loading

Váratlant húzott a miniszterelnök – A családosok nagyon jól járnak vele!

Bankmonitor
szerző: Bankmonitor

A családok támogatásában tett intézkedések újabb pontjára jutottunk, ami Orbán Viktor egy konferencián elhangzott bejelentéséből derült ki. Az látszik, hogy a kormány komoly erőfeszítéseket tervez a hazai demográfiai helyzet, a gyermekvállalási kedv javítás érdekében. A kormányfő többek között a jelzáloghiteleseket és diákhitellel rendelkezőket érintő tartozáscsökkentésről is beszámolt. Több olyan javaslat is van, amiről korábban egyáltalán nem lehetett hallani.

Már hónapok óta tisztán látszik, hogy a kormány olyan intézkedéseket tervez bevezetni, amellyel a családok helyzetén igyekszik javítani. Korábbi cikkünkben már mi is beszámoltunk az egyes intézkedésekről, azonban Orbán Viktor friss bejelentéséből újabb részletek is kiderültek a családtámogatási rendszer bővítéséről. A kormány célja az az intézkedésekkel, hogy a kedvezőtlen demográfiai folyamatokat megállítsák, sőt a következő évtizedekben a születési ráta értékét is magasabbra emeljék.

Ugyan a részletek a legtöbb esetben még homályosak, a következőkben röviden összefoglaljuk, hogy mire is számíthatnak a családosok a kormányfő bejelentésének fényében.

1) A bejelentés legfontosabb pontja szerint az állam a gyermekszám függvényében támogatásban fogja részesíteni a jelzáloghitellel rendelkező családokat. Vagyis a harmadik és további gyermekek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból, azt pedig az állam át fogja tőlük vállalni.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a tartozás részleges elengedése milyen formában történik meg, viszont a hatásait minden további nélkül be lehet mutatni. A Bankmonitor számításai alapján amennyiben egy nagycsaládosnak jelenleg 5 millió Ft 5%-os kamatozású hiteltartozása van, amelynek hátralévő futamideje 10 év, annak jelenlegi törlesztőrészlete 53 ezer Ft. A támogatással a harmadik gyermek után járó 1 millió Ft-os kedvezménnyel a törlesztőrészlet esetükben 20%-kal csökken, azaz 42 ezer Ft-ra mérséklődik. A havi törlesztési teher mérséklődése annál jelentősebb, minél kisebb összegű a család aktuális tartozása.

A kedvezmény feltételei azonban még nem ismertek, így azt sem tudni, hogy mindenki igénybe veheti-e majd, akinek bármilyen jelzáloghitel tartozása és legalább három gyermeke van.

2) A program részeként a diákhitel-tartozással rendelkező fiatal nőknek két gyermek esetén a tartozás felét, három vagy több gyermek esetén a teljes adósságot elengedik.

Nincsenek arra vonatkozóan hivatalos becslések, hogy mekkora lehet azoknak a tábora, akik kettő vagy több gyermekkel rendelkeznek és még diákhitel tartozásuk is van. Nagy valószínűséggel a diákhitelesek egy kisebb tábora tud majd élni a lehetőséggel. Továbbá azzal is szűkül a kör, hogy a támogatás valószínűleg azokat fogja érinteni, akik a tandíj finanszírozására vették fel a hitelt és nem szabad felhasználásra.

3) A programcsomag további része az adórendszeren belüli kedvezményekre és a gyermekvállalással kapcsolatos egyéb támogatásra vonatkozik, amit már a kormány korábbi bejelentéséből is megismerhettünk.

Azt már korábban ismertették, hogy 2018-tól a két gyermekkel rendelkező családok esetében havonta a kedvezmény mértéke 35 ezer forintra nő (2*17 500 Ft), vagyis éves szinten 420 ezer forintnyi adókedvezményt tudnak érvényesíteni a családok.

Új elemként azt is megemlítette a kormányfő, hogy a diplomás gyed időtartamát kitolják egy évvel, így a gyermek kétéves koráig meghosszabbodik az egyetemisták esetében a támogatási időszak. A jelenlegi szabályozás értelmében a diplomásoknak GYED a gyermek születésétől 1 éves korig jár, és bruttó 89 250 – 112 700 forintig terjed a támogatás összege havonta.

4) A külföldön tartózkodó vagy ott élő magyarok előtt is „óvatosan” megnyitják a családtámogatási rendszert. 2018-tól már ők is kaphatnak a gyermek születése után anyasági támogatást.

Az anyasági támogatást jelenleg olyan feltételhez kötik, hogy az anyának a várandóssága alatt legalább 4 alkalommal várandósgondozáson kell részt vennie. Praktikusan azoknak járt a támogatás alanyi jogon eddig, akik itthon vállaltak gyermeket, hogy ezzel is segítsék őket.

