loading

Új robbanást okozhat a lakáspiacon Rogán tegnapi bejelentése!

Bankmonitor
szerző: Bankmonitor

Tegnap Rogán Antal egy olyan lakásvásárlás támogatási koncepcióról beszélt, mely újfent gyökeres változásokat hozhat az ingatlanpiacon. A bejelentés alapján a Bankmonitor.hu számításai szerint akár az ingatlan 35-40%-át is megkapjuk utólag az államtól. A hitelfelvétel elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy jól járjunk. Nem mellesleg: a budapesti ingatlanpiac elmúlt két és fél évben mutatott áremelkedésének teljes hatását kompenzálná az intézkedés bevezetése. Újra el lehet kezdeni nézegetni a lakáshirdetéseket és a hitelajánlatokat…

Rogán Antal tegnapi bejelentése: a lakásvásárlásra fordított önrészt vissza lehet igényelni a személyi jövedelemadóból az átlagos lakásérték erejéig.

Rengeteg érdemi részlet nem ismert, a fenti bejelentés nem határozza meg teljes egészében a lakásvásárlási támogatás új formáját. Vélelmezhetjük ugyanakkor, hogy nem ingyen szeretné az állam lakáshoz juttatni a magánszemélyeket, hanem arról van szó, hogy ha hitelt vesz fel valaki, akkor a személyi jövedelemadó felhasználható lesz (visszaigénylésen keresztül) hiteltörlesztésre és ezen keresztül a kevésbé vagyonosak is könnyebben vehetnek lakást.

Egy konkrét példa: megveszünk egy 12 millió Ft-os használt lakást 6 millió Ft önerőből és 6 millió Ft 20 évre felvett lakáshitelből. Kétkeresős gyermektelen család esetén nem jár CSOK, így a 6 millió Ft-ot teljes egészében hitelként fel kell venni, ha nem rendelkezünk vele. Mindkét kereső átlagos, azaz 170 ezer Ft-os nettó keresettel bír.

Ilyen kereseti adottságok mellett a két fő éves teljes személyi jövedelemadója 920 ezer Ft-ot tesz ki. Ezt az összeget igényelhetik vissza évente. Ezzel szemben a 6 millió Ft-os hitel (átlagosan 3,8%-os kamat mellett) 36 ezer Ft-os havi törlesztéssel bír (éves szinten 432 ezer Ft). Feltételezve, hogy a visszaigényelt adó teljes egészében a banki tartozásunk csökkentését (és nem az aktuális törlesztést, hiszen egy évente jelentkező összeg) szolgálja, az eredetileg 20 évre felvett hitel 72 hónap (6 év) alatt kifut.

Felvettünk 6 millió Ft hitelt és 5,5 millió Ft adó visszaigényléssel 6 év alatt lezártuk a lakáshitelt. Ez idő alatt összességében 1,5 millió Ft-ot fizettünk meg a banknak havi részletekben. Az adóvisszaigénylés azért nem éri el a teljes önerő 6 millió Ft-os összegét, mert előbb nullára fut a hiteltartozásunk a havi törlesztésekből és az éves adóvisszaigénylésből.

1,5 millió Ft-ot fizetünk tehát saját pénzből a 6 millió Ft-os hitel után! Kinek nem éri meg? Ezt egyelőre nem tudnánk meghatározni…

Tekintettel arra, hogy az önerő igényelhető vissza az adóból és fordítható hiteltörlesztésre az optimum 50% önerő és 50% hitelfinanszírozás mellett valósulhat meg. Ha kisebb az önerő, kisebb lesz az adóvisszaigénylésünk. Ha pedig nagyon kicsi a hitel, akkor ez limitálhatja az államtól visszakapott adóforintokat.

