Tovább szárnyalnak a lakáshitel kamatok

Tovább szárnyalnak a lakáshitel kamatok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-20
 

Az elmúlt hónap sem múlt el kamatemelés nélkül. A jegybank jelentős, 200 bázispontos alapkamat-emelésére szinte az összes pénzintézet reagált: Bankmonitor által vizsgált 9 pénzintézet közül nyolcnál drágábban lehet lakáshitelt igényelni, mint egy hónappal ezelőtt. Átlagosan 0,71 százalékkal emelkedett a kölcsönök THM értéke, de van olyan eset is, ahol 1,72 százalékponttal emelkedtek a hitelköltségek.

Az elmúlt hónap piaci eseményei sem kedveztek a hiteligénylés előtt állóknak. A forint jelentősen gyengült: volt olyan időszak, amikor egyetlen euróért 416 forintot kellett fizetni. Az infláció is tovább gyorsul, a KSH adatai alapján júniusban az éves áremelkedés mértéke 11,7 százalék volt.

Ebben a környezetben az MNB lépésére sem kellett sokáig várni, július 13-tól 9,75 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot, ezzel a lépéssel 200 bázisponttal növekedett a mutató értéke. Egy ilyen változás hatással van az új hitelek kamatára is.

Hirdetés

Hirdetés

Kilenc bankból nyolcnál drágultak a lakáshitelek

Az eddig is nehéz környezetben ez a lépés olaj volt a tűzre. Szinte az összes bank megemelte a lakáshitelének kamatát. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján 2022. június 5-én még 7,36 százalékos átlagos THM mellett lehetett igényelni 25 millió forint lakáshitelt, 20 éves futamidőre, 600 ezer forint jövedelem mellett. Jelenleg egy hasonló hitel éves átlagos költsége 8,06% lenne.

Emiatt 10 800 forinttal kell többet fizetnie havonta annak, aki kivárt az igényléssel. Ez a havi eltérés 20 év alatt 2,6 millió forintra duzzadhat, ennyit spórolt az, aki gyorsan lépett.

Mennyivel drágábban igényelhetünk lakáshitelt jelenleg, mint egy hónappal ezelőtt?

Az egyes pénzintézeteknél a kamatemelés eltérő mértékű volt. Van, ahol csupán 0,62 százalékponttal drágultak a kölcsönök, de akad olyan bank is, amelyik 1,72 százalékponttal emelt a kamatokon. Sőt akad egy olyan bank is, amelynél minimálisan, 0,06 százalékponttal olcsóbban lehet kölcsönt igényelni. Ezen pénzintézetnél egyes esetekben a kamat a várható infláció felét sem teszi ki.

Kalkulálj
A változások miatt a banki sorrend is folyamatosan átalakul: a jelenleg legkedvezőbb ajánlattal rendelkező pénzintézetnél egy hónappal ezelőtt még két másik bank is kedvezőbb feltételekkel kínált kölcsönt. Éppen ezért a hiteligénylés előtt mindenképpen érdemes tájékozódni, megismerkedni a lehetőségekkel, feltételekkel.

Mi várható az elkövetkező időszakban?

Sajnos a kamatemelkedéseknek előreláthatóan még nincs vége. A fenti ábra azt is megmagyarázza, hogy miért várható további drágulás: a 9 pénzintézet közül ma ugyanis egyetlen egy kínál a jelenlegi jegybanki alapkamatnál – aktuális értéke 9,75% – magasabb THM érték mellett lakáshitelt a korábban említett feltételek mellett.

Vagyis az irányadó kamatszint alatt találhatunk a legtöbb banknál lakáshitelt. Ez az állapot sokáig nem maradhat fent, márpedig az alapkamat érdemi csökkentésére nem lehet számítani mindaddig, amíg az infláció nem kezd mérséklődni.

Fontos
Az inflációs várakozások alapján még a drágulás gyorsulására lehet számítani, ami miatt az MNB tovább fogja emelni az alapkamatot. Vagyis az irányadó kamatszint feletti hitelkamatok csak a bankok áremelésével érhetők el.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés