Betöltés

Új év, új szokások, avagy miért szükséges megtakarítani?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-01-12

Elromlott a tévé vagy a mosógép? Esetleg a kocsit kell szervizbe vinni? A váratlan kiadás sohasem jön jókor. Ilyenkor sokak első gondolata a hitel. Pedig ha előre gondolkodunk, akkor nem kell évekig fizetnünk a nem várt kiadásunkat. A megoldás a megtakarítás! Naponta 170 forint alatti összeget megspórolva egy év alatt fedezni tudjuk ezeket a kiadásokat. Megmutatjuk milyen lehetőségeink vannak pénzt félretenni!

A legtöbbünk megkapta az év első fizetését. Mihez kezdünk vele? Az év elején egyébként is több a kiadás: évfordulós biztosítások, fűtés, stb. És mi legyen az első, amit elkülönítünk a számlánkon? A megtakarításunk! A magyar lakosok többségének ugyanis nincs számottevő félretett pénze: akár már egy 60-70 ezer forintos többletkiadás is romba döntheti a családi költségvetést. Pedig ekkora összeget szinte minden fizetésből össze lehet spórolni! Két dolog kell: naponta valamilyen nélkülözhető kiadásról lemondani (például egy kávé), és az arra fordított összeget nem elkölteni.

Pénzügyi aranyszabály, hogy fizetésünk 10%-át takarítsuk meg. Minden körülmények között. Akkor is, ha jelzálogot törlesztünk, akkor is, ha albérletet fizetünk. Idővel ugyanis ez akkora összeggé duzzadhat, hogy bőven fedezhet egy nagyobb összegű váratlan kiadást. Lássunk egy élő példát!

Vegyük a 150 ezer forintos átlagfizetést. Ennek 10%-a 15 ezer forint lenne, ami egy év alatt 180 ezer forintot jelent. Ha ezt megtakarítási betétben helyezzük el, akkor 2%-os kamat mellett közel 183 ezer forintnyi megtakarításunk lesz. De ne szaladjunk ennyire előre. Ha még nem vált szokásunkká a megtakarítás, akkor elkezdhetjük egy kisebb összeggel is.

Ha havonta csak 5.000 forintot félreteszünk egy évig (naponta kevesebb, mint 170 forint), az több mint 60.000 forintot jelent az év végéig! Ebből pedig már futja egy váratlan kiadásra…

Milyen lehetőségeid vannak a spórolásra?

 • Ha készpénzben kapod a fizetésed, akkor tegyél félre készpénzben! Nem a legoptimálisabb, de több, mint a semmi.
 • Ha utalva kapod a fizetésed, több lehetőség közül választhatsz:
  • Folyószámládon elkülöníted, nem nyúlsz egy bizonyos összeghez. (Vigyáznod kell, hogy véletlenül se költsd el, ráadásul legtöbbször kamatot sem kapsz rá.)
  • Havonta lekötsz bizonyos összeget. (Sokszor pár ezer forintot nem is tudsz lekötni, ráadásul egy évben minimum 12 lekötött betéted lenne, ami különböző időpontokban jár le.)
  • Megtakarítási számlát nyitsz. (Havonta fix összeget átvezetsz egy külön számlára. Nem túl magas kamatokra számíthatsz, de az legalább havonta jár, az egész eddigi befizetett összegre.)
  • Rendszeres megtakarítási programot indítasz, aminek keretében havonta bizonyos összegért befektetési alapot vásárolsz. (Ha hosszú távra tervezel, akkor lehet magasabb várható hozamot biztosító, kockázatosabb befektetést is választani. Figyelni kell a költségekre!)


Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Látszik, hogy havonta pár ezer forint megtakarítással nem leszünk milliomosok. Viszont arra elegendő, hogy egy-egy váratlan kiadásra fel legyünk készülve. Illetve, ha már megvan 3-6 havi kiadásunknak megfelelő pénzügyi tartalékunk, akkor akár hosszú távú céljainkat is elkezdhetjük megvalósítani. Ilyen lehet egy lakás vásárlásához az önerő összegyűjtése. Erre pedig a legalkalmasabb termék a lakás-takarékpénztár, a maga több mint 10%-os biztos betéti hozamával!


Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

Blogajánló

 • alapblog

  Theresa vakhite

  Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.