Mindez annyit jelent, hogy a fenti példában egy 12 millió Ft-os lakásért:

 • fizetünk 6 millió Ft önerőt
 • + 1,5 millió Ft-ot a banki hitel után
 • összesen 7,5 millió Ft-ot (a 12 millió Ft 62,5%-át)
 • minden más adóvisszaigénylés

Fentiek tehát egyenértékűek egy 37-38%-os lakásár csökkenéssel. Visszajutunk oda, ahol az ingatlanárak 2,5 éve voltak.

Mire van szükség ahhoz, hogy mindez működjön:

 • bejelentett jövedelemre (hogy legyen visszaigényelhető adónk)
 • önerőre (minél több, annál több adót tudunk visszaigényelni)

Ha mindez az eddig megismert (illetve a bejelentésből racionálisan következtethető módon) valósul meg, akkor az viszonylag gyorsan újabb érdemi áremelkedéshez vezethet az ingatlanpiacon. Nyitott kérdésből természetesen rendkívül sok van…

Összességében 100 milliárd Ft-ot is elérhet a teljes adóvisszaigénylés éves szinten. A kormányzat ismert törekvései alapján ekkora áldozat még „beleférhet”.

Ha a fentiek tükrében tájékozódni szeretnél az aktuális lakáshitel lehetőségekről, a legegyszerűbben ezt az alábbi kalkulátorral teheted meg:

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.


BM logo white

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Címkék:
17 Hozzászólás
 1. drBabos Barnabásné

  Én annyit szeretnék mondani ez az elképzelés nagyon jónak tűnik,úgy mint a Csok.,csak éppen arra nem gondol Senki,hogy az önerőt is össze kellene gyűjteni.De mi a valóság?Két fiatal aki vidékről kerül fel Budapestre,mert ott tud munkát kapni a végzettségének megfelelőt,albérletet kell fizetnie ami egyikük teljes fizetését elviszi a másik fizetése kell a megélhetésre (nem szórakozásra ) .Miből tegyen félre ?????Valaki azt mondta kapnak támogatást az albérlethez,igen aki 2vagy 3 hónapig munkanélküli !Azért vállalja ,hogy elmegy vidéki otthonából hogy munkája legyen,hagyja ott hogy kapjon támogatást ??Az az érzésem hogy akik elgondolják a fennt említett segitséget a fiataloknak nem látják a valóságot.Nem egy ilyen fiatal párt ismerek akik szeretnének összeházasodni,gyermekeket is szeretnének,csak éppen elindulni nem tudnak. Kérem tisztelettel gondolják át,hogy nem a kezdeteknél kellene először segítséget nyújtani.?

 2. Csaba Szikora

  Túl szép hogy ez működjön.

 3. J

  A gyomrom összeszorul a jobbnál jobb kormányzati intézkedések miatt.
  A piac mindent beáraz, ha bármilyen módon is emelkedik a kereslet, ha eddig 600e Ft/nm-ért építettek új lakásokat, akkor ezentúl 800e-ért fogják kínálni, hiszen ingyen pénz van rá az államtól.
  Nem inkább olyan munkahelyek kellenének, aminek béréből meg tudnak venni eladósodás nélkül is lakásokat?

 4. portás

  Talán éppen ezeknél a beruházó és kivitelező cégeknél képződnek olyan új munkahelyek, amelyeknél
  magasabb bért tudnak fizetni mint eddig.

 5. Szaska

  Ha megint áremelkedést generál, akkor pont nem lesz értelme. Vagyis lesz, de csak azoknak, akik még az áremelkedés előtt veszik igénybe…

 6. Horváth Éva

  Vannak megoldások arra, hogy a korábban az albérletre költött forintokat a saját lakására költse a fiatal pár. Mindössze jól kell megválasztani, hogy a miként gyűjtik a megtakarításaikat. És esetleg rászánnak 1-2 évig némi pluszmunkát a cél érdekében, hogy a szükséges minimális önrész az elérhető állami támogatással a rendelkezésre álljon.
  Amikor én megvettem első lakásomat, még koránt sem voltak támogatások, és ilyen kedvező hitelfeltételek.
  De nem voltam rest külön munkákat vállalni, és amikor a lakáscélt tettem az első helyre, nagyon hamar beköltözhettem első lakásomba, egyedülállóként. Pedig mindenki nevetett rajtam, ábrándozónak nevezett, amikor kijelentettem, hogy 2 éven belül a sajátomban fogok lakni.

