Vállalkozásod támogatott hitellehetőségei

Vállalkozásod támogatott hitellehetőségei
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-23 Frissítve: 2021-03-24
 

Korábban már részletesen bemutattuk a március 8-án debültált kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt, amelyet legfeljebb 10 millió forint összegben vehetnek fel a vállalkozások – legalábbis azok, amelyek megfelelnek a feltételeknek. Ugyanakkor sok vállalkozás nem tud, vagy nem akar majd megfelelni a kiírásban szereplő klauzuláknak, s persze a 10 millió forint sem feltétlenül elegendő mindenkinek. Ezért most annak jártunk utána, hogy milyen egyéb támogatott lehetőségeket vehetnek igénybe a vállalkozások a Kavosz Széchenyi Kártya válságkonstrukciói, a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá!, illetve az Eximbank Kárenyhítő Hitelprogramjának a keretében.

Előnyben az exportpotensek

Korábbi cikkeinkben részletesen foglalkoztunk a Széchenyi Kártya konstrukcióikkal, valamint a jegybank NHP Hajrá! hiteltermékeivel. A szintén állami tulajdonú Eximbank Kárenyhítő Hitelprogramjáról viszont eddig nem emlékeztünk meg, noha a konstrukció már 2020. tavasza óta létezik. Ennek keretében forgóeszközhitelt legfeljebb 3 évre, beruházási hitelt pedig legfeljebb 6 évre lehet igényelni, legfeljebb 720 millió forint összegben, amely után a KKV-k az első 3 évben fix 0,1%-os kamatot fizetnek. A maximálisan felvehető hitelösszeg hasonlít a Széchenyi Kártya feltételeihez, hiszen az Eximnél is az előző évi árbevétel negyede, vagy a bérköltség kétszerese adható – akár euróban, vagy dollárban is.

A Kárenyhítő Hitelprogram egyértelműen a Covid-járvány miatt nehéz helyzetbe került, exportpotenciállal rendelkező vállalkozások megsegítését tűzte ki céljául, ezért az igénylőknek igazolniuk kell, hogy 2020. február 1. után nehéz helyzetbe kerültek – csökkent az árbevételük, nyereségük, rendelésállományuk, létszámuk. Az Eximbank hitelei – amelyet a vele szerződött partnerbankoknál is lehet igényelni – mögé állami hitelgarancia kérhető, de számítani kell arra, hogy más fedezet felajánlását is kérik majd a hitelező pénzintézetek, amelyeknél ennél a konstrukciónál is át kell esnünk a hitelképességi vizsgálaton.

Hirdetés

Hirdetés

Jogosultság híján

A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön alternatívái közül először azokat kell megemlítenünk, amelyek azok számára is elérhetők, akik nem  jogosultak a programban való részvételre, mert vagy nem az 55 féle főtevékenységi körben működnek, amelyeket a kiírók megjelöltek, vagy pedig nem működtek már 2019. január 1-jén. Ezek a cégek tulajdonképpen mind a Széchenyi Kártya-program, mind az NHP Hajrá! konstrukciói között találhatnak maguknak megoldást, hiszen ezekben vannak olyan hitelek, amelyeket bármelyik iparág képviselői felvehetnek korlátozás nélkül. Az Eximbanknál ugyebár az exportorientáltságot kell igazolnunk, tehát ott szűkebb a lehetséges igénylők köre, de így is lényegesen bővebb, mint a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönnél.

Az üzleti múlt persze fontos mindenfajta hitel odaítélésénél, de a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönből a kései alapításuk miatt kimaradó, 2019. január után indult vállalkozások jó eséllyel pályázhatnak, például hamarosan a Széchenyi Kártya konstrukciók legtöbbjére. Legalábbis, ha a termék gazdája, a Kavosz a várakozások szerint frissíti az üzletszabályzatát, s lehetővé teszi a 2020-as éves beszámoló felhasználását is az igénylésnél, hogy ezt követően már árbevétel alapon történhessen a hitel összeg megállapítása. Persze bankja válogatja, hogy melyik milyen régen alapított céget hajlandó finanszírozni, de a megfelelő pénzintézet elérésében a Bankmonitor.hu szakértői szívesen segítenek.

Ha kevés a 10 millió

Az említett három hitelprogram mindegyikénél nagyobb a felvehető hitelösszeg maximuma, mint az ingyenhitel 10 milliója – így azok a vállalkozások, amelyeknek ennél nagyobb összegre van szükségük, mindhárom programban kereshetnek támogatott hitelkonstrukciót. A Széchenyi Kártya-konstrukciók közül még a legalacsonyabb limitű Folyószámlahitel Plusz esetében is akár 100 millió forint igényelhető, de más konstrukcióikban akár egymilliárd forintig is bővülhet a hitelösszeg. Az Eximbanknál a már említett 720 millió forint – vagy azzal egyenértékű euró, esetleg dollár – a kedvezményesen felvehető hitel maximuma, míg az NHP Hajrá! program akár 20 milliárd forintig is finanszíroz egy-egy ügyfelet. Persze annyit azért mindig hozzá kell tenni, hogy a konkrét felvehető hitelösszeg mindig a banki adósminősítés és a felajánlott fedezet értékelésének eredményétől függ, tehát a fenti értékek csak elméleti maximumok – a valóságban a legtöbb igénylő ennél kisebb hitelre esélyes, de azért a 10 milliót bőven meg lehet haladni a három termékgazda bármelyikénél.

Kalkulátorunkat kitöltve megnézheted, hogy megfelel-e a céged az NHP Program feltételeinek:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Kötöttségektől mentesen

Végül érdemes megemlíteni, hogy az igencsak kötött felhasználású, elszámolási adminisztrációval terhelt ingyenhitellel szemben számos olyan kölcsönfajta található a piacon, amelynek a felhasználása teljesen szabad. Ilyenek elsősorban a Kavosz-válságkonstrukció elemei közül a Széchenyi Folyószámlahitel Plusz, a Széchenyi Likviditási Hitel, illetve a Széchenyi Turisztikai Kártya -mindhárom alapvetően szabad felhasználású. Ennek megfelelően persze ezeknek a hiteleknek az összeghatára a legalacsonyabb: 250 millió forint fölött pedig már szinte csak célhoz kötött konstrukciókat találunk. De tudjuk: aki keres, az általában talál – főleg, ha van, aki segít a keresésben!

Kalkulátorunkat kitöltve megnézheted, hogy alkalmas-e a céged a Széchenyi hitelekre:

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés