Betöltés

Többmilliós készpénzfelvétel: ezek a banki díjak

szerző: Bankmonitor.hu
2015-11-17

Nem telik el úgy hét a Bankmonitornál, hogy olvasóink ne szegeznék nekünk a kérdést: Melyik bank a legolcsóbb, ha nagy összegű készpénzfelvételről van szó? Nem véletlen, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, hiszen 13 bankból 10 esetében határ a csillagos ég. 10 millió Ft felvételéért fizethetsz 150 ezer Ft-ot, de megúszhatod akár 50 ezer Ft-ból is. Mutatjuk, hogy jelenleg mire számíthatsz, ha pénztári készpénzfelvételről van szó.


Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

Legutóbbi alkalommal az alábbi megkeresés érkezett hozzánk a témában: „Lakáseladás árát átutalással fizeti a vevő, ennek összegét készpénzben szeretném felvenni. Hol tudom ezt díjmentesen vagy legkevesebb díjért megtenni, annak mennyi a számlanyitási díja?”

A kérdés megválaszolásához a legfontosabb annak tisztázása, hogy pontosan mekkora összegről beszélünk. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy 10 vagy éppen 100 millió Ft felvételéről van szó. Utóbbi esetben feltétlenül olyan bankra, illetve bankszámlára van szükségünk, ahol a pénztári készpénzfelvétel díja egy előre meghatározott maximumhoz kötött. Azaz egy bizonyos értékhatártól (pl.: 50 millió Ft) már nem emelkedik a készpénzfelvétel után felszámított díj. Nos, jelenleg tizenhárom bankból mindössze háromnál van ez így, ha a széles körben elérhető számlacsomagokat vizsgáljuk. Név szerint

 • az UniCredit Banknál, ahol nagyságrendileg 3,5 millió Ft-tól,
 • a CIB Banknál, ahol 10,5 millió Ft-tól, és
 • a Budapest Banknál, ahol pedig 15 millió Ft-tól tulajdonképpen fix díjassá válik a bankfióki pénztárból történő készpénzfelvétel.

A 100 millió Ft-os példánál maradva a fenti mezőny abszolút győztese az UniCredit Bank a maga 50 ezer Ft-os maximum díjával. Ezt követi a Budapest Bank, valamint a CIB Bank, náluk azonban már jóval magasabb, 99.900 Ft, illetve 112.339 Ft, amivel számolni kell. Tehát ilyen és ehhez hasonló nagy összegű készpénzfelvételeknél a fenti bankok jelentik a megoldást. A nagy átlagot persze nem az ilyen összegegű készpénzfelvételek képviselik.

Bankszámla kalkulátorunk segítségével könnyen ellenőrizheted, hogy a fentiek közül számodra melyik a leginkább megfelelő.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Sokkal gyakoribb eset, hogy a vételár bizonyos részét kell készpénzben kifizetni az eladónak. Ilyenkor pedig a vevők azok, akik a lehető legjobb megoldást keresik.

Így már rögtön érhető is az igyekezet. 5 millió Ft bankfióki pénztárból történő felvételénél is már 35 ezer Ft különbség van a legjobb és a legrosszabb lehetőség között. Nem beszélve arról, ha az összeg magasabbra rúg. Ahogy azt látjuk, 10 millió Ft-nál 100 ezer Ft-os különbségnél járunk. Az eredeti kérdésnél maradva, nézzük, hogy melyik a legolcsóbb bank.

Az élmezőnyben nincsenek nagy különbségek. A dobogó mindhárom helyezettjénél 40 ezer Ft ellenében hozzájuthatunk a kívánt 5 millió Ft-hoz. Az Erste Banknál viszont ügyeljünk arra, hogy nem minden számlacsomagnál azonos a pénztári készpénzfelvétel díja. Hasonló a helyzet a Raiffeisen, valamint az OTP Banknál – utóbbinál erre különösen figyeljünk.

Összegezve elmondható, hogy a vizsgált országos lefedettségű bankok 50 számlacsomagja fényében nagyságrendileg 6,7 millió Ft-tól már nincsenek további izgalmak. Ettől az értékhatártól ugyanis jelenleg senki sem rúg labdába az UniCredit Bank mellett.

Mielőtt azonban egy egyszeri készpénzfelvétel miatt bankszámlanyitásra adnánk a fejünk, az alábbiakkal is feltétlenül számoljunk…

 • a kívánt összeget át kell utalni az újonnan nyitott bankszámlára, aminek a legtöbb esetben költsége van,
 • míg a bankszámla megnyitásáért jellemzően nem kell fizetni, addig annak éven belüli megszüntetéséért már díjat számíthat fel a bank (a vizsgált számlacsomagoknál 1.000-10.000 Ft közötti díjakkal találkoztunk)
 • mindaddig, amíg a számla nem kerül megszüntetésre, a havi díj felszámításra kerül, ha pedig a kedvezményes számlavezetés feltételei nem teljesülnek, akkor még több költséggel kell számolnunk.

Friss cikkünk a témában: Amikor milliók kellenek, ennyit akaszt le rólad a bank!

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

2 Hozzászólás

 1. Bèla

  Amerikai bankszàmlàrol egy nagyobb összeg pl: 200 milliò forint, mennyi idő alatt èrkezik meg magyar OTP bankszàmlàra?

 2. Bèla

  Hàny hèt? Vagy hàny nap?

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kényelmes vagy körülményes az online bankszámlanyitás?

2018. 08. 14.

A bankok egyre inkább igyekeznek az online felületek felé terelni az ügyfeleiket. Ennek egyik formája az online számlanyitás, illetve a számlanyitáshoz szükséges online adatfelvétel. Az idősek bizonyára kevésbé élnek vele,...

Bazi nagy bankszámla mustra

Átlagosan havi 300 forintba kerül ma egy bankszámla az első évben bankkártyával, és pár átutalással, amely a második évtől 600 forint körül alakul. Létezik 0 forintos ajánlat, és olyan is,...

A biztonságos online fizetés elsődleges megoldása

2018. 08. 03.

Az interneten bonyolított vásárlások mennyisége egyre csak növekszik. A legfontosabb, hogy körültekintőek legyünk, ha nem szeretnénk, hogy kártyánk adatai illetéktelen kezekbe kerüljenek. A bűnözők ugyanis mindent megtesznek, hogy hozzáférhessenek pénzünkhöz....

Blogajánló

 • alapblog

  Önvezető forradalom

  Senki sem tud majd elugrani előle? Amikor gimnazisták voltunk és valakit nem akartunk, hogy velünk jöjjön az estébe, elég volt azt mondani neki, hogy a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.