Betöltés

Újabb közterhet törölnek el – Több ezer forint maradhat a pénztárcádban!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-11-15

Hamarosan elfogadják a jövő évi adócsomagot, ennek része az is, hogy a 2013-ban a hozamokra kivetett 6%-os egészségügyi hozzájárulást eltörlik. A megtakarítók számára ez azt jelenti, hogy az elért hozamokat nem 21%-os, hanem csak 15%-os közteher fogja terhelni. Másként megfogalmazva, ha lekötött betétünk van, akkor évente 300 forintot spórolhatunk meg, de egy jobb befektetési alapnál már több ezer forint is maradhat pluszban a zsebünkben.

Egyszer volt az EHO

Megéri az év végi adótörvényeket áttanulmányozni, mert sok érdekességet találhat bennük az ember, ami hatással lehet a megtakarításaira is. Most is így jártunk, hiszen a megtakarításaink adózása 2017 elejétől kezdve megváltozik. Igazán jó hír, hogy jövő év elejétől a kamatjövedelmeinket nem terheli 6%-os egészségügyi hozzájárulás (EHO), mert a javaslatcsomag várható közeli elfogadásával búcsút inthetünk ennek a sarcnak.

Sokak emlékezhetnek rá, amikor is 2013-ban bevezették az új terhet. A többségben azért is hagyhatott nyomot, mert az augusztus 1 előtt nyitott tartós befektetési számláknál (TBSZ) kedvezményeket tettek. Akkor nyáron meg is ugrott a számlanyitási hajlandóság, aki tehette, még kihasználta az utolsó lehetőségeket is a befizetési kötelezettség elkerülésére.

Annak idején az 6%-os EHO-t a kamatjövedelmekre vetették ki, viszont volt olyan termék, ami kedvezőbb elbírálás miatt mentesült alóla. Ilyen volt a forintban kibocsátott állampapír és az olyan befektetési alap, amely legalább 80%-ban magyar állampapírokat tartott. Azonban a betéteknél, a vállalati kötvényeknél és a befektetési alapok többségénél az állam a hozamokból 6%-ot elvont.

Mennyivel járhatunk jobban?

Nem is jöhetne jobbkor egy ilyen intézkedés, hiszen az elérhető hozamok, főleg a biztonságosnak tartott megtakarításokban, hihetetlenül alacsonyak. Jelen környezetben nem várható el, hogy adott megtakarítási termék felszámított költségei csökkenjenek, a szolgáltatók nem szívesen mennek bele a bevételeik csökkentésébe, ha nem muszáj.

Sokat jelenthet viszont, ha az egyéb költségekben, mint az adózás, számunkra pozitív változás áll be. Mindannyian ismerjük a mondást: „aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli”. Most is ez érvényes, korántsem mindegy, hogy a hozam 6%-át át kell engednünk az államnak vagy ehelyett nálunk maradhat.

Készítettünk egy számítást, hogy különböző hozamok esetében mekkora lesz a kamatadó és az EHO mértéke. Egy átlagos lekötött betét esetében 1 millió forintos összegnél és éves 0,5%-os hozam mellett 300 forintot kellett az államnak EHO néven kifizetnünk. Egy lakossági állampapírral rövid távon 2%-ot, míg hosszabb távon elköteleződve 4%-ot is elérhetünk, ilyen módon 1200 és 2400 forintot is elveszthettünk egy évben az EHO miatt.

ehokep161114Nem tűnik olyan nagynak ez az érték, de az alacsony hozamkörnyezetben igencsak meg tudja dobni az elért teljesítményünket. Gondoljunk csak bele, hogy 1 millió forint befektetése esetén egy átlagos betéttel az hozamom adózás előtt 5000 forint lehet, amiből az EHO eddig 300 forintot vett el. Jövőre viszont már ezzel nem kell számolni, vagyis amit készhez kaphatunk, az 3950 forint helyett 4250 forint lehet.

Minél nagyobb az elért hozam, annál magasabb az egészségügyi hozzájárulás kiesésével „megkereshető” összeg. Manapság nem életszerű egy befektetéstől kétszámjegyű hozamot elvárni, még az is kockázat felvállalását kíván meg, ha 5%-os hozamot szeretnénk elérni. Jövőre legalább már a hozam 15%-át kell adó formájában kifizetnünk, míg ebben az évben még 21%-ról volt szó.

Érdemes körbenézni a befektetési alapok között is. Már csak azért is, mert az Aegon Alapkezelő a feltételek teljesülése esetén az elért hozamodhoz 1%-ot tesz hozzá ingyenesen. Érdekel az ajánlat? Csapj le rá még most!

