Betöltés

Többmilliós készpénzfelvétel: ezek a banki díjak

szerző: Bankmonitor.hu
2015-11-17

Nem telik el úgy hét a Bankmonitornál, hogy olvasóink ne szegeznék nekünk a kérdést: Melyik bank a legolcsóbb, ha nagy összegű készpénzfelvételről van szó? Nem véletlen, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, hiszen 13 bankból 10 esetében határ a csillagos ég. 10 millió Ft felvételéért fizethetsz 150 ezer Ft-ot, de megúszhatod akár 50 ezer Ft-ból is. Mutatjuk, hogy jelenleg mire számíthatsz, ha pénztári készpénzfelvételről van szó.


Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

Legutóbbi alkalommal az alábbi megkeresés érkezett hozzánk a témában: „Lakáseladás árát átutalással fizeti a vevő, ennek összegét készpénzben szeretném felvenni. Hol tudom ezt díjmentesen vagy legkevesebb díjért megtenni, annak mennyi a számlanyitási díja?”

A kérdés megválaszolásához a legfontosabb annak tisztázása, hogy pontosan mekkora összegről beszélünk. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy 10 vagy éppen 100 millió Ft felvételéről van szó. Utóbbi esetben feltétlenül olyan bankra, illetve bankszámlára van szükségünk, ahol a pénztári készpénzfelvétel díja egy előre meghatározott maximumhoz kötött. Azaz egy bizonyos értékhatártól (pl.: 50 millió Ft) már nem emelkedik a készpénzfelvétel után felszámított díj. Nos, jelenleg tizenhárom bankból mindössze háromnál van ez így, ha a széles körben elérhető számlacsomagokat vizsgáljuk. Név szerint

 • az UniCredit Banknál, ahol nagyságrendileg 3,5 millió Ft-tól,
 • a CIB Banknál, ahol 10,5 millió Ft-tól, és
 • a Budapest Banknál, ahol pedig 15 millió Ft-tól tulajdonképpen fix díjassá válik a bankfióki pénztárból történő készpénzfelvétel.

A 100 millió Ft-os példánál maradva a fenti mezőny abszolút győztese az UniCredit Bank a maga 50 ezer Ft-os maximum díjával. Ezt követi a Budapest Bank, valamint a CIB Bank, náluk azonban már jóval magasabb, 99.900 Ft, illetve 112.339 Ft, amivel számolni kell. Tehát ilyen és ehhez hasonló nagy összegű készpénzfelvételeknél a fenti bankok jelentik a megoldást. A nagy átlagot persze nem az ilyen összegegű készpénzfelvételek képviselik.

Bankszámla kalkulátorunk segítségével könnyen ellenőrizheted, hogy a fentiek közül számodra melyik a leginkább megfelelő.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Sokkal gyakoribb eset, hogy a vételár bizonyos részét kell készpénzben kifizetni az eladónak. Ilyenkor pedig a vevők azok, akik a lehető legjobb megoldást keresik.

Így már rögtön érhető is az igyekezet. 5 millió Ft bankfióki pénztárból történő felvételénél is már 35 ezer Ft különbség van a legjobb és a legrosszabb lehetőség között. Nem beszélve arról, ha az összeg magasabbra rúg. Ahogy azt látjuk, 10 millió Ft-nál 100 ezer Ft-os különbségnél járunk. Az eredeti kérdésnél maradva, nézzük, hogy melyik a legolcsóbb bank.

Az élmezőnyben nincsenek nagy különbségek. A dobogó mindhárom helyezettjénél 40 ezer Ft ellenében hozzájuthatunk a kívánt 5 millió Ft-hoz. Az Erste Banknál viszont ügyeljünk arra, hogy nem minden számlacsomagnál azonos a pénztári készpénzfelvétel díja. Hasonló a helyzet a Raiffeisen, valamint az OTP Banknál – utóbbinál erre különösen figyeljünk.

Összegezve elmondható, hogy a vizsgált országos lefedettségű bankok 50 számlacsomagja fényében nagyságrendileg 6,7 millió Ft-tól már nincsenek további izgalmak. Ettől az értékhatártól ugyanis jelenleg senki sem rúg labdába az UniCredit Bank mellett.

