Többet ér a pénzed bankbetétben

Többet ér a pénzed bankbetétben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-12-20 Frissítve: 2021-10-11
 

A Magyar Nemzeti Bank által ma publikált kiadvány szerint jelentős csökkenést várhatunk az éves pénzromlás mértékében. Ez annyit jelent, hogy a pénzünk jövőre kevésbé fog romlani, mint az idei évben tette. Az infláció a jelenlegi 6%-os szintről az elemzések szerint már december végéig csökkenésnek indulhat, egy év múlva pedig 3,3%*-ra várja javulni az inflációt az MNB. Ez igen kedvezően hathat a már lekötött betétjeinkre, illetve az új lekötésekre is.

infl.var.valt_12.2012

A grafikonon jól látszik, hogy korábban az inflációs várakozás mértéke 2,2%-ról 4,8%-ra emelkedett, majd onnan csökkent most le 3,3%-ra. Ez a 1,5%pontos csökkenés majdnem ugyanekkora reálkamat növekedést okoz.

A reálkamatok kiszámításához az egy éves futamidejű betéteket vizsgáltuk 500 000 forint lekötése esetén. A feltétel nélküli lekötéseknél az Erste Bank „Forint Futam Betét – 12 hó” kínálja a legmagasabb reálkamatot: 2,94% (6,34% EBKM mellett). A feltételes betéteknél a Volksbank vezet az 1 éves tartós lekötött betétjével. Itt 4,07%-os reálkamatot érhet el az ügyfél 7,50%-os EBKM mellett. 

realkamattabla_12.2012

Érdemes figyelemmel kísérni az infláció mellett az MNB alapkamatának változását is, hiszen sokszor a betétek kamatai ehhez az értékhez vannak kötve. A fix kamatozású betétek esetében is megfigyelhető, hogy az alapkamat csökkenésével a betéti kamatok is csökkenek. Természetesen ez mindig az újonnan lekötött betétekre vonatkozik, így csökkenő alapkamat esetén a hosszabb futamidők választása előnyös lehet, ha várhatóan nincs szükség a pénzre hosszabb időn keresztül.

alapkamat_infl_v2

Érdemes lehet tehát kihasználni a kiemelkedően magas hazai reálkamatokat, melyek a nemzetközi mezőnyben is megállják helyüket. Elég egy pillantást vetni a
korábbi cikkünkben lévő összehasonlító táblázatra.

*A 3,3%-os adat arra vonatkozik, hogy egy év múlva várhatóan ez lesz az éves infláció. Ezt használtuk a lekötések reálkamatlábának a megállapításához, hiszen a kamatot is jövőben fogjuk megkapni.

moneygrowing

Hirdetés
Hirdetés