Betöltés

Újabb népszavazás kavarhatja fel az állóvizet

szerző: Bankmonitor
2016-12-03

Vasárnap újabb fontos eseményhez érkezünk, most az olaszok fognak népszavazást tartani. Sok múlhat az eredményen, hiszen ha a népszavazás során a nemek kerülnek többsége az Matteo Renzi miniszterelnök távozásával is járhat. A befektetők aggódnak is, hiszen a választás kimenete az egész Európai Unió sorsát megpecsételheti. Sokak szerint mégsem lesznek drámai hatások, hiszen a befektetők egy része már jó ideje számol a nem szavazatok győzelmével.

Az olaszokra figyel a világ vasárnap

Miután a világnak már sikerült megemésztenie a Brexit szavazás és az amerikai elnökválasztás eredményét, újabb kiemelkedő fontosságú eseményhez érkeztünk el. Vasárnap az olaszok tartanak népszavazást, aminek tétje igen nagy, hiszen ezen múlhat, hogy sikerül-e stabilizálni az ország helyzetét. Az olaszok már régóta küzdenek a politikai bizonytalansággal, amit mi sem jelez jobban, minthogy a második világháború óta már 63 kormány volt hatalmon. De a gazdaság sem muzsikál túl fényesen az utóbbi időszakban, például igen magas munkanélküliség jellemzi az országot, de a gazdasági növekedés is évek óta nagyon alacsony.

Az emberek vasárnap az olasz alkotmány módosításáról szavazhatnak, ami tulajdonképpen ahhoz szükséges, hogy a jelenlegi kormány stabilabb helyzetbe kerüljön, és az ország számára fontos reformokat véghez tudja vinni. Azért is nagyon fontos, hogy mi lesz az eredmény, hiszen az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi lemondását helyezte kilátásba, ha a népszavazás sikertelennek bizonyulna, vagyis a nemek győzedelmeskednek.

Az elnök távozása pedig egyáltalán nem tenne jót az országnak, hiszen a politikai bizonytalanság még inkább fokozódna, ráadásul az Európai Unióval ellenségesebb hangot megütő párt, az Öt Csillag Mozgalom jelentős erőre kaphat. A szavazók körében végzett közvélemény kutatások rendre azt hozták ki, hogy a nemmel szavazók győzelme várható majd vasárnap. A szavazók 53 százaléka mondta azt, hogy nemmel fog szavazni, míg az emberek csupán 46,5 százaléka tartozik az igennel voksolók táborába.

Van ok a pánikra?

Közvetlen olasz kitettséggel rendelkező befektetési alap igen kevés van, amiben bármely kisbefektető benne ülhetne, viszont az olasz szavazás kimenetele az egész Európai Unió számára fontos lehet, így komolyan befolyásolhatja a piaci hangulatot.

Az angolok szavazása bizonyította, hogy a váratlan eredmény pánikszerű eladásokat indíthat el a befektetők részéről, ugyanakkor az amerikai választások esetén azt láttuk, hogy Trump meglepő győzelme után elmaradt a pánik. Sok befektető már hetekkel előbb menedéket keresett az olasz események elől, amit jól jelez az európai államkötvény hozamok csökkenése is.

A szakértők szerint olasz népszavazás esetében sem kell nagy pánikra számítanunk, ha a nemek győznének, mivel a befektetők már felkészültek erre az eshetőségre (hiszen már a közvélemény felmérések is hetek óta ezt jelzik). Az viszont borítékolhatónak tűnik, hogy a népszavazás bukása járhat visszaesésekkel a tőzsdéken, de mivel nem váratlan eseményről van szó a hatás nem lesz hosszú életű.

Érdekesség, hogy olyan elemzői vélemények is megjelentek már, hogy inkább az igen szavazok többsége esetén várható hevesebb mozgás a részvény- és kötvénypiacokon, de ez esetben a kedvező irányban, vagyis erősödhetnek a piacok.

A legrosszabb eshetőségnek az tűnik, hogy a nemek többsége esetén elmaradnak az olasz gazdaság számára szükséges reformok, és a bajban lévő bankrendszer helyzete is súlyosbodik. A befektetők legnagyobb félelme is a nemekhez köthető, hiszen sokan attól tartanak, hogy rövid időtávon belül széteshet az euróövezet, viszont ennek esélye nagyon alacsony.

Összességében azt lehet mondani, hogy kisbefektetőként nincs okunk pánikolni, még ha kisebb veszteségekbe bele is futunk, a helyzet hamarosan rendeződni fog.

Az Aegon Alapkezelő ajánlata most igazán kedvező. Aki nyit náluk online (szinte teljesen ingyenes) számlát, és abszolút hozamú alapokat vásárol, annak a jövő évi hozamokhoz 1%-pontot hozzátesznek.

Ha érdekel az AEGON +1%-os akciója, akkor add meg itt az adataidat!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

Blogajánló

  • alapblog

    Altruizmus haszna

    „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.