loading

Változik szeptembertől az idősek hitelezhetősége

Szeptember 1-től a bankok már nem utasíthatják el automatikusan az idősek hitelkérelmét, arra hivatkozva, hogy már elérték az általuk meghatározott maximálisan életkort – derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss fogyasztóvédelmi ajánlásából. Ez persze nem azt jelenti, hogy ősztől minden idős ember hitelhez juthat, a bankok ugyanis feltételekhez köthetik a hitelezést, csökkentve ezzel a kockázatukat.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Jelenleg a bankok mindegyike meghatároz egy maximális életkort, ameddig hajlandó hitelezni valakit. Ez bankonként eltérő, hiszen van pénzintézet, ahol a lakáshitel lejáratakor nem lehet 70 éves a legidősebb adós vagy adóstárs, vagyis egy 60 éves igénylő legfeljebb 9 éves futamidővel juthat lakáshitelhez. Másnál az igényléskori életkort is nézik, például nem lehet az adós 65 évesnél több, emiatt például egy 66 éves ügyfél már nem is számít hitelképesnek. Egyes pénzintézeteknél az sem mindegy azonban, hogy egy idős ember milyen típusú hitelt venne fel, mert a minősített fogyasztóbarát lakáshitel legfeljebb 70 évesen igényelhető, míg egy piaci hitelnél 75 év a felső korhatár.

A személyi kölcsönöknél annyiban más a helyzet, hogy itt kizárólag az igényléskori életkort nézik, ami az egyes bankoknál 65 és 71 éves kor között változik.

Szeptembertől a helyzet annyiban változik, hogy az MNB ajánlása szerint a bankok kizárólag az élekor miatt nem utasíthatnak el egy igénylést, ám szabhatnak plusz feltételeket. A Bankmonitor szakértői szerint ilyen lehet a fiatalabb adóstárs bevonása, de a hitelfedezeti biztosítás is megfelelő biztonságot nyújthat a bank számára. A hitelfedezeti biztosítás lényege, hogy a biztosítótársaság részben vagy egészben kifizeti a hitelfelvevő terheit, amennyiben ő a lakáshitel vagy személyi kölcsön futamideje alatt elhunyna.

A biztosító kockázatvállalásának természetesen megvan az ára: a biztosítási díj általában a hitel havi törlesztőrészletének vagy a teljes felvett hitelösszegnek (néha az aktuálisan fennálló tartozásnak) egy bizonyos százaléka, melynek mértéke az igénybe vett szolgáltatási csomagtól függ. Általánosságban elmondható, hogy néhány ezer forinttól akár 15-20 000 forintig is terjedhet a havonta fizetendő biztosítási díj. Előfordulhat, hogy a kölcsön felvételével egyidejűleg megkötött hitelfedezeti biztosításnak köszönhetően jár némi kamatkedvezmény a hitelre – erről részletesebb információkat tud nyújtani a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora is.

JTM

Az öregségi nyugdíj egyébként kifejezetten jól hitelezhető, hiszen kiszámítható és fix bevételről van szó. Bonyolíthat azonban a helyzeten az, ha az igénylő bár még dolgozik, a lakáshitel lejáratakor átlépi a nyugdíjkorhatárt. A bankok egy része ilyenkor ugyanis nem az aktuális jövedelem alapján határozza meg a bevállalható maximális hiteltörlesztő nagyságát, hanem egy saját képlet alapján csökkentik azt. Például, ha egy 58 éves hiteligénylő havi 300 ezer forint igazolt nettó jövedelemmel rendelkezik, és erre szeretne 10 éves futamidővel lakáskölcsönt felvenni, akkor a bank csökkentheti az elfogadott nettó jövedelmét. Emiatt előfordulhat, hogy valaki nem kapja meg a szükséges hitelösszeget, hiszen 500 ezer Ft nettó jövedelem alatt a törlesztő nem haladhatja meg a bevétel 50%-át. (Ez akkor igaz, ha a lakáshitel kamatperiódusa legalább 10 év, illetve személyi kölcsönnél a kamat a futamidő végéig fix.)

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Megőrült, aki a jelenlegi helyzetben vesz fel lakáshitelt?

Megéri hitelt felvenni ilyen bizonytalan gazdasági környezetben? Az olcsó kamatok vonzereje nagyobb, mint a hiteligénylésben rejlő veszélyek? Mire érdemes figyelni, milyen kockázatokat lehet csökkenteni? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Ha megvan a 3,5 millió beoltott, a jövő hét közepén nyithatnak a teraszok

  Orván Viktor a közösségi oldalán ismertette a tervezett nyitási intézkedéseket. A vendéglősökre vonatkozó részt kiemeltük. Az újranyitás következő lépéseként, amikor 3,5 millió ember megkapja az első oltását a koronavírus ellen, ki lehet nyitni a vendéglátóhelyek teraszait– mondta a kormányfő. A miniszterelnök úgy számol, hogy a 3,5 milliós számig jövő szerdára vagy csütörtökre juthatunk el.A vendéglátósok teraszdíját eltörlik – tette hozzá....