 7. Sándor

  Ez is egy lehetőség… másképpen is megoldhatja!!

 8. Sándor

  Ekkora tudománnyal.. gondolom egy jó devizahitelnek örülne leginkább…

 9. Bercziné

  Igaz, hogy ez áremelkedést generálna, az is igaz, hogy ez nem segíti a fiatalok lakáshoz jutását, csak azokét, akiknek már van 50 % a zsebükben. (Mellesleg kíváncsi lennék, hol kap ma normális lakást 12 millió forintért?) Én ezt is gusztustalan kampányszagú lázálomnak tartom na meg bankfinanszírozásnak is lehetne nevezni.
  Honnan lesz pénz a finanszírozásra? Egyszerű átlátni, hogy azt az adóbevételt, amit eddig a munkavállaló a költségvetésbe fizetett be, most közvetlenül a bankoknak fogja átadni. Bátran számolhat vele Rogán, nem lesz nagy hiánya emiatt a költségvetésnek, hiszen nem olyan sokan hordanak zakójuk belsőzsebében fél ingatlan árát.(esetleg ha narancsszínű…) Nekik valóban jól jön egy újabb segítség, közpénzből juttatott “támogatás”, csak hát ennyivel is kevesebb jut egészségügyre, közoktatásra és más közkiadásra.
  De ez csak csepp a tengerben… Sajnálom.

 10. Zoltán

  És mi van ha az önerő éppen az államtól kapott CSOK (10+10 esetén)? Az is visszaigényelhető az adóból?

 11. Nergal

  Aztán a kb. 150 000 KATA vállalkozó miből igényel vissza ? Ahogyan nyugdíjpénztári előnyöket sem élvezhet…….

 12. Phone

  Ez olyan ingyen hitel a magas jövedelműeknek!

 13. Jenő

  Hihetetlen a -nyilvánvalóan balliberális – hozzászólások negatív hangja! A balliberális kormányok legfeljebb, ha kedvezményes állami támogatott kölcsönt adtak, vagy azt sem! Akkor a kedves hölgy sem visított, hanem lelkesen bólogatott!
  Ha a CSOK is beszámít az önerőbe, akkor pedig olyan támogatás van, ami példátlan akár európai viszonylatban is!

 14. Zsike

  Ismét be kell vinni az embereket a hitelekbe, hisz a bankoknak hiányzik a lenyúlásból származó pénz!!! Majd mikor ez a mézesmadzag is elszakad ( mint a valuta hitel), bedől ez a hitel fajta is,ne felejtsük már el kinek az ötlete volt!!!

 15. Katzor

  Valamit tenni is kell a saját lakásért nem csak az államtól várni el mindent.
  A gazdag skandináv országokban, sem Németországban sincs ilyen támogatás ilyen támogatás. Ez elsősorban a család dolga összehozni a lakást.

 16. Katzor

  Ki mondta, hogy új lakást kell venni?
  Tessék megelégedni egy régi építésű panellel.
  Mi sem a Rózsadombon kezdtük, de oda jutottunk. Csak alázat és spórolás és persze sok munka kérdése az egész és akkor lesz luxus lakás. Csak meg kell valósítani az előbb leírtakat és nem a sült galambot várni mástól!

 17. Katzor

  Berczinének!

  Igenis van 12 millióért lakható lakás Budapesten, metrótól 8 percre, 180 fokos panorámával. Ezt azért tudom ilyen pontosan mert éppen 3 héttel ezelőtt vettünk egyet.
  Nyissa ki a szemét és találni fog, ja keresni kell és munka van vele ezt bele kell kalkulálni! DE VAN!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!