Betöltés

Új helyzet a lakáspiacon? Már a végig fix kamatú lakáshiteleknél is találni negatív reálkamatot

szerző: Fülöp Norbert
2020-02-13

7 éve nem látott mértékre, 4,7%-ra pörgött fel januárban a magyarországi infláció, miközben az egyedi és gyorsan változó tételeket kiszűrő maginfláció 4%-ra emelkedett. A gyorsuló pénzromlás és az elmúlt években csökkenő lakáshitel-kamatok eredőjeként ma már a futamidő végéig rögzített kamatú lakáshitelek között is van olyan, ami negatív reálkamattal vehető fel. Ez azt jelenti, hogy sok esetben az adósnak kevesebb kamatot kell éves szinten visszafizetnie a lakáshitelére, mint amennyit az általa felvett összeg ezen idő alatt veszít az értékéből.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A decemberi, 4%-os infláció publikálásakor már írtunk arról, hogy sok esetben negatív reálkamattal lehet lakáshitelhez jutni Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy ha egy lakásvásárló például 10 millió Ft-os jelzáloghitelt venne fel, akkor a 13 bank ajánlatát összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint (10 éves kamatperiódus és 400 ezer forint nettó igazolt jövedelem mellett) az első évben 422 150 forint kamatot fizetne ezért, miközben a 10 millió forint 470 000 forintot veszítene az értékéből. (A lakáshitelek annuitásosak, vagyis a futamidő elején a havi törlesztők kamattartalma magasabb, így a havi törlesztők a kamatperiódusok között változatlanok maradhatnak. Mi most ezért a hitel tényleges kamattartalmával számoltunk.)

Fontos, hogy az előbbi számítás akkor igaz, ha az infláció a jelenlegi magas szinten marad, de látható, hogy 4%-os éves inflációnál, vagy akár az MNB 3%-os  inflációs céljánál is van olyan konstrukció, amelynél negatív jelenleg a reálkamat. A januári infláció miatt azonban már a futamidő végéig fix kamatú – vagyis kamatkockázat nélküli – jelzáloghitelek között is találhatunk ilyet.

A reálkamat alakulása természetesen az infláción kívül függ a lakáshitelek kamatperiódusától is, hiszen minél tovább rögzített a kamat – vagyis minél hosszabb ideig nem módosíthat rajta egyoldalúan a bank -, annál magasabbak a hitelkamatok. Ez azért van, mert a bankok beszerzési költsége (BIRS) is magasabb hosszabb futamidő mellett. (Itt tudhatsz meg többet a BIRS és a lakáshitel-kamatok összefüggéseiről.)

Azt természetesen nehéz megjósolni, hogy a jelenlegi inflációs pálya hosszú távon hogyan alakul majd – hiszen a magyar és a nemzetközi gazdaság teljesítménye, az olajár mozgása vagy éppen a koronavírus terjedése – mind-mind befolyásoló, ráadásul egymásra is kölcsönösen ható tényező. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs célja mindenesetre 3%, amitől 1%-os elmozdulást még tolerál pozitív és negatív irányban. 

A reálkamat az infláción kívül függ még a hitelkamatok alakulásától, ezen a téren pedig több “árfelhajtó” hatású tényezőt is láthatunk mostanság. Egyrészt egy ideje araszolgat felfelé a hitelek beszerzési ára: a 10 éves futamidejű BIRS például az elmúlt két hónapban megemelkedett 0,50-0,60 százalékponttal, melyet a bankok még nem reagáltak le kamatemeléssel. Amennyiben a kamatköltség továbbra is a jelenlegi szinten marad – vagy tovább emelkedik -, akkor elképzelhető egy kisebb mértékű kamatkorrekció.

A helyzet azonban korántsem olyan egyszerű, számos más tényezőt is figyelembe kell venni, ám azt tudni kell, hogy a gyenge forint és a nem várt magas infláció is a kamatemelkedést támogatja. Ha pedig a hitelkamatok elmozdulnak felfelé a jelenlegi alacsony szintekről, akkor a negatív reálkamat mértéke is csökkenhet.

Mivel a bankok nagyon különbözőképpen árazzák lakáshiteleiket, ezért ugyanakkora hitelösszegre (azonos futamidő és kamatperiódus mellett) nagyon eltérő havi törlesztőt és teljes visszafizetést láthatunk. Egy 10 millió forint összegű, 15 éves futamidejű és végig fix kamatú lakáshitel kamata például 4,14% és 5,5% egyaránt lehet, vagyis a negatív reálkamat csak akkor “él”, ha az igényő megfontoltan választ a lakáshitel kalkulátor találatai közül.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Ön a felső középosztályba tartozik?

    Hol mennyien gondolják magukról, hogy a felső középosztályhoz tartoznak, tehát a társadalom átlagánál jobb anyagi viszonyok között élnek? A percepcióban mindig vannak meglepő dolgok.  ... The post Ön a felső középosztályba tartozik? appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.