Van megoldás, ha nem akarsz annyit adózni a befektetésed után!

2018. 03. 06. szerző: bankmonitor.hu

A mai alacsony hozamok mellett érdemes kiaknázni azokat a lehetőségeket, amivel adót tudsz megspórolni a befektetéseddel elért hozamok után. Márpedig, ha kicsit hosszabb távon gondolkodsz, több lehetőség is adódik az adómentességre. Ilyen a tartós befektetési számla, vagy éppen a nyugdíj-megtakarítási lehetőségek, amelyekről összeszedtük a legfőbb tudnivalókat.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Adóforintok, amelyek a befektetéssel mennek el

Ha megtakarításod van, az első kérdés, ami felmerül az az elérhető hozam kérdése, ugyanakkor az adózási kérdéseket sem szabad elhanyagolnod. Márpedig a lakosság körében széles körben elterjedt bankbetétek, lakossági állampapírok, és befektetési alapok után egyaránt szükséges adót fizetni.

Az adó alapját minden esetben az elért jövedelem (kamat, árfolyam különbözet) adja, amire 15 százalékos adóterhet fizetsz meg. Tehát, ha azt látod, hogy az egyéves állampapír 2%-ot hoz, mindenképp számolj az adóval is, hiszen adózás után már csak 1,7%-ot kapsz meg (ha nincs egyéb költség). Öröm az ürömben, hogy neked az adó megfizetésével adminisztratív intéznivalód nincs, hiszen azt a bankod, vagy a befektetési szolgáltatód vallja be el és vonja le a befektetésedből.

Ugyan a lakosság körében kevésbé elterjedt a részvény, de azért megjegyeznénk, hogy itt az árfolyamnyereségen kívül az esetleges osztalékjövedelem után is szükséges adózni. Ráadásul ez esetben nem végzi el helyetted a szolgáltató az adó bevallását és megfizetését, azt magadnak kell elvégezned.

Ne feledd el ugyanakkor, hogy több olyan lehetőség is van, amely mellett az adó megfizetése megúszható. Ezek jellemzően hosszabb távra, vagy meghatározott célra szólnak, viszont ezeken a lehetőségeken is érdemes lehet elgondolkodnod.

Van élet adó nélkül is: tartós befektetési számla

Amennyiben adót szeretnél spórolni, mindenképp célszerű megismerned a tartós befektetési számla (TBSZ) nyújtotta lehetőséget. Ennek a működése úgy néz ki, hogy 3 év után a 15%-os kamatadó helyett csak 10%-ot kell megfizetned, 5 év után pedig teljesen adómentes a megtakarítás. Azt érdemes tudnod, hogy a 3-5 éves megtakarítási időszakot a 0. gyűjtőév előzi meg, amikor is lehetőség van a megtakarításra szánt pénzt a számlára befizetni.

Az adózással kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy ha 3 év után a csökkentett 10%-os teherrel veszed ki a pénzed egy részét, vagy egészét, akkor a bevallást és az adó megfizetését magadnak kell elvégezni. 5 év után természetesen az adómentesség miatt ez a kérdés már nem merül fel.

Rövidtávon, az egészségségre gondolva

Az egészségügyi kiadásokra, a váratlan helyzetekre gondolva az egészség- és önsegélyező pénztárak nyújtanak megoldást. Közös jellemzőjük, hogy a 20%-os adójóváíráson kívül, amennyiben vállalod, hogy 2 évig nem nyúlsz a pénzhez, további 10%-os támogatást is kapsz. Egyéb esetben a pénztárak által kínált szolgáltatáshoz a 180 napos várakozási idő elteltével férsz hozzá, és ekkor a befektetések által elért hozamok is adómentesek.

