Most figyelj! Majdnem 300 ezres állami támogatás vár rád az év végéig

 • 2017.11.14.
 • szerző: bankmonitor.hu

Nemsokára itt az év vége, a karácsonyi vásárok, céges bulik és emellett a bónuszok, prémiumok, na meg a lejáró befektetések időszaka. Bármennyire is hihetetlen, akár 10-20%-kal is növelheti a megtakarításaidat az állam, ha szemfüles vagy. Ez összesen 286 ezer forintot jelent, ha jól helyezed el a pénzedet.

December vége előtt

Az év vége nem csak a kiskereskedelemben nagyüzem. Szinte minden cég ekkorra időzíti az év végi prémiumok, bónuszok kifizetését. Emiatt sokaknak ekkor jár le a korábbi befektetése is. De nem kizárólag ez az egyetlen indok: bizonyos állami támogatások, illetve adó-visszatérítések is csak a szilveszter előtt elhelyezett összegekre járnak. Nézzük, mivel lehet ezeket igénybe venni!

Kezdjük a kakukktojással

A tartós befektetési számla (vagy röviden TBSZ) egy picit kilóg a sorból. Ugyanis erre nem jár sem adó-visszatérítés, sem állami támogatás. Viszont miért érdemes még az év vége előtt megnyitni? Mert akkor a 0. év (vagy az úgynevezett gyűjtőév) mindössze a december 31-e előtti napokból áll. Elékeztetőként így működnek a TBSZ számlák:

Mi a különbség az állami támogatás és az adó-visszatérítés között?

Adó-visszatérítés: Az adó-visszatérítéshez (ahogy a neve sugallja) szükség van befizetett adóra. Egészen pontosan személyi jövedelemadóra (SZJA-ra), és legfeljebb csak annyit lehet visszaigényelni, mint amennyi az adókötelezettségünk volt.

Állami támogatás: Az állami támogatáshoz nem szükséges adót fizetni, így az akkor is igénybe vehető, ha például nem is adózik a szerződő/megtakarító.

Nyugdíj-előtakarékossági szála (NYESZ)

Ez számla a nyugdíjcélú-megtakarítások közé tartozik. Ám nem mindenkinek megfelelő. Csak azoknak való, akik bíznak a szakértelmükben és idejük is engedi, hogy a nyugdíjcélú-megtakarításukkal foglalkozzanak. Ám mindent összevetve ez az egyik legolcsóbb megtakarítási forma a nyugdíjra.

Egy tőről fakadóak

Az önkéntes pénztárak csak adózás szempontjából kerültek egy kalapba. Felhasználásuk, és céljuk rendkívül különbözőek. Az önkéntes nyugdíjpénztárakba, az egészségpénztárakba és az önsegélyező pénztárakba történő befizetések is ugyanakkora adó-visszatérítésre jogosítanak. A két utolsó pénztár nehezen értelmezhető pénzügyileg, hiszen a befektetések helyett maximum lekötésekről beszélhetünk. Ráadásul egyik csak egészséggel kapcsolatos kiadásra költhető, másik pedig általában valamilyen élethelyzetre nyújt megoldást (munkanélküliség, gyerek születése).

Viszont az önkéntes nyugdíjpénztárak mögött a befizetések automatikusan különböző portfólióba vándorolnak. Szerintünk egyébként a legjobb nyugdíjcélú-megtakarítás a választékból, ami nyugdíj után szabadon felhasználható.

Kíváncsi vagy, hogy képes vagy megfelelő nyugdíj-kiegészítést elérni? Használd kalkulátorunkat, és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Melyik évben születtél?


Havi fizetéshez képest mekkora vésztartalékkal rendelkezel?


Van SZJA befizetési kötelezettséged?

Mennyit tudsz félretenni havonta?

Ft

Képes leszel évig megtakarítani?


Elfogadod, hogy évig nem nyúlsz a nyugdíj-megtakarításodhoz?

Mekkora hozamot vársz el éves szinten a nyugdíj-megtakarításodtól minimum?

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján érdemes nyugdíj-megtakarításban gondolkoznod! Beszéld át szakértő kollégánkkal a megvalósítási lehetőségeket: költségek és várható hozamok valós összehasonlítása személyesen Neked!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Havi -ból
-od lehet.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás egyike a nyugdíjcélú-megtakarításoknak, amire ugyanúgy 20%-os állami támogatás jár. Ám szerintünk találhatóbb megfelelőbb megtakarítás erre a célra.

A közös korlát alatt

A nyugdíj-előtakarékossági számla, az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyugdíjbiztosítások mind egy közös adó-visszatérítési korlát alá tartoznak, aminek értéke 280 ezer forint.

Már babakorban is +10 %-ot kapunk az államtól

A Magyar Államkincstár minden újszülött számára nyit egy számlát, melyen 42 500 forintot is elhelyez. Semmi akadálya nincs, hogy ezt folytassuk, ráadásul a befizetéseinkre az állam 10 százalékos támogatást is fizet, ami évente 6000 forintban van maximalizálva. Hozam szempontjából sem rossz választás a Babakötvény, hiszen a mindenkori infláció fölött 3 százalékkal kamatozik. Ráadásul hiába maximalizálta ki már valaki a fenti 280 ezer forintot, ez a 6 ezer forint azon felül jár.

Az utolsó kakukktojás

A fent felsorolt állami pénzek mellett még a lakástakarékpénztári befizetések után is kaphatunk még szerződésenként 72 ezer forint támogatást évente. Ez azonban nemcsak abban tér el a felsoroltaktól, hogy itt már 30%-os az állam támogatás mértéke, hanem abban is, hogy ezek a pénzek nem az év végéhez köthetőek. Ugyanis lakás-takarékpénztári szerződések esetében a megkötéshez képest számolják az egy évet, és nem naptári évekhez kötődően. Tehát az ilyen szerződéseknél nincs kitüntetett szerepe a szilveszternek.

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról

  Az Inforádió, az MNB és a HOLD Alapkezelő koprodukciójában megvalósuló sorozat* mai, második adásában Balatoni András, az MNB vezető elemzője és Szabó László a HOLD...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.