Ha érdekel az AEGON +1%-os akciója, akkor add meg itt az adataidat!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Az mindenképpen üdvözlendő, hogy a megtakarítások között az adózás egységessé válik, vagyis nem leszek arra ösztönözve, hogy azért válasszak egy terméket, mert arra kisebb adót kell fizetni, mint a másikra. Az adófizetési kötelezettség csökkentése viszont azt is maga után vonja, hogy a TBSZ előnye is csökken egy hagyományos értékpapírszámlával szemben. Sőt a lekötési időszakon belül sem jár akkora veszteség a korai megszüntetésnél, mint korábban.

Azok számára nem jár érezhető változással az új szabályozás, akik:

 • forintos állampapírban tartották a pénzüket
 • kötvényalapokban volt a pénzük, vagy olyan alapban, ami dedikáltan EHO-mentes volt
 • már eddig is több éves időtávban gondolkoztak, és tartós befektetési számlával rendelkeznek

 

9 Hozzászólás

 1. Manó

  Hamis beállítás, hogy sok pénz marad mindannyiunk zsebében. Csak az jár jobban, akinek van mit befektetnie, s minél több van, annál jobban jár. Aki napról napra él, az megint kimarad egy kedvezményből, azaz még tovább szélesedik és mélyül a szakadék a gazdagok és szegények között.

 2. casinó-foci-mutyi

  “Több ezer forint maradhat a pénztárcádban!” – amit valamilyen módon egy újabb cifra-jogszabállyal úgy is kilopnak zsebedből.A Qrmány,a Qrmányok a fosztogatás,lopás lehetőségéért mindenre képesek.Csak úgy demokrácosan,ahogyan illik….

 3. Naki

  Erre csak annyit lehet mondani : Huuuuuuuuuuuuuuu

 4. Ásvány Attila

  1 millió forintnál 300 forint megtakaritás , ÉVENTE !! 3950 helyett kézhez kaphatunk 4250 forintot !! Mekkora nyereség ! örüljetek emberek ! Itt lesz aztán a kánaán most már ! Rohanok is a fizetésemből félre rakott 150 milliómat befektettem!! Hülyének néz a Fidesz minket , pedig van vagy 3 millió aki idáig rájuk szavazott ! Inkább választom a Matolcsynak–MEGÉRDEMELTEN –adott –HAVI 5 500 0000 milliós fizetését, ami inkább tünik nyereségesnek , mint a nagylelküen felajánlott biztos 300 forint , tiszta nyereség !! A Matolcsy fizetése ha jól számoltam havonta 3 normálisan , keményen dolgozó ember évi fizetése! Inkább a megsporolt kis pénzt itthon tartom, az a biztos !!

 5. Maci Laci

  Hát, a 0,1 %-os kamatjövedelmeket tényleg érdemes megadóztatni.
  DIREKT BETÉT 1*4 HÓ 0,1 %
  Egy év alatt, egymillió forintért már lehet akár bruttó 1336 forint kamatot is kapni. S ezt már csak néhány adó terheli.

 6. rumpundli

  Ha lenne pár százmilliárdom? A pénz a pénzhez megy! Ez ilyen rendszer.

 7. nonemart

  Propagabnda értékű lelkesedés ! Akik most visszakapják, azok tényleg meg sem érzik, majd ha az egész kamatadót eltörlik, talán ! De állami bevételnek sem volt sok – csak hergelték vele a népet.

 8. nyugdíjas

  A bank viszont biztos megemeli ugyanannyival a költségeit igy nem marad semmi.

 9. Tóth János

  Már nem azért de kit kell megölni, hogy évente összesen legalább 1 milliót keressünk??
  Sok ember (már aki dolgozik, és nem a közösből élősködik) nem keres ennyit egész évben!!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

kalkuláció

Végre rövid távra is jár majd a kamatadó-mentesség!

2019. 03. 14.

Nem kell kamatadót fizetni a június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatai után. Kiszámoltuk, hogy az aktuális kamatok alapján mennyivel meg ez az elérhető hozamokat. Jelenleg 15%-os kamatadó terheli a...

10 millió Ft-ot is össze lehet hozni Babakötvényből

2019. 03. 12.

A családok Babakötvényben tartott megtakarítása tavaly november óta 10 milliárd forinttal, 60 milliárd forintra emelkedett február végére. Az előző év azonos időszakához mérve (2017. november-2018. február) csaknem kétszer több Babakötvényt...

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

Blogajánló

 • alapblog

  Orosz meló

  Államközi megállapodás szerint több száz cseh állami tulajdonban lévő prágai lakás fölött rendelkezik az orosz követség, hogy azokat diplomaták rendelkezésére bocsássa. Ehelyett elkezdtek üzletelni az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.