Betöltés

Üzlettárs részesedésének megvásárlása hitelből

szerző: Bankmonitor.hu
2018-07-03

Relatív gyakran előfordul, hogy két barát elindít egy céget. Az üzlet jól fejlődik, de az elképzelések egy ponton már különböznek. Jellemzően ekkor az elválás része, hogy egyikük megvásárolja a másik fél üzletrészét. Hogyan lehet mindezt hitelből finanszírozni? Számos specialitás és buktató, melyek azonban távolról sem zárják ki, hogy hitelhez jusson a vásárló fél. Az érthetőség kedvéért egy élő példát is bemutatunk.

János és Péter 2013-ban indították el (50-50%-os részesedés mellett) kertészetüket. Az üzlet relatív hamar felvirágzott (ez különösen szép egy kertészettől J), így 2017-re már 300 millió Ft feletti bevételt értek el 20 millió Ft adózott eredménnyel. Ezen a ponton azonban János úgy gondolta, hogy kiszállna, egy kicsit megpihenne 5 év hajtást követően. Hosszas egyeztetéseket követően János és Péter megállapodott egy árban: 60 millió Ft-ért vásárolható meg a cég 50%-a. Péter azonban mindössze 12 millió Ft megtakarítással rendelkezik, így 48 millió Ft hitel szükséges az ügylet lezárásához.

A kérdés szempontjából jelentős szerepe van, hogy mind Péter, mind János egy-egy saját tulajdonú cégen keresztül birtokolja a saját 50%-os részesedését a kertészetben. Ezen cégeknek önálló tevékenysége (így árbevétele és eredménye sincs).

Mielőtt Péter a Bankmonitorhoz fordult két bankot is megkeresett, ahol a következő válaszokat kapta:

 • a részesedés vásárlás speciális ügylet, egyedi elbírálást igényel, így csak 100, de még inkább 200 millió Ft feletti hitelösszegnél tudnak a kérdéssel foglalkozni
 • önálló bevétellel és nyereséggel nem rendelkező cégnek nem nyújtható hitel (Péter saját cége venné fel a hitelt az 50% részesedés megvásárlására)

Így egy komoly patthelyzet alakult ki…

És a megoldás

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy több banknál is van képesség és szándék az ilyen jellegű ügyletek megértésére és kezelésére. A megoldás az üzleti logika megértése – a banki oldalon – és nem a standardizált hitelbírálat alapú megközelítés.

A hitelezhetőség jelen esetben is a profitabilitáshoz kötött. A fő kérdés, hogy a kertészet által megtermelt profit fedezetet tud-e nyújtani a hitel törlesztésére. Esetünkben 48 millió Ft hitel áll szemben éves 20 millió Ft adózott profittal. 5 éves futamidő esetén (mely jellemzően egyébként maximum 7-8 év lehet) 9,6 millió Ft tőketörlesztést és a kamatokat (első évben 48 millió Ft x 5% = 2,4 millió Ft) kell fedeznie az osztalékként megszerzett profitnak. A mindösszesen 12 millió Ft-nyi kifizetésre a 20 millió Ft-os adózott profit bőven lehetőséget biztosít, így az elméleti hitelezhetőség adott.

Péter elsődleges szándéka az volt, hogy a kertészet vegye fel a hitelt, mert ha a saját cégébe átutalt osztalékból fizeti a hiteltörlesztést, akkor adó oldalon kedvezőtlen helyzetbe kerül (a részesedést tartó cég az osztalék után 9%-os társasági adót fizet…) Erre az adókérdésre megoldás jelent, hogy Péter új céget alapít, ebbe áthelyezi a meglévő részesedését és ez a cég vásárolja meg a további 50%-ot is. Az adóelőny akkor keletkezik meg, ha a NAV felé bejelentett részesedésként tartja nyilván a részesedéseket: bejelentett részesedés után kapott osztalékra ugyanis 0% társasági adó fizetendő. Az új cég megalapítása azért szükséges, mert a részesedés megszerzését követően csak 75 napon belül van lehetőség a NAV felé lejelenteni a speciális státuszt. (20 millió Ft éves osztalékon ezen struktúra adóelőnye 1,8 millió Ft.)

