Betöltés
loading

Váratlant húzott a miniszterelnök – A családosok nagyon jól járnak vele!

A családok támogatásában tett intézkedések újabb pontjára jutottunk, ami Orbán Viktor egy konferencián elhangzott bejelentéséből derült ki. Az látszik, hogy a kormány komoly erőfeszítéseket tervez a hazai demográfiai helyzet, a gyermekvállalási kedv javítás érdekében. A kormányfő többek között a jelzáloghiteleseket és diákhitellel rendelkezőket érintő tartozáscsökkentésről is beszámolt. Több olyan javaslat is van, amiről korábban egyáltalán nem lehetett hallani.

Már hónapok óta tisztán látszik, hogy a kormány olyan intézkedéseket tervez bevezetni, amellyel a családok helyzetén igyekszik javítani. Korábbi cikkünkben már mi is beszámoltunk az egyes intézkedésekről, azonban Orbán Viktor friss bejelentéséből újabb részletek is kiderültek a családtámogatási rendszer bővítéséről. A kormány célja az az intézkedésekkel, hogy a kedvezőtlen demográfiai folyamatokat megállítsák, sőt a következő évtizedekben a születési ráta értékét is magasabbra emeljék.

Ugyan a részletek a legtöbb esetben még homályosak, a következőkben röviden összefoglaljuk, hogy mire is számíthatnak a családosok a kormányfő bejelentésének fényében.

1) A bejelentés legfontosabb pontja szerint az állam a gyermekszám függvényében támogatásban fogja részesíteni a jelzáloghitellel rendelkező családokat. Vagyis a harmadik és további gyermekek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból, azt pedig az állam át fogja tőlük vállalni.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a tartozás részleges elengedése milyen formában történik meg, viszont a hatásait minden további nélkül be lehet mutatni. A Bankmonitor számításai alapján amennyiben egy nagycsaládosnak jelenleg 5 millió Ft 5%-os kamatozású hiteltartozása van, amelynek hátralévő futamideje 10 év, annak jelenlegi törlesztőrészlete 53 ezer Ft. A támogatással a harmadik gyermek után járó 1 millió Ft-os kedvezménnyel a törlesztőrészlet esetükben 20%-kal csökken, azaz 42 ezer Ft-ra mérséklődik. A havi törlesztési teher mérséklődése annál jelentősebb, minél kisebb összegű a család aktuális tartozása.

A kedvezmény feltételei azonban még nem ismertek, így azt sem tudni, hogy mindenki igénybe veheti-e majd, akinek bármilyen jelzáloghitel tartozása és legalább három gyermeke van.

2) A program részeként a diákhitel-tartozással rendelkező fiatal nőknek két gyermek esetén a tartozás felét, három vagy több gyermek esetén a teljes adósságot elengedik.

Nincsenek arra vonatkozóan hivatalos becslések, hogy mekkora lehet azoknak a tábora, akik kettő vagy több gyermekkel rendelkeznek és még diákhitel tartozásuk is van. Nagy valószínűséggel a diákhitelesek egy kisebb tábora tud majd élni a lehetőséggel. Továbbá azzal is szűkül a kör, hogy a támogatás valószínűleg azokat fogja érinteni, akik a tandíj finanszírozására vették fel a hitelt és nem szabad felhasználásra.

3) A programcsomag további része az adórendszeren belüli kedvezményekre és a gyermekvállalással kapcsolatos egyéb támogatásra vonatkozik, amit már a kormány korábbi bejelentéséből is megismerhettünk.

Azt már korábban ismertették, hogy 2018-tól a két gyermekkel rendelkező családok esetében havonta a kedvezmény mértéke 35 ezer forintra nő (2*17 500 Ft), vagyis éves szinten 420 ezer forintnyi adókedvezményt tudnak érvényesíteni a családok.

Új elemként azt is megemlítette a kormányfő, hogy a diplomás gyed időtartamát kitolják egy évvel, így a gyermek kétéves koráig meghosszabbodik az egyetemisták esetében a támogatási időszak. A jelenlegi szabályozás értelmében a diplomásoknak GYED a gyermek születésétől 1 éves korig jár, és bruttó 89 250 – 112 700 forintig terjed a támogatás összege havonta.

