Körkép: legjobb betéti kamatok Európában

Körkép: legjobb betéti kamatok Európában
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-11-30 Frissítve: 2018-04-05
 

A magyar jegybanki alapkamat még a folyamatos csökkentések ellenére is a legmagasabb Európában, amelynek egyik, sőt talán egyetlen kellemes mellékhatása a viszonylag magas banki kamatok. (Sajnos a képet kicsit rontja a szintén legmagasabb éves infláció ráta is.)

Az uniós országok legtöbb lakója a bankbetétek szempontjából nincs ilyen szerencsés helyzetben, az alacsonyan tartott jegybanki alapkamatok alacsony bankbetéti kamatokat jelentenek.

Piaci körképünkben megkerestük több európai állam legjobb bankbetéti ajánlatát egy éves futamidőre, valamint feltüntettük a táblázatban az ország jövő évre érvényes éves inflációs várakozását is. Az elérhető betéti kamatokból levontuk a fizetendő kamatadó mértékét.

Azért használtuk a jövőre érvényes inflációs várakozásokat, mert a bankbetétet most lekötve és egy év múlva megkapva a kamatokat, csak a jövő évben megvalósult infláció befolyásolja a pénzem, nem pedig a 2011-2012-ben megvalósult, múltbeli infláció.

A felsorolásból kihagytuk az esetleges termékhez, vagy banki aktivitáshoz kötött kamatbónuszokat, valamint csak a legnagyobb bankok ajánlatát vizsgáltuk, így előfordulhat, hogy magasabb kamatok is elérhetőek az adott országban.

kamatok országonként

A táblázatból láthatjuk, hogy a legtöbb országban reálértelemben, azaz az inflációt is figyelembe véve a megtakarítókat veszteség, vagy nullához közeli reálkamat várja, amennyiben bankbetétben tartják a pénzüket.

Hirdetés
Hirdetés