Betöltés

Több százezer lakáshiteles nyerhet vele: hitelkiváltás a közelgő kamatemelkedés előtt

szerző: Bankmonitor.hu
2019-03-17

„Nem vagyok hajlandó többet fizetni!” – hallani sok hitelestől. Az átlag lakáshiteles nem kíván magasabb havi törlesztést fizetni annak érdekében, hogy kiszámítható, biztonságos hitellel rendelkezzen. Jelen írásunkban bemutatjuk, hogy mennyire téves ez a megközelítés. A magyar lakosság egyszer már átélt egy jelentős kamatemelkedést, csak nem feltétlen emlékszik rá. Írásunk végén konkrét gyakorlati javaslatokat adunk meglévő lakáshiteleseknek a hitelkiváltási alternatívákhoz kapcsolódóan.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Amit a lakáshitelesek többsége nem tud

2008-ban, a nagy pénzügyi válság kirobbanását követően nem csupán a forint svájci frankkal szembeni gyengülése okozta a havi törlesztők elképesztő mértékű emelkedését. Fontos tény, de szinte senki nem tudja: az akkori hitelek változó kamatozású hitelek voltak, és a kamatemelkedés is érdemi részben hozzájárult a törlesztőrészletek emelkedéséhez.

Egy 2007. januárjában felvett lakáshitel konkrét példáját megvizsgálva jól láthatjuk, hogy a törlesztő részlet emelkedését 2009-ben 44%-ban a kamatok növekedése okozta és 56%-ban a forint gyengülése.

Későbbiekben ez az arány változott, 20-25% közé csökkent a kamatemelkedés hatása, de mindössze azért, mert a forint tovább gyengült (és nem a kamatok csökkentek).

Az alábbi grafikon már kizárólag a kamatemelkedés hatását mutatja egy 2007 januárjában felvett 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, svájci frank alapú lakáshitelen. Azaz azt szemléltetjük, mintha a forint árfolyama a svájci frankkal szemben változatlan lett volna. Jól látható, hogy a kamatemelkedés hatása jelentős.

A lakáshitelesek kizárólag a kamatemelkedésnek köszönhetően 20%-kal magasabb törlesztőrészletet fizettek két és fél évvel a hitelfelvételt követően.

Amit mi nem értünk pontosan a lakáshitelesek döntéseiben

Ha valaki ma lakáshitelt szeretne felvenni, akkor 75%-80% valószínűséggel legalább 10 évig fix kamatozással (10 éves kamatperiódussal) rendelkező hitelt vesz fel. Azaz fontossá vált a hitelfelvevőknek a biztonság (ezen hitelek törlesztőrészlete sokkal kisebb mértékben és sokkal később reagál a kamatemelkedésre, mint a változó kamatozású hiteleké).

Ezzel szemben, akiknek korábban felvett lakáshitelük van, nem tudják „lelkileg” feldolgozni sok esetben azt a helyzetet, hogy egy biztonságos, kiszámítható, rögzített kamatozással rendelkező lakáshitelért többet kell havonta fizetni. „Ha most 52 ezer Ft-ot fizetek havonta, akkor nem elfogadható, hogy 56 ezer Ft-ot fizessek a jövőben.” Tehát a korábbi lakáshitelek kiváltása biztonságosabb hitelre csak minimális mértékben valósul meg ma.

Az alábbi ábra jól szemlélteti, hogy különböző hátralévő futamidő esetén, mennyivel növeli meg 1-2-3%-os kamatemelkedés a havi törlesztőrészletet. Fontos: nem a meglévő lakáshitelünk eredeti futamideje, hanem a lejáratig még hátralévő futamidő a meghatározó! Egy konkrét példát kiragadva: ha van egy változó kamatozású, még 20 év hátralévő futamidővel rendelkező lakáshitelünk, melynek kamatszintje 3%-kal megemelkedik, akkor a havi törlesztőrészletünk 29%-kal lesz magasabb. Ma a korábban felvett (még törlesztés alatt álló) lakáshitelek 60%-a változó kamatozású, azaz ezen kockázat igen jelentős.

Várakozásunk szerint a korábban felvett lakáshitelek tömeges hitelkiváltása hosszú távon rögzített kamatozású, biztonságos hitelekre akkor fog bekövetkezni, amikor az első érdemi kamatemelkedés bekövetkezik, és emiatt már mindenki érezni fogja ennek hatását a megnövekedett havi törlesztőrészleten keresztül.

Ekkor azonban – értelemszerűen – a mainál már drágábbak lesznek a 10-15 évre fix kamatozással rendelkező lakáshitelek.  Azaz el fogjuk mulasztani a történelmi mélyponton lévő kamatok által nyújtotta lehetőséget. Valószínűleg ez is fájni fog: a kérdés csak annyi, hogy kisebb, vagy nagyobb mértékben.

Bankmonitor javaslat: érdemes MOST kalkulálni

A Bankmonitor.hu olyan egyedülálló szolgáltatást indított (nem érdemes máshol keresni, mert nem létezik), amellyel minden lakáshiteles számszerűsített választ kaphat a legfontosabb kérdésekre!

1. Mennyivel kell többet fizetned egy hosszú távon fix kamatozású lakáshitelért?
2. Ez a többlet fizetés milyen mértékű kamatemelkedésnél térül meg a számodra?
3. Létezik-e olcsóbb alternatíva azonos kamatperiódus mellett?
4. Egy jövőbeni kamatemelkedés esetén automatikus értesítést kaphatsz a törlesztőrészleted változásáról és az aktuálisan elérhető biztonságosabb hitelekről.

Csak egy kattintásra van szükséged az új szolgáltatásunkért:
BANKMOMNITOR LAKÁSHITEL-KIVÁLTÁS KALKULÁTOR

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Garázsvásárlás befektetésként. Hitelből is mehet?

2019. 10. 22.

Nem csak a lakóingatlanok ára lőtt ki rakétaként, hanem a garázsoké és kocsibeállóké is, az előbbieknél egy év alatt 21%-kal drágultak az Ingatlan.com szerint, míg a bérleti díjak 13%-kal nőttek....

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.