4) A külföldön tartózkodó vagy ott élő magyarok előtt is „óvatosan” megnyitják a családtámogatási rendszert. 2018-tól már ők is kaphatnak a gyermek születése után anyasági támogatást.

Az anyasági támogatást jelenleg olyan feltételhez kötik, hogy az anyának a várandóssága alatt legalább 4 alkalommal várandósgondozáson kell részt vennie. Praktikusan azoknak járt a támogatás alanyi jogon eddig, akik itthon vállaltak gyermeket, hogy ezzel is segítsék őket.

Valószínűleg úgy dolgozzák át a jogosultsági feltételeket, hogy abba beleférjen a külföldön élő magyarok esetében is a támogatás folyósítása. Az igényléshez egy formanyomtatványt kell beadni a lakóhely szerint illetékes járási hivatalhoz, vagy a családtámogatási kifizetőhelyhez. Nyilván itt is változásokat kell majd életbe léptetni.

Az anyasági támogatás összege 64 125 forint, ikergyermekek esetében 85 500 forint. A bejelentés alapján azok is számíthatnak majd az egyösszegű támogatásra, akik kint élnek és éppen új gyermekáldás előtt vannak. Vélhetően a külföldi ország is valamilyen formában támogatja a gyermekvállalást, ettől függetlenül jól jön a 65-85 ezer forint közötti összeg a gyermek születése után.

5) Az egész Kárpát-medencében jegyezhetnek babakötvényt.

Azt sokan tudhatják, hogy az állam a 2005. december 31-e után Magyarországon született gyermekek számára 42 500 forint életkezdési támogatást ad. Ahhoz, hogy ezt gyarapítani lehessen és például babakötvényt vásárolhassanak, ahhoz Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárnál. Ehhez szükségeltetik a gyermek lakcímkártyája és a számlát nyitó személyigazolványa, lakcímkártyája és adóazonosítója.

A mostani javaslat azt jelenti, hogy külföldiek is jegyezhetnének babakötvényt. A Kárpát-medencében jelenleg Magyarországon kívül az alábbi országok vannak: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna. Az nem került pontosításra, hogy ki a pontos célközönség, valószínűsíthető viszont, hogy a környező országokban élő magyarok.

Egyelőre problémát jelent, hogy a gyermeknek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie (így lehet csak pénzt befizetni) és Start-számlájának is kell lennie. A következő időszakban olyan jogszabályváltozásra lehet számítani, ami megnyitja a lehetőségét a külföldön élő magyarok gyermekeinek a támogatásához. Ugyanis a babakötvény jelenleg 3 százalékos reálhozamot fizet a hazai infláció felett, ami nagyon jó befektetésnek számít.

6) Végül, de nem utolsó sorban nagyszabású bölcsődefejlesztésről és egy családpolitikai kutatóintézet felállításáról is szó esett.

A következő kalkulátor segítségével rákereshetsz a legjobb lakáshitelekre!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakást vásárolnál? Mutatjuk az elmúlt hét nap híreit!

A Bankmonitor szakértőitől a héten megtudhattad hogyan lehet nyaralót vásárolni lakáshitelből. Kiderült mennyibe kerül egy lakáshitel igénylése, illetve mennyit spórolhatsz a legkedvezőbb ajánlat kiválasztásával. Jelentősen csökkenhetnek havi kiadásaid, ha kölcsönöd...

Mekkora törlesztőrészletet vállaljunk be a válság alatt?

A lakáshitel, személyi kölcsön kamata a járvány kitörése óta érdemben nem változott. Az ingatlan áremelkedés azonban megállt, sőt sok helyen még csökkenést is érzékelhetünk. Emiatt sokan azt gondolhatják elérkezett az...

Blogajánló
  • alapblog A szomszédságban

    Hol, milyen mega beruházások bukkannak fel a válságból: 3 milliárd eurós projektben újjáépül a bukaresti Romexpo, konferenciaközpontok, múzeumok, hotelek, koncerthelyszín, bevásárlóközpont, komplett új üzleti negyed... The post A szomszédságban appeared first on alapblog.