Mielőtt azonban egy egyszeri készpénzfelvétel miatt bankszámlanyitásra adnánk a fejünk, az alábbiakkal is feltétlenül számoljunk…

 • a kívánt összeget át kell utalni az újonnan nyitott bankszámlára, aminek a legtöbb esetben költsége van,
 • míg a bankszámla megnyitásáért jellemzően nem kell fizetni, addig annak éven belüli megszüntetéséért már díjat számíthat fel a bank (a vizsgált számlacsomagoknál 1.000-10.000 Ft közötti díjakkal találkoztunk)
 • mindaddig, amíg a számla nem kerül megszüntetésre, a havi díj felszámításra kerül, ha pedig a kedvezményes számlavezetés feltételei nem teljesülnek, akkor még több költséggel kell számolnunk.

Friss cikkünk a témában: Amikor milliók kellenek, ennyit akaszt le rólad a bank!

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

6 Hozzászólás

 1. Bèla

  Amerikai bankszàmlàrol egy nagyobb összeg pl: 200 milliò forint, mennyi idő alatt èrkezik meg magyar OTP bankszàmlàra?

 2. Bèla

  Hàny hèt? Vagy hàny nap?

 3. Vonnák Jánosné

  Ha az OTP Banknál felemeltetném a napi limitem 300000 forintra mennyit volna le a bank 4000000 forint kivételéhez,ha napi limitet veszem csak le? Vagy akkor járok jobban ha a bankban történik a kifizetés egy összegben készpénzben?

  1. Singer Zoltán

   Kedves Vonnák Jánosné! Teljesen attól függ, hogy milyen számlacsomagja van. A bankon belül minden számlánál más díjtételekkel találkozhat. A legegyszerűbb megnéznie a kondíciós listában, amit a bank honalapjáról le tud tölteni! Vagy esetleg érdemes megkérdeznie egy segítőkész ügyintézőt a bankfiókban.

 4. Barbara

  Érdeklődni szeretnék hogy ha 1-vagy3 millió forint szeretnék felvenni az Erste bankszámláról akkor arra mekkora összeget von le a bank?

  1. Singer Zoltán

   Kedves Barbara!
   Erre a kérdésre nincs adott bankra vonatkozó válasz, mivel ez teljesen az adott banknál lévő számlatípusától függ. Legyen szíves megkérdezni az Erste Bankban vagy megnézni a banki kondíciós listában, hogy az Ön számlájához (mivel mi nem tudjuk, hogy pontosan milyen számlája van) mennyibe kerül a készpénzfelvétel! Annyit érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb esetben érdemesebb egy ATM-automatából kártyával több részletben felvennie a pénzt. Sok automata képes akár 40 bankjegyet is kiadni, ami 20 ezer Ft-osokkal számolva 800 ezer Ft lehet készpénzfelvételenként. Ehhez arra van szüksége, hogy a NAPI ATM-felvételi limitet a készpénzfelvétel előtt átállítsa, különben nem adja ki Önnek a pénzt az automata. Tehát érdemes a napi limitet az összesen felveendő összegre állítania (azaz akár napi 3 millió Ft-ra is, és azt legfeljebb 800 ezrenként felvennie). Ha felvette a pénzt, a biztonság kedvéért érdemes visszaállítania az ATM készpénzfelvételi limitet a normál szintre (jellemzően napi 150 ezer Ft).
   Azonban egyes számlatípusoknál az is előfordulhat, hogy az egy összegben történő pénztári készpénzfelvétel kevesebbre jön ki. Ennek a kettő verziónak az összehasonlítása az Ön feladata, viszont a bankfiókban biztos segít ebben bármelyik ügyintéző, aki látja, hogy milyen számlája van.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Csak én nem értem a bankszámlakivonatomat?

2019. 05. 06.

A magyarok egy sor olyan banki díjat fizetnek, amelyek külföldön jószerivel ismeretlenek, ráadásul ezek nagy részével az emberek többsége nincs is tisztában. Sokaknak még az is gondot okoz, hogy eligazodjanak...

A legtöbb bankszámla olcsóbb lett 2019-re

2019. 05. 02.

Nemrég körbejárt a médiában a hír, miszerint drágulnak a bankszámlák. Kíváncsiak voltunk, hogy mi történt a banki költségekkel az elmúlt egy évben, többet vagy éppen kevesebbet kell fizetnünk? Az egyes...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.