla) vagy a NYESZ számlán (Nyugdíj Előtakarékossági Számla) keresztül kötöd meg. Az alábbiakban végigvesszük a...

Blogajánló
 • alapblog Ön a felső középosztályba tartozik?

  Hol mennyien gondolják magukról, hogy a felső középosztályhoz tartoznak, tehát a társadalom átlagánál jobb anyagi viszonyok között élnek? A percepcióban mindig vannak meglepő dolgok.  ... The post Ön a felső középosztályba tartozik? appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.