Újabb rekord dőlt meg a magyar lakáshiteknél

Újabb rekord dőlt meg a magyar lakáshiteknél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-06-04
 

Áprilisban 107,6 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak az igénylőknek a bankok. Ez az év elejéhez képest csaknem duplázást, 82,3 százalékos emelkedést jelent. 

Vajon mi lehet az oka a magyarok hiteléhségének? A Bankmonitor szakértői ezen kérdés megválaszolásához három szempontot vizsgáltak meg:

  • A 2021-től elérhető lakástámogatások összesített hatását.
  • Miként alakult az ingatlan adásvételi szerződések száma az elmúlt időszakban?
  • Meddig maradnak ilyen olcsók a lakáshitelek?

Az otthonteremtési támogatások kibővítése miatt kivártak a vevők

2021. év elején a lakástámogatások körét kibővítette a kormány. A lakásvásárlásokhoz kapcsolódó illetékmentesség, az újépítésű ingatlanok áfájának 27%-ról 5%-ra csökkentése, illetve adó-visszatérítés komoly segítséget jelentett a lakást keresőknek. Egy 50 millió forint értékű új lakás esetében az illetékmentesség és az áfa-visszatérítési támogatás 4,38 millió forint plusz kedvezményt jelent.

A folyósított lakáshitel összege havi bontásban 2020. április és 2021. április között

Éppen ezért sokan kivártak a tavalyi év végén, elhalasztották lakásvásárlásukat. Ez a halasztott kereslet azonban fokozott mértékben jelenhetett meg az idei év elején a lakáspiacon. Természetesen sok vevő nem tudja önerőből megvenni új otthonát, számukra a lakáshitel lehet céljuk megvalósításának kulcsa. Éppen ezért a lakásvásárlások számának növekedése törvényszerűen maga után vonta a lakáshitelek iránti kereslet felfutását is.

Hirdetés

Hirdetés

Rekordot döntött az adásvételek száma is

A halasztott keresletnek köszönhetően a használt ingatlanok adásvétele is rekordot döntött: a Duna House becslése alapján mind februárban, mind márciusban csúcsot döntött a tranzakciószám.

Látható, hogy az adásételeket némi késéssel követi a hitelfolyósítás, ami érthető is, hiszen nagyságrendileg 6-8 hét lehet egy hiteligénylés bírálati ideje. Márpedig a kérelem beadásának jellemzően feltétele az aláírt adásvételi szerződés.

Az adásvételi szerződések számának és a folyósított lakáshitel összegének alakulása az elmúlt évben

A Duna House áprilisi és májusi becslése már rendelkezésre áll. Ez alapján a lakásvásárlások száma valamelyest esett a márciusi rekordhoz képest áprilisban és májusban, ugyanakkor az adásvételek száma még mindig igen magas. Emiatt várhatóan a folyósított lakáshitelek összege is magasan marad a Bankmonitor szakértőinek várakozása alapján májusban, bár vélhetően nem dől majd meg az áprilisi rekord.

A lakáshitelek igen olcsók, de már  közeleg az áremelés

A jelentős hitelfolyósítás annak is köszönhető, hogy a hitelköltségek igen alacsonyak. Ezt jól mutatja, hogy olcsóbb a magyarok kedvenc piaci lakáshitele, mint a támogatott csok-hitel. Ugyanakkor ez az állapot már nem maradhat fenn sokáig.

Egyes bankok már be is jelentették az áremelést – például a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt kínáló bank árat emel június 10-től -, a dráguló kölcsönök pedig valamelyest mérsékelni fogják a hitelkeresletet.

A tervezett áremelkedés egyelőre nem jelentős – 0,3-0,5 százalékpont – emiatt a lakáshitelkeresletre gyakorolt hatása nem lesz kiemelkedő. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű hitel törlesztőrészlete 5 ezer forinttal emelkedne meg egy 0,5 százalékpontos kamatemelkedés hatására.

Ugyanakkor a halasztott kereslet kifutása, a csökkenő lakásvásárlási kedv és a kamatemelkedés együttesen már érezhetően mérsékelheti a nyár folyamán a havonta kifizetett lakáshitelek összegét.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés