Betöltés

Többmilliós készpénzfelvétel: hol a legolcsóbb?

szerző: Nagy Ildikó
2018-08-30

Ingatlan eladása, öröklés, általában ilyen élethelyzetekben kapjuk meg a kérdést: hol érdemes számlát nyitni, ha arról készpénzben szeretnénk felvenni egy nagyobb összeget? Lássuk a listát!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Először is érdemes leszögezni, hogy nagyobb pénzösszeg mozgatása esetén a legolcsóbb megoldás az utalás. Ezen belül is az internetbankon, mobilbankon keresztüli tranzakciót ússzuk meg a legkevesebb költséggel, míg a telefonon vagy bankfiókban megadott megbízások drágábbak. Ennek oka, hogy az online csatorna költséghatékonyabban fenntartható, illetve a tranzakciós illeték is kevesebb, mint a készpénzmozgással járó esetekben.

De ha minden kötél szakad, és muszáj felvenni a pénzt a számláról, felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e ezért az egy tranzakcióért bankszámlát nyitni ott, ahol a legolcsóbb a bankfióki készpénzfelvétel díja?

A példában szereplő 15 millió forintos összeg esetén az átlagos készpénzfelvételi díj bankfiókban 135 000 Ft, amennyiben a ma értékesített számlacsomagok közül azokat vizsgáljuk, amelyek átlagos számlahasználat mellett az adott bankon belül a legolcsóbbak. Ebből a tranzakciós illeték 90 000 Ft, ez az összeg 0,6%-a. Egyébként a tranzakciós illetéket sok esetben nem külön számítja fel a bank, hanem az alkalmazott díjtételbe került beépítésre.

A listában szereplő számlacsomagok felénél alkalmaz a bank maximum díjat, azaz egy bizonyos összegnél nem számít fel többet. Az első helyen álló UniCredit Tripla számlacsomagnál is a felső korlátba ütközik a díj, ami így még a tranzakciós illeték összegénél is alacsonyabb.

A következő három, a többinél még mindig lényegesen olcsóbb készpénzfelvételi díjjal rendelkező számla: a Budapest Bank Zéró számlacsomagnál 10 240 Ft, az MKB Digit@ll esetében 12 000 Ft, míg a Raiffeisen Díjnullázó Plusz számlacsomagban 15 636 Ft a bankfióki kifizetés maximum költsége. Azonban a végső összegből több mint 100 ezer Ft kerekedik, mivel ezeknél a 90 000 forintos illetéket is meg kell fizetni.

Aki csak emiatt nyitna számlát, majd a pénz felvétele után meg is szüntetné azt, annak egyéb költségre is fel kell készülnie! Egyrészt lehet a számlacsomagnak havi díja, illetve a fél éven belüli számlamegszüntetés is pénzbe kerül. Előfordulhat, hogy a számlához kötelező bankkártyát rendelni, ennek kártyagyártási díja lehet. Ha már az első évben a kártya éves díja is felmerül, akkor ezt is levonják a számláról, de a megszüntetéskor az időarányos részt visszatérítik.

Apropó, bankkártya! Ha például lakásfelújítás miatt szükséges a pénz, és több részletben, hosszabb időszakra elosztva is elegendő felvenni, akkor a bankkártyás készpénzfelvétel lehet a nyerő olyan számlacsomagoknál, amelyek a jogszabály által biztosított havi kettő, maximum 150 000 forintos díjmentes készpénzfelvételen felül biztosítanak további kedvezményes vagy akár ingyenes ATM tranzakciót.

Visszakanyarodva a bankfióki kifizetéshez, bizonyos összeg felett előzetesen be kell jelenteni a készpénzfelvételi szándékot a banknál, amely során a kívánt címleteket is meg lehet határozni. Ennek oka, hogy banki kollégáknak szigorú keretek között kell tartaniuk a bankfiókokban lévő készpénzkészletet, ezért előfordulhat, hogy nincs elegendő pénz a kasszában.