Hosszú távú, adómentességet biztosító befektetések

A nyugdíjcélú-megtakarítások a 20%-os adójóváírás lehetőségéről ismeretesek. Ugyanakkor az adómentesség lehetőségét is magukban hordozzák, amit alapvetően a nyugdíjas kor elérésével biztosítanak. Ezenkívül a három féle megoldás egészen más adózási jellemzőkkel bír, amiket érdemes szem előtt tartanod.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében a legalább 10 éves várakozási időt szükséges kivárni ahhoz, hogy egyáltalán hozzá lehessen férni a megtakarításhoz. Ezután már a hozam adómentes (három évente lehet felvenni), viszont a tőke (az adó-visszatérítéssel növelt befizetések) után még mindig adózni kell (a 15%-os szja + 19,5%-os eho 84%-a számít). Ráadásul a tőke adózása olyan szempontból trükkös, hogy itt minden befizetést külön vesznek figyelembe. Úgy számolhatsz, hogy a befizetés beérkezése utáni 11.-20. évben fokozatosan csökken az adóalap, és a 21. évtől válik adómentessé az összeg.

A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), mint speciális értékpapírszámla a költségek és hozzáférhetőség szempontjából kedvezőnek számít, ugyan a szükséges szakértelem miatt csak egy szűkebb kör számára jelent valódi öngondoskodási megoldást. Már idő előtti felvétel esetén is adómentesen juthatunk a számlán lévő tőkéhez, viszont a hozam még ekkor is adózik 28,98%-os teherrel és az igénybevett adókedvezményt is 20%-kal növelten vissza kell fizetni.

A nyugdíjbiztosítás esetében az adóterhelés csak az elért hozamra vonatkozik és az eltelt évek függvényében változik. Ugyanakkor a visszavásárlási táblázatban látott érték vonatkozik arra, hogy a befektetés értékéből mennyit kaphatsz meg, az idő előtti felvétel jelentős veszteséggel járhat. Ezen felül a NYESZ-hez hasonlóan az adókedvezményt is 20%-kal növelten szükséges megfizetni.

Kalkulátorunkkal megnézheted, hogy mennyit gyűjthetsz össze a nyugdíjra!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Segítünk megtalálni a számodra legjobb NYUGDÍJMEGOLDÁST

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Elmondjuk mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.04.27.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -0,52% 5,77% 5,14% 8,22% 1
  OTP Supra Alap 6,11% 8,30% 4,93% 16,19% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,80% 4,78% 5,16% 8,07% 3
  OTP Fundman Alap 5,51% 7,72% n.a. 5,69% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,53% 3,16% 4,23% 5,50% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 3,93% 14,92% 9,85% 7,07% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -2,34% 0,25% 3,71% 4,10% 7
  OTP Trend Alap 10,41% 8,51% 15,12% 13,60% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

Állami támogatás, elérhető többlet nyugdíj, költségek…

 • Nyugdíjcélú megtakarítással kapcsolatos kérdésed van? Mi tudjuk a választ!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Mi a legjobb megtakarítás nyugdíj előtt?

2018. 05. 25.

A nyugdíj-megtakarításokat érdemes már pályánk elején elkezdeni. De nem mindenkinek volt olyan szerencséje, hogy rögtön a munkába állás után félre tudott tenni nyugdíjára. Talán egyszerűen azért, mert akkoriban még nem...

Megrogytak a kötvényalapok – Mi lesz így velük?

Besötétedett az ég a kötvényalapok felett ebben az évben, a számításaink szerint a legnagyobb 15 alap átlagosan 1,5%-ot vesztett közel 6 hónap leforgása alatt. A trendforduló szerintünk tartós lesz, ezért...

Mennyi ideig leszünk egészséges nyugdíjasok?

2018. 05. 18.

Várhatóan több, mint 16 évet töltünk majd nyugdíjban (nőként többet, férfiként kevesebbet). Ráadásul ez az időszak folyamatosan nő. Ám a várható egészségben eltöltött idő esetében nem ilyen egyértelmű a növekedés....

Csapj le még most a 280 ezer forintos állami pénzre!

2018. 05. 16.

Lassan itt van az adóbevallás határideje, így érdemes még átgondolni, hogy jogosultak vagyunk-e a nyugdíj megtakarítások esetén a 20%-os adójóváírásra. Már csak azért is, mert a szolgáltatók szerint évről-évre a...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.