loading

Többmilliós készpénzfelvétel: hol a legolcsóbb?

Nagy Ildikó
szerző: Nagy Ildikó

Ingatlan eladása, öröklés, általában ilyen élethelyzetekben kapjuk meg a kérdést: hol érdemes számlát nyitni, ha arról készpénzben szeretnénk felvenni egy nagyobb összeget? Lássuk a listát!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Először is érdemes leszögezni, hogy nagyobb pénzösszeg mozgatása esetén a legolcsóbb megoldás az utalás. Ezen belül is az internetbankon, mobilbankon keresztüli tranzakciót ússzuk meg a legkevesebb költséggel, míg a telefonon vagy bankfiókban megadott megbízások drágábbak. Ennek oka, hogy az online csatorna költséghatékonyabban fenntartható, illetve a tranzakciós illeték is kevesebb, mint a készpénzmozgással járó esetekben.

De ha minden kötél szakad, és muszáj felvenni a pénzt a számláról, felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e ezért az egy tranzakcióért bankszámlát nyitni ott, ahol a legolcsóbb a bankfióki készpénzfelvétel díja?

A példában szereplő 15 millió forintos összeg esetén az átlagos készpénzfelvételi díj bankfiókban 135 000 Ft, amennyiben a ma értékesített számlacsomagok közül azokat vizsgáljuk, amelyek átlagos számlahasználat mellett az adott bankon belül a legolcsóbbak. Ebből a tranzakciós illeték 90 000 Ft, ez az összeg 0,6%-a. Egyébként a tranzakciós illetéket sok esetben nem külön számítja fel a bank, hanem az alkalmazott díjtételbe került beépítésre.

A listában szereplő számlacsomagok felénél alkalmaz a bank maximum díjat, azaz egy bizonyos összegnél nem számít fel többet. Az első helyen álló UniCredit Tripla számlacsomagnál is a felső korlátba ütközik a díj, ami így még a tranzakciós illeték összegénél is alacsonyabb.

A következő három, a többinél még mindig lényegesen olcsóbb készpénzfelvételi díjjal rendelkező számla: a Budapest Bank Zéró számlacsomagnál 10 240 Ft, az MKB Digit@ll esetében 12 000 Ft, míg a Raiffeisen Díjnullázó Plusz számlacsomagban 15 636 Ft a bankfióki kifizetés maximum költsége. Azonban a végső összegből több mint 100 ezer Ft kerekedik, mivel ezeknél a 90 000 forintos illetéket is meg kell fizetni.

Aki csak emiatt nyitna számlát, majd a pénz felvétele után meg is szüntetné azt, annak egyéb költségre is fel kell készülnie! Egyrészt lehet a számlacsomagnak havi díja, illetve a fél éven belüli számlamegszüntetés is pénzbe kerül. Előfordulhat, hogy a számlához kötelező bankkártyát rendelni, ennek kártyagyártási díja lehet. Ha már az első évben a kártya éves díja is felmerül, akkor ezt is levonják a számláról, de a megszüntetéskor az időarányos részt visszatérítik.

Apropó, bankkártya! Ha például lakásfelújítás miatt szükséges a pénz, és több részletben, hosszabb időszakra elosztva is elegendő felvenni, akkor a bankkártyás készpénzfelvétel lehet a nyerő olyan számlacsomagoknál, amelyek a jogszabály által biztosított havi kettő, maximum 150 000 forintos díjmentes készpénzfelvételen felül biztosítanak további kedvezményes vagy akár ingyenes ATM tranzakciót.

Visszakanyarodva a bankfióki kifizetéshez, bizonyos összeg felett előzetesen be kell jelenteni a készpénzfelvételi szándékot a banknál, amely során a kívánt címleteket is meg lehet határozni. Ennek oka, hogy banki kollégáknak szigorú keretek között kell tartaniuk a bankfiókokban lévő készpénzkészletet, ezért előfordulhat, hogy nincs elegendő pénz a kasszában.

