Betöltés

Túl sokat költesz? Korántsem mindegy, miben adósodsz el!

szerző: Szklenár Bea
2016-10-21

Sokan még manapság sem tudják, hogy pontosan hogyan is kéne használni a hitelkártyát. Mikor érdemes, mikor szigorúan tilos. És ha megcsúsztál, akkor mit lehet tenni, hogy ne legyen katasztrófa a vége? Mikor jobb megoldás a személyi kölcsön?

Közeleg a Karácsony, sok ember zsebét szabályosan égeti a pénz. Ebben az időszakban egyaránt felpörög a személyi kölcsön és a hitelkártya igénylés. De ez már csak így van minden évben. Ezen a beidegződésen sajnos nem tudunk változtatni, de a banki termékek megfelelő használatában hasznos tanácsokat kaphatsz tőlünk.

Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy egyik, vagy másik a legjobb. Ismerni kell ezeket, mert jó döntést csak így hozhatsz.

Hitelkártya

Hitelkártya esetében nem a saját pénzedet használod, hanem a bankét. Rendelkezésedre bocsátanak egy hitelkeretet, aminek a terhére vásárolhatsz. Ez a kamatmentes időszak lehet akár 45 nap is.

45 nap az nem 45 nap! Ha 1-én vásárolsz a hitelkártyáddal, akkor valóban összesen 45 nap áll rendelkezésedre, hogy a teljes összeget visszafizesd. Ha 2-án, akkor csak 44, és így tovább.

hitelkartyaturelmiido

Vékony jégen járhatsz

A hitelkártya egy rendkívül praktikus „találmány”. Vásárolsz, kamatmentesen használod a bank pénzét akár 45 napig, kaphatsz kedvezményt, vagy pénzvisszatérítést. Mindaddig működik is zökkenőmentesen, amíg minden hónapban vissza tudod fizetni az elvásárolt összeg egészét. Azonban ha egyszer megcsúszol, nyakig merülhetsz az adósságban. Még akkor is, ha a kötelezően fizetendő minimumösszeget fizeted.

300ezer-hitelkartya

Ahogy azt a fentiekben már láthattad, egy hitelkártya tartozásból keletkezett kötelezettségből alig csökken a tőke, pedig tetemes összeget gombolnak le rólad havonta. Egy év elteltével még az 1/3-át sem fizetted vissza az elvásárolt összegnek.

Így gondolkodj!

Ha már látod, hogy a következő hónapban nem fogod tudni visszafizetni az elvásárolt összeget lépni kell. Méghozzá villám gyorsan. Ha nincs hirtelen kihez fordulni, ott a bank. Amíg nem csapnak össze a fejed felett a hullámok, addig igényelj személyi kölcsönt.

Személyi kölcsönnél ugyanis az első hónaptól kezdve fizetsz kamatot és tőkét egyaránt.

300ezer-szemelyikolcson

 

 

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: mire figyeljünk a számlanyitásnál?

2018. 09. 20.

A lakástakarék egy jó lehetőség, ha lakáscélra szeretnénk pénzt gyűjteni. Azonban akkor, ha szeretnénk vele a lehető legmagasabb betéti hozamot (EBKM) elérni, már a rövidebb futamidő és a nyitási akciók,...

Mennyi lakáshitelt vehetek fel 2018 októberétől?

2018. 09. 19.

Az MNB megváltoztatta a lakáshitelekre vonatkozó szabályozást. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a jelenlegi kamatok mellett, különböző havi jövedelmeknél mekkora lakáshitelt lehet felvenni októbertől. Mi változik? Korábban lakáshitel felvétele esetén az...

Hogyan válasszunk állampapírt?

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Blogajánló

  • alapblog

    Pénz beszél

    A Sargentini-jelentés lényege Magyarország számára nem a 7-es cikkely szerinti eljárás elindítása, hanem a pénzcsapok potenciális elzárása. A 7-es cikkelyhez kapcsolódó eljárás valószínűleg egyébként is...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.