Valószínűleg úgy dolgozzák át a jogosultsági feltételeket, hogy abba beleférjen a külföldön élő magyarok esetében is a támogatás folyósítása. Az igényléshez egy formanyomtatványt kell beadni a lakóhely szerint illetékes járási hivatalhoz, vagy a családtámogatási kifizetőhelyhez. Nyilván itt is változásokat kell majd életbe léptetni.

Az anyasági támogatás összege 64 125 forint, ikergyermekek esetében 85 500 forint. A bejelentés alapján azok is számíthatnak majd az egyösszegű támogatásra, akik kint élnek és éppen új gyermekáldás előtt vannak. Vélhetően a külföldi ország is valamilyen formában támogatja a gyermekvállalást, ettől függetlenül jól jön a 65-85 ezer forint közötti összeg a gyermek születése után.

5) Az egész Kárpát-medencében jegyezhetnek babakötvényt.

Azt sokan tudhatják, hogy az állam a 2005. december 31-e után Magyarországon született gyermekek számára 42 500 forint életkezdési támogatást ad. Ahhoz, hogy ezt gyarapítani lehessen és például babakötvényt vásárolhassanak, ahhoz Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárnál. Ehhez szükségeltetik a gyermek lakcímkártyája és a számlát nyitó személyigazolványa, lakcímkártyája és adóazonosítója.

A mostani javaslat azt jelenti, hogy külföldiek is jegyezhetnének babakötvényt. A Kárpát-medencében jelenleg Magyarországon kívül az alábbi országok vannak: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna. Az nem került pontosításra, hogy ki a pontos célközönség, valószínűsíthető viszont, hogy a környező országokban élő magyarok.

Egyelőre problémát jelent, hogy a gyermeknek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie (így lehet csak pénzt befizetni) és Start-számlájának is kell lennie. A következő időszakban olyan jogszabályváltozásra lehet számítani, ami megnyitja a lehetőségét a külföldön élő magyarok gyermekeinek a támogatásához. Ugyanis a babakötvény jelenleg 3 százalékos reálhozamot fizet a hazai infláció felett, ami nagyon jó befektetésnek számít.

6) Végül, de nem utolsó sorban nagyszabású bölcsődefejlesztésről és egy családpolitikai kutatóintézet felállításáról is szó esett.

A következő kalkulátor segítségével rákereshetsz a legjobb lakáshitelekre!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.


BM logo white

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
26 Hozzászólás
 1. Igló Kapitány

  Ahhoz előbb szava hihetőnek kell ,lenni, nem egy ócska tolvajnak !

 2. Tomi

  A CSOK is elég döcögősen megy. Ezekről majd akkor zengjenek ódákat ha láthatóan működnek.

 3. Agárdi Sándor

  Örülünk a jó hírnek, ha igaz, főleg a roma családok járnak jól,mert a Magyar nők ritkán vállalnak kettőnél több gyereket,de inkább csak egyet szeretnének.Bocsi, de ez az igazság!

 4. vctor

  Egy szabad, kiszámítható, takarékos – korrupció és bürokráciamente Mo.elég vonzerő volna.

  A közvagyon lopásának, herdálásának megszüntetése extraadók nélküli fizetéseket eredményezhetne..

 5. Imre

  Hagyjuk már ezt a fene nagy családtámogatást! Mi van azzal, aki felnevelt hármat? Az most nem kap semmit? Sem akkor sem most? Vagy mi van azokkal, akik soha nem adóztak Magyarországban? Azok miért kapnak? Humbuk az egész!

 6. obsitos

  Ha esik, az a baj, ha süt a Nap , az a baj.
  Van kalapja, nincs kalapja, minden baj.
  Utánunk is van és lesz élet, mi akiket felneveltünk, dolgoznak, majd Ők kapnak, mi a baj ezzel ???
  AZ ALAPOKAT MI TEREMTETTÜK MEG HOZZÁ !!!!!!!

 7. Petsuk Gábor

  Ez egy újabb szemfényvesztő kamuzás!!
  Mi lesz az alulfizetett fiatal családosok szüleivel, nagyszüleivel??
  Elmondom!!
  A nyugdíjaspk szemét kiszúrják néhány forinttal, amire ismét a FIDESZ-re fognak szavazni és ezzel teljesen tönkreteszik az unokáik jövőjét!!
  A fiataloka meg ezzel az Ó-Héber dumával etetik meg, így ők is a FIDESZ-re fognak szavazni függetlenül attól, hogy a saját szüleik, nagyszüleik munkáját és életét teszik tönkre és a gyermekeik jövőjét teljesen ellehetetlenítik.
  Ám a PÉNZ sok embert megbolondít.
  Majd egyszer csak rájönnek, hogy a pénz nem ehető, nem iható és még szeretetet sem ad!!