Bejelentés nélkül is sikerrel járhatunk, de ekkor a bank a bejelentés elmulasztása miatt plusz költséget számíthat fel. Utalásnál és bankkártyás tranzakcióknál pedig a limitekre kell figyelemmel lenni, amelyeket többnyire könnyedén módosíthatunk netbankon és telefonon is.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

7 Hozzászólás
 1. Anna

  A kérdés már csak az, hogy a tranzakciós illeték kinek a bevétele lesz ? Állami bevétel vagy a bank költségeit fedezi ? Egyébként, hasznos lenne kimutatást készíteni számlatulajdonosonként azokról az adókról és illetékekről, amelyet a bankok ügyfeleivel fizetettnek a megtakarításaik után, az adókedvezményeket is beleértve. (Adózott vagy nettó jövedelmek adóztatása !)

 2. Anna

  T. Cikkíró!
  Érdeklődöm, hogy a 150e Ft ingyenes kp. felvételt mikor igazítják az átlagfizetéshez? Van-e egyáltalán tervben? Gondol-e valaki arra, hogy ez egyre nagyobb lehúzás a fizetésből élőknek? Önök el tudják juttatni az illetékesekhez azt a javaslatot, hogy az átlagfizetés legyen felvehető ingyenesen? Vagy az átlagfizetés összege hamis, vagy a bankok nem engedik el azt a bevételt, ami a fizetések emelkedésével hozza nekik a profitot! Fizetni kell az adózott pénzből, hogy hozzájusson a fizetéshez, újabb adó, de ezt a Bankoknak fizetjük! Miért????? Van-e erre megoldás?

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves Anna,
   Egyelőre nincs arról információnk, hogy az ingyenes készpénzfelvétel szabályai változnának. Ha a jogszabály biztosította lehetőség nem elegendő, akkor célszerű olyan bankszámlát választani, amelynél több kedvezményes készpénzfelvételi lehetőséget biztosít a csomag.

 3. Pjános

  Én most próbálok viszonylag olcsónak tűnő megoldást. A bankomnál nyitott értékpapírszámlán állampapírt birtokolok, a számlának költsége van (évente kb. 10 ezer Ft), és ha a pénzre van szükségem, nagyjából 15 ezer/millió a pénzfelvét költsége. Gondolkodtam, hogyan lehetne ezt ésszerűsíteni, az Államkincstárban pedig azt a tanácsot adták, hogy egyszerűen át kell transzferálni hozzájuk az állampapírokat. Ez lenne a legjobb, hiszen ennek biztosan kisebb a költsége, a banki értékpapírszámla felmondható (megtakarítás!), ráadásul a kincstárnál bármikor külön költség nélkül felvehetem a tőkét és hozamot is.
  Még akkor is jobban járok, ha simán megszüntetem az értékpapírszámlát, majd a készpénzt utalom (max. kb. 15 ezer Ft-ért) az Államkincstárnál amúgy meglévő számlára és amikor megérkezett oda a pénz, beballagok és állampapírt veszek rajta. Ezt 2-3 hónapig érdemes megtartani, hogy ne bukjak rajta, de utána bármikor gyakorlatilag költség nélkül hozzájuthatok a készpénzhez.
  Kétség kívül kell bizonyos idő, hogy ilyen tranzakciókat lebonyolítsunk, ezért érdemes előre gondolni, ha netán hónapok múlva számítunk nagyobb kiadásra. Mint említettem, fentiek egyelőre fikciók, de jövő héten megyek a bankomba intézni a dolgot.

 4. Zakariás

  Az ilyen felsorolásokból rendszerint – bár indokolatlanul – “kimarad” a Porsche Bank. Ott 0,- Ft a készpénzfelvétel díja. (Akár 15.000.000,- Ft-nál is.)

  1. Singer Zoltán

   Kedves Zakariás! Általában a kalkulátorunkban szereplő bankokról készülnek a cikkeink.

  2. Mihály

   Kedves Zakariás!

   Tudnál nekem küldeni egy hivatalos tájékoztatót erről?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!