Bejelentés nélkül is sikerrel járhatunk, de ekkor a bank a bejelentés elmulasztása miatt plusz költséget számíthat fel. Utalásnál és bankkártyás tranzakcióknál pedig a limitekre kell figyelemmel lenni, amelyeket többnyire könnyedén módosíthatunk netbankon és telefonon is.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

7 Hozzászólás

 1. Anna

  A kérdés már csak az, hogy a tranzakciós illeték kinek a bevétele lesz ? Állami bevétel vagy a bank költségeit fedezi ? Egyébként, hasznos lenne kimutatást készíteni számlatulajdonosonként azokról az adókról és illetékekről, amelyet a bankok ügyfeleivel fizetettnek a megtakarításaik után, az adókedvezményeket is beleértve. (Adózott vagy nettó jövedelmek adóztatása !)

 2. Anna

  T. Cikkíró!
  Érdeklődöm, hogy a 150e Ft ingyenes kp. felvételt mikor igazítják az átlagfizetéshez? Van-e egyáltalán tervben? Gondol-e valaki arra, hogy ez egyre nagyobb lehúzás a fizetésből élőknek? Önök el tudják juttatni az illetékesekhez azt a javaslatot, hogy az átlagfizetés legyen felvehető ingyenesen? Vagy az átlagfizetés összege hamis, vagy a bankok nem engedik el azt a bevételt, ami a fizetések emelkedésével hozza nekik a profitot! Fizetni kell az adózott pénzből, hogy hozzájusson a fizetéshez, újabb adó, de ezt a Bankoknak fizetjük! Miért????? Van-e erre megoldás?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Anna,
   Egyelőre nincs arról információnk, hogy az ingyenes készpénzfelvétel szabályai változnának. Ha a jogszabály biztosította lehetőség nem elegendő, akkor célszerű olyan bankszámlát választani, amelynél több kedvezményes készpénzfelvételi lehetőséget biztosít a csomag.

 3. Pjános

  Én most próbálok viszonylag olcsónak tűnő megoldást. A bankomnál nyitott értékpapírszámlán állampapírt birtokolok, a számlának költsége van (évente kb. 10 ezer Ft), és ha a pénzre van szükségem, nagyjából 15 ezer/millió a pénzfelvét költsége. Gondolkodtam, hogyan lehetne ezt ésszerűsíteni, az Államkincstárban pedig azt a tanácsot adták, hogy egyszerűen át kell transzferálni hozzájuk az állampapírokat. Ez lenne a legjobb, hiszen ennek biztosan kisebb a költsége, a banki értékpapírszámla felmondható (megtakarítás!), ráadásul a kincstárnál bármikor külön költség nélkül felvehetem a tőkét és hozamot is.
  Még akkor is jobban járok, ha simán megszüntetem az értékpapírszámlát, majd a készpénzt utalom (max. kb. 15 ezer Ft-ért) az Államkincstárnál amúgy meglévő számlára és amikor megérkezett oda a pénz, beballagok és állampapírt veszek rajta. Ezt 2-3 hónapig érdemes megtartani, hogy ne bukjak rajta, de utána bármikor gyakorlatilag költség nélkül hozzájuthatok a készpénzhez.
  Kétség kívül kell bizonyos idő, hogy ilyen tranzakciókat lebonyolítsunk, ezért érdemes előre gondolni, ha netán hónapok múlva számítunk nagyobb kiadásra. Mint említettem, fentiek egyelőre fikciók, de jövő héten megyek a bankomba intézni a dolgot.

 4. Zakariás

  Az ilyen felsorolásokból rendszerint – bár indokolatlanul – “kimarad” a Porsche Bank. Ott 0,- Ft a készpénzfelvétel díja. (Akár 15.000.000,- Ft-nál is.)

  1. Singer Zoltán

   Kedves Zakariás! Általában a kalkulátorunkban szereplő bankokról készülnek a cikkeink.

  2. Mihály

   Kedves Zakariás!

   Tudnál nekem küldeni egy hivatalos tájékoztatót erről?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy nyugdíjasnak?

2019. 09. 27.

Egyre több nyugdíjas kapja havi juttatását bankszámlára. Nem mindegy azonban, hogy milyen számlát nyitunk, mert akár több ezer forintot spórolhatunk évente, ha megtaláljuk a számunkra legjobb konstrukciót. Viszont mindannyian mások...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.