Betöltés

Újabb népszavazás kavarhatja fel az állóvizet

szerző: Bankmonitor
2016-12-03

Vasárnap újabb fontos eseményhez érkezünk, most az olaszok fognak népszavazást tartani. Sok múlhat az eredményen, hiszen ha a népszavazás során a nemek kerülnek többsége az Matteo Renzi miniszterelnök távozásával is járhat. A befektetők aggódnak is, hiszen a választás kimenete az egész Európai Unió sorsát megpecsételheti. Sokak szerint mégsem lesznek drámai hatások, hiszen a befektetők egy része már jó ideje számol a nem szavazatok győzelmével.

Az olaszokra figyel a világ vasárnap

Miután a világnak már sikerült megemésztenie a Brexit szavazás és az amerikai elnökválasztás eredményét, újabb kiemelkedő fontosságú eseményhez érkeztünk el. Vasárnap az olaszok tartanak népszavazást, aminek tétje igen nagy, hiszen ezen múlhat, hogy sikerül-e stabilizálni az ország helyzetét. Az olaszok már régóta küzdenek a politikai bizonytalansággal, amit mi sem jelez jobban, minthogy a második világháború óta már 63 kormány volt hatalmon. De a gazdaság sem muzsikál túl fényesen az utóbbi időszakban, például igen magas munkanélküliség jellemzi az országot, de a gazdasági növekedés is évek óta nagyon alacsony.

Az emberek vasárnap az olasz alkotmány módosításáról szavazhatnak, ami tulajdonképpen ahhoz szükséges, hogy a jelenlegi kormány stabilabb helyzetbe kerüljön, és az ország számára fontos reformokat véghez tudja vinni. Azért is nagyon fontos, hogy mi lesz az eredmény, hiszen az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi lemondását helyezte kilátásba, ha a népszavazás sikertelennek bizonyulna, vagyis a nemek győzedelmeskednek.

Az elnök távozása pedig egyáltalán nem tenne jót az országnak, hiszen a politikai bizonytalanság még inkább fokozódna, ráadásul az Európai Unióval ellenségesebb hangot megütő párt, az Öt Csillag Mozgalom jelentős erőre kaphat. A szavazók körében végzett közvélemény kutatások rendre azt hozták ki, hogy a nemmel szavazók győzelme várható majd vasárnap. A szavazók 53 százaléka mondta azt, hogy nemmel fog szavazni, míg az emberek csupán 46,5 százaléka tartozik az igennel voksolók táborába.

Van ok a pánikra?

Közvetlen olasz kitettséggel rendelkező befektetési alap igen kevés van, amiben bármely kisbefektető benne ülhetne, viszont az olasz szavazás kimenetele az egész Európai Unió számára fontos lehet, így komolyan befolyásolhatja a piaci hangulatot.

Az angolok szavazása bizonyította, hogy a váratlan eredmény pánikszerű eladásokat indíthat el a befektetők részéről, ugyanakkor az amerikai választások esetén azt láttuk, hogy Trump meglepő győzelme után elmaradt a pánik. Sok befektető már hetekkel előbb menedéket keresett az olasz események elől, amit jól jelez az európai államkötvény hozamok csökkenése is.

A szakértők szerint olasz népszavazás esetében sem kell nagy pánikra számítanunk, ha a nemek győznének, mivel a befektetők már felkészültek erre az eshetőségre (hiszen már a közvélemény felmérések is hetek óta ezt jelzik). Az viszont borítékolhatónak tűnik, hogy a népszavazás bukása járhat visszaesésekkel a tőzsdéken, de mivel nem váratlan eseményről van szó a hatás nem lesz hosszú életű.

Érdekesség, hogy olyan elemzői vélemények is megjelentek már, hogy inkább az igen szavazok többsége esetén várható hevesebb mozgás a részvény- és kötvénypiacokon, de ez esetben a kedvező irányban, vagyis erősödhetnek a piacok.

A legrosszabb eshetőségnek az tűnik, hogy a nemek többsége esetén elmaradnak az olasz gazdaság számára szükséges reformok, és a bajban lévő bankrendszer helyzete is súlyosbodik. A befektetők legnagyobb félelme is a nemekhez köthető, hiszen sokan attól tartanak, hogy rövid időtávon belül széteshet az euróövezet, viszont ennek esélye nagyon alacsony.

Összességében azt lehet mondani, hogy kisbefektetőként nincs okunk pánikolni, még ha kisebb veszteségekbe bele is futunk, a helyzet hamarosan rendeződni fog.

Az Aegon Alapkezelő ajánlata most igazán kedvező. Aki nyit náluk online (szinte teljesen ingyenes) számlát, és abszolút hozamú alapokat vásárol, annak a jövő évi hozamokhoz 1%-pontot hozzátesznek.

Ha érdekel az AEGON +1%-os akciója, akkor add meg itt az adataidat!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Blogajánló

  • alapblog

    Egészséges paranoia

    A Walmart főnökének mobilháttérképe az elmúlt évtizedek legnagyobb kiskereskedő cégeinek listájával. Egészséges paranoia, mert a cégek-jönnek mennek a versenyben, aki pár évtizede a topon volt,...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.