Többmilliós készpénzfelvétel: hol a legolcsóbb?

Többmilliós készpénzfelvétel: hol a legolcsóbb?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-08-30 Frissítve: 2021-12-29
 

Ingatlan eladása, öröklés, általában ilyen élethelyzetekben kapjuk meg a kérdést: hol érdemes számlát nyitni, ha arról készpénzben szeretnénk felvenni egy nagyobb összeget? Lássuk a listát!

Először is érdemes leszögezni, hogy nagyobb pénzösszeg mozgatása esetén a legolcsóbb megoldás az utalás. Ezen belül is az internetbankon, mobilbankon keresztüli tranzakciót ússzuk meg a legkevesebb költséggel, míg a telefonon vagy bankfiókban megadott megbízások drágábbak. Ennek oka, hogy az online csatorna költséghatékonyabban fenntartható, illetve a tranzakciós illeték is kevesebb, mint a készpénzmozgással járó esetekben.

De ha minden kötél szakad, és muszáj felvenni a pénzt a számláról, felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e ezért az egy tranzakcióért bankszámlát nyitni ott, ahol a legolcsóbb a bankfióki készpénzfelvétel díja?

A példában szereplő 15 millió forintos összeg esetén az átlagos készpénzfelvételi díj bankfiókban 135 000 Ft, amennyiben a ma értékesített számlacsomagok közül azokat vizsgáljuk, amelyek átlagos számlahasználat mellett az adott bankon belül a legolcsóbbak. Ebből a tranzakciós illeték 90 000 Ft, ez az összeg 0,6%-a. Egyébként a tranzakciós illetéket sok esetben nem külön számítja fel a bank, hanem az alkalmazott díjtételbe került beépítésre.

A listában szereplő számlacsomagok felénél alkalmaz a bank maximum díjat, azaz egy bizonyos összegnél nem számít fel többet. Az első helyen álló UniCredit Tripla számlacsomagnál is a felső korlátba ütközik a díj, ami így még a tranzakciós illeték összegénél is alacsonyabb.

A következő három, a többinél még mindig lényegesen olcsóbb készpénzfelvételi díjjal rendelkező számla: a Budapest Bank Zéró számlacsomagnál 10 240 Ft, az MKB Digit@ll esetében 12 000 Ft, míg a Raiffeisen Díjnullázó Plusz számlacsomagban 15 636 Ft a bankfióki kifizetés maximum költsége. Azonban a végső összegből több mint 100 ezer Ft kerekedik, mivel ezeknél a 90 000 forintos illetéket is meg kell fizetni.

Aki csak emiatt nyitna számlát, majd a pénz felvétele után meg is szüntetné azt, annak egyéb költségre is fel kell készülnie! Egyrészt lehet a számlacsomagnak havi díja, illetve a fél éven belüli számlamegszüntetés is pénzbe kerül. Előfordulhat, hogy a számlához kötelező bankkártyát rendelni, ennek kártyagyártási díja lehet. Ha már az első évben a kártya éves díja is felmerül, akkor ezt is levonják a számláról, de a megszüntetéskor az időarányos részt visszatérítik.

Apropó, bankkártya! Ha például lakásfelújítás miatt szükséges a pénz, és több részletben, hosszabb időszakra elosztva is elegendő felvenni, akkor a bankkártyás készpénzfelvétel lehet a nyerő olyan számlacsomagoknál, amelyek a jogszabály által biztosított havi kettő, maximum 150 000 forintos díjmentes készpénzfelvételen felül biztosítanak további kedvezményes vagy akár ingyenes ATM tranzakciót.

Visszakanyarodva a bankfióki kifizetéshez, bizonyos összeg felett előzetesen be kell jelenteni a készpénzfelvételi szándékot a banknál, amely során a kívánt címleteket is meg lehet határozni. Ennek oka, hogy banki kollégáknak szigorú keretek között kell tartaniuk a bankfiókokban lévő készpénzkészletet, ezért előfordulhat, hogy nincs elegendő pénz a kasszában.

Bejelentés nélkül is sikerrel járhatunk, de ekkor a bank a bejelentés elmulasztása miatt plusz költséget számíthat fel. Utalásnál és bankkártyás tranzakcióknál pedig a limitekre kell figyelemmel lenni, amelyeket többnyire könnyedén módosíthatunk netbankon és telefonon is.

1

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés