Valutát vigyünk magunkkal, vagy használjuk inkább a bankkártyánkat külföldön? Több tízezer forint múlhat a döntésen!

Valutát vigyünk magunkkal, vagy használjuk inkább a bankkártyánkat külföldön? Több tízezer forint múlhat a döntésen!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-19
 

Most robban csak be igazán a nyaralási szezon, hiszen a magyarok többsége július végén, augusztusban veszi ki a szabadságát, hogy kipihenhesse az éves fáradalmakat. A statisztikák szerint idén különösen sokan utaznak külföldre, ami érthető, hiszen az elmúlt két évben a koronavírus járvány miatt sokan lemondtak a külhoni pihenésről, amit most igyekeznek bepótolni. Indulás előtt persze gondoskodni kell elegendő valutáról vagy devizáról. De melyikkel járunk jobban, illetve hol szerezzük be ezeket? A tét egy átlagos család esetében akár több tízezer forint is lehet.

A külföldre utazó magyarok 91%-a indulás előtt itthon vált valutát, hogy aztán részben vagy egészben ebből fizesse költéseit a nyaralás alatt, derül ki a Groupama Biztosító friss felméréséből. Ezen felül a megkérdezettek kétharmada a meglévő forintszámlájához kapcsolódó bankkártyájával is szokott kisebb-nagyobb rendszerességgel fizetni, míg 57% a bankkártyájáról vesz fel (általában ATM-ből) helyi fizetőeszközt. Az igazán meglepő azonban az, hogy az emberek 63%-a a magával vitt forint készpénzből vált helyi valutát, ami a költséget illetően feltétlenül a legdrágább megoldás.

Hirdetés

Hirdetés

Némi valuta jól jöhet

Az, hogy a bankkártyahasználat dinamikus terjedése ellenére a magyarok túlnyomó többsége visz magával készpénzt az utazása során, tulajdonképpen érthető. Hiszen idehaza is előfordul, hogy valahol nem tudunk kártyával fizetni, akár csak azért, mert éppen technikai malőr akadályozza a dolgot. Éppen ezért egy kis készpénz megléte mindenképpen indokolt, ám nagyobb összeget nem célszerű betárazni, ugyanis ez jelentős költséggel járhat, mert a valuta beszerzése drágább a devizáénál.

Az sem mindegy ugyanakkor, hogy a valután hol vásároljuk meg. Cikkünk írásakor például (2022. július 19.) 409 és 418 Ft között adtak a bankok egy eurót, míg a valutaváltóknál 408 Ft-ról indultak az ajánlatok. Ez pedig azt jelenti, hogy 400 ezer forintért árfolyamtól függően 980-957 eurót kaphatunk. Bár az illegális valutaváltók időnként igazán kecsegtető árfolyamokat kínálnak, ezeket érdemes elkerülni, mert az elérhető haszonhoz képest nagy a kockázatuk.

Bankkártyával külföldön

Ha szeretnénk pénzt megtakarítani, akkor érdemesebb lehet a költőpénz nagy részét nem valutában magunkkal vinni, hanem inkább bankkártyával fizetni külföldön. Ilyenkor forintunkért devizát veszünk, mégpedig a bankunknál aktuálisan érvényes deviza eladási árfolyamon, ami a cikkünk írásakor az euró esetében 400 és 411 forint között volt. Látható tehát, hogy devizához általában olcsóbban juthatunk, mint valutához, így ugyanannyi forintunk többet fog érni. Már csak azért is érdemes bankkártyával fizetni külföldön, mert a tranzakció maga minden esetben ingyenes, vagyis a vásárlásnak nincs plusz költsége.

A valutaváltás ellen szól az is, hogy vételkor felszámolhatnak bizonyos kezelési költséget is, ami jellemzően 0,5-0,7%, ami 400 ezer forintnál 2-2800 forintra jön ki. Ennél azonban nagyobb veszteséget jelenthet az, ha a nyaralás után a megmaradt valutát forintra váltanánk, ugyanis a vételi és az eladási árfolyam között jelentős különbségek vannak. Cikkünk írásakor az egyik legnagyobb haza bank például 411 forintért adta az eurót, míg a vételi árfolyam 389 forint volt náluk. Bankkártya-használat esetén a visszaváltásból fakadó veszteséget megúszhatjuk, hiszen csak annyi devizát váltunk, amennyire éppen szükségünk van.