Az alábbi kalkulátorral ellenőrizhető, hogy egy adott cég (akár részesedés megvásárlás esetén is), a kimutatott eredményből a beruházási hitel lesz a mérvadó:

Mennyi hitelt kaphat a cégem?

step-1
Cég/tulajdonos/ügyvezető aktív KHR/BAR listán szerepel?
Add meg vállalkozásod 2018. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A megadottak alapján a következő hitelkerettel számolhatsz*:
 • Működési hitel 1-2 éves futamidővel:
  - millió Ft
 • Beruházási hitel 7-10 éves futamidővel:
  - millió Ft
Add meg az adataidat és mi segítünk!
 • Megmutatjuk, hogyan javíthatod hitelképességed
 • Hogyan kaphatod meg a hitelt
 • Segítünk eligazodni, és gyorsan elindítani a hitelkérelmedet
*A számítás nem minősül ajánlattételnek, csak a megadott adatok alapján, piaci tapasztalataink szerint becsültünk. Pontos számokhoz teljes körű hitelminősítés szükséges. Add meg az adataid, és elkészítjük neked.
Add meg adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Adott tehát a hitelezhetőség és megoldódott az „adóprobléma” is. Mire lehet még szükség? Ezen a ponton fontos lesz a hitel kiegészítő biztosíték és fedezet elemeinek biztosítása. Péter készfizető kezessége a végül hitelt nyújtó bank számára elengedhetetlenül fontos kitétel volt. Tekintettel arra, hogy Péter maximálisan hitt az üzlet sikerében, nem jelentett gondot a készfizető kezesség sem. A bank – szinte természetszerűleg – kikötötte a kertészet és a részesedést megvásárló cég kizárólagos számlavezetését, illetve a kertészetet üzemeltető cég kezességét is.

Klasszikus hibák

Részesedés vásárlásnál is számos klasszikus hibával találkozunk, melyek jól tipizálhatók:

 1. Az első elképzelése az ilyen szituációkban szinte minden tulajdonosnak az, hogy vegye fel a hitelt a működő cég, ezt a hitelt adja tovább a részesedés vásárlást végző tulajdonosnak és az fizesse ki ebből a másik tulajdonost. Ezzel a megközelítéssel jellemzően az a probléma, hogy folyószámlahitel, vagy valamilyen más rövid lejáratú hitelből szeretnék elérni a maximális hitelt, míg hosszú távra lenne szükség a bank pénzére. Ezt a feszültséget csak tetézi, hogy a bank a hitelkeret felülvizsgálatakor a mérlegben látni fogja, hogy mi történt és a történtek ellentmondanak a pénzügyi logikának (illetve a hiteligényléskor a banknak elmondott sztorinak).
 2. Ha egy egészséges céget szeretnénk megvásárolni, akkor ne higgyük el az első banknak, hogy nem kaphatunk ehhez hitelt csak azért, mert ők ezt nem tudják kezelni (meg kell keresni az erre nyitott bankokat).
 3. Ha a megvásárolni kívánt cég hitellel is rendelkezik, akkor a cég által megtermelt profitnak nem csak az új hitelre, de a már meglévő hitelre is fedezetet kell nyújtania.

Amennyiben céges hiteligényedhez keresel szakértői segítséget, fordulj bizalommal a Bankmonitorhoz:

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kiszámoltuk a 10 milliós “ingyen” hitel törlesztőit

2019. 02. 15.

Írtunk már a fiatal házasok gyermekvállalását támogató 10 millió Ft-os állami támogatású (kamatmentes) hitelről. A szabadfelhasználású kölcsön célja az, hogy több gyermek szülessen, a feltételrendszert is ennek megfelelően alakították ki....

Újabb emelkedés előtt a használt lakások ára?

2019. 02. 12.

Tegnap egyértelművé vált, hogy új kedvezményes hitelek lesznek elérhetők használt lakás vásárlásra (is). Ezt követően a piaci árak várható elmozdulását illetően nagyon gyorsan nagyon sok vélemény látott napvilágot. Az alábbiakban...

Blogajánló

 • alapblog

  Futball-szocializmus

  “Nem jól működik a rendszer, nincs követelmény, a bérek viszont az egekben – nem lehet az NB II-ben havonta 3 millió forintot keresni! És most...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.