A bankkártya esetében azonban mindenképpen számolni kell az árfolyamkockázattal, hiszen nem tudhatjuk előre, mennyit ér majd a forint a nyaralásunk alatt. Bonyolítja a helyzetet, hogy nem a vásárlás időpontja lesz a mérvadó, hanem az, amikor a tranzakció könyvelésre kerül, ezen idő alatt pedig a forint akár komoly hullámvasutazásra is képes. Persze ebből akár még jól is kijöhetünk, ha a vásárlás és a könyvelés között éppen erősödik a magyar fizetőeszköz.

Jó tudni
Bankkártyás fizetésnél előfordulhat azonban az is, hogy dupla átváltásra lesz szükség. Ennek az az oka, hogy a kártyatársaságok (Mastercard, Visa) a tranzakciókat amerikai dollárban vagy euróban számolják el: a kártyatársaság a helyi devizát először amerikai dollárra vagy euróra váltja, majd a saját bankunk szintén átváltja, ha a forint alapú bankkártyával fizettünk. Itt annyit tudunk tenni, hogy amennyiben a POS terminál felajánlja, hogy kérünk-e váltást, akkor erre „nem”-mel válaszoljunk, mert így a mi bankunk váltja majd át a dollárt vagy eurót forintra, nem pedig egy külföldi szolgáltató, aki szinte biztosan rosszabb árfolyamot adna.

Megérheti egy devizaszámla?

A forint hullámvasutazásából származó árfolyamkockázat persze elkerülhető azzal, ha devizaszámlánk van, és az ehhez tartozó bankkártyát használjuk, legalábbis akkor, ha ugyanazon devizában történik a költés. (Például eurószámlánk van, és Ausztriában fizetünk a kártyánkkal.) Rugalmas megoldást jelenthet még egy Revolut vagy Wise számla is, ugyanis ezeken a pénzünket akár több devizanemben is tarthatjuk. Ha például van 5 millió forintunk, akkor ebből 1 millió lehet forintban, 2-2 millió pedig akár euróban és dollárban. Ebben az esetben a forintban történő fizetés automatikusan a forint egyenleget csökkenti, míg például egy görögországi belépő árát euróban fizetjük ki, elkerülve az átváltást. Arra kell csak figyelni, hogy amennyiben az adott devizából nem áll rendelkezésre a szükséges összeg, akkor automatikusan másik zsebből történik a fizetés, ami már váltással járhat.

A Revolut és a Wise másik nagy előnye, hogy kifejezetten kedvező eladási árfolyammal dolgoznak, illetve bizonyos esetekben átváltási díjai sem számolnak fel.

Drága lehet a készpénzfelvétel

A Groupama kutatása alapján sokan vesznek fel készpénzt külföldön, ennek költsége azonban nagyon változó, 100 ezer forint felvételénél akár 3-4 ezer forint is lehet, ezért célszerű előre tájékozódni a bankunktól. Szinte minden esetben kedvezőbb árakat kaphatunk akkor, ha bankcsoporton belüli ATM-ből veszünk ki pénzt, ezért érdemes ilyet keresnünk, illetve, ha tehetjük, nem fiókban pénzt felvenni, mert mint idehaza, külföldön is messze ez a legdrágább.

Tudni kell ugyanakkor, hogy a Magyarországon érvényes havi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi lehetőség más országokra nem terjed ki! Kivétel a Revolut szolgáltató, itt ugyanis az ingyenes számlához is jár havi 75 ezer Ft díjmentes készpénzfelvételi lehetőség, ami külföldön is kihasználható.

Tudtad, hogy éves szinten akár több tízezer forintot is spórolhatsz csak a bankszámládon? Nézd meg a Bankmonitor bankszámla-kalkulátorával, hogy melyik bank ajánlja számodra mosta a legjobb árat, sőt, lehet, hogy teljesen ingyenes számlát is igényelhetsz.

Hirdetés
Hirdetés