 8. jelen

  Elég, már a sok hazugságból, csalásból!

 9. Doboka

  Méltányolom ezt a hozzáállást de mivan a nyugdíjasokkal?Pláne akik a minimálbér alatti nyödíjal rendelkeznek.

 10. Kyra

  És a többivel mi lesz!!Viszik a házukat!?Aki nyugdíjas vagy keveset keres azzal mi lesz?

 11. ágnes

  Az egy gyerek semmit nem kap mindig csak a két gyerekesek !Az egy gyerek nek nem kén segiteni.

 12. Zoli

  Ilyenek vagyunk, csak panaszkodni tudunk. Jó lenne ha már örülni is tudnátok a jó hírnek. A gyerekek utáni adókedvezmény nem más mint, plusz nettó jövedelem. A tartozás esetleges elengedése, vagy csökkentése nem jó hír? Az alcsony nyugdíjaknál hozzá kellene tenni, hogy az illető hány évet dolgozott, mennyi járulékot fizetett. Megfelelő mennyiségű szolgálati idővel, nem minimálbér után fizetett járurékkral a normál nyugdíj (vagyis a megélhetéshez elegendő) elérhető.

 13. csengeanyu

  Egyet értek Ágnessel mindig a háromgyerekes kap mindent. Egy gyerek nem gyerek? Neki kolbászból van a kerítés?

 14. Ostyányi Lajosné

  Az egész szemfényvesztés!! akiket segített a kormány eddig is a gazdagokat, olyan konstrukciót alkalmaztak, akik több tízmillió hitelt vettek fel, azokon segítettek, hogy megtudjanak szabadulni a hiteltől, az árfolyamgát sem segített, csak ideig, jóval megemelkedik a törlesztőjük, a hitelük összege!!!!
  Vajon, miért nem a felvett árfolyamon kell visszafizetni a hitelt????? A hitelesek 90 %-a visszatudta volna fizetni a hitelét!!!!! Nem kerültek volna sokan az utcára fedél nélkül!!!! Nem lettek volna sokan öngyilkosok a kilátástalanságuk miatt!
  Felelősök pedig nincsennek!!

  Ez a mostani konstrukció (ha így lesz) is a gazdagokat fogja segíteni, a kisebbségeket nem, mert azoknak nincs hitelük, többségüknek van 3 nál több gyermekük, de vagy minimálbérből élnek, vagy közmunkások!!! Ebből hogy tudnak leírni, milliókat?? Igaz, vannak gazdag cigányok, akik kormányközeliek, azoknak még több jut!!!

  Nem lehet, mindenkit hülyének nézni!!!!

  NEM ÉRTEM EZT A ” nem vagyok robot”)-ot!!!!!!!! Miez? MIért nem lehet elküldeni e nélkül a véleményt??? csak, ha jelölöm??????????

 15. polgar19

  Ennyi barom, mind ezen az oldalon!?

 16. Horváth Lajosné

  Ezek az emberek akik most itt hozzászóltak soha sem lehettek elégedettek semmivel. Gyurcsány semmit sem adott, inkább elvett, lopott korrupt volt és bevallottan hazudott is. Elődje Horn GYula nyakunkra szabadította Bokros Lajost, megszüntették az sztk alapon támogatott fogpótlást. Ezek az emberek nem is érdemelnek mást csak baloldali kormányokat, ha ennyire amnéziások.

 17. Kati

  Hát igen mindig a több gyermekes családok az egy gyermekesek szinte semmi.Kérdem én mennyivel van könnyebb helyzetben egy egy gyermekes szülő főként ha azt egyedűl neveli?

 18. korrekt

  Korrekt az intézkedés. Segít, hogy könnyebb legyen 3 gyermeket vállalni. Vallásos körökben pl a nem romák között is elég sok a vállalt gyermek, néhol 4-5 sem ritka. Ez a záloga, hogy ne fogyjon el a magyarság, ezt könnyen be lehet látni. Amire még fontos lenne viszont költeni, az a lombik program állami támogatásának növelése, mivel sokan szeretnének gyermeket, de nem jön nekik össze. Ami hátrány, hogy közvetve ez is a lakásárak emelkedését okozhatja.

 19. Matus László

  Mindennemű családi támogatás megbecsülendő, főleg ha az olyan hogy a szegényebb réteg is igénybe tudja venni. Ezért kellene emelni a családi pótlékot is. / persze, tudom most majd megy a hőzöngés hogy egyes embereknek lesz mit elinniuk a kocsmába,de most nem ezekről beszélek. Ezeknek idáig is volt miből inniuk. Most azokról beszélek akiknek hiába csili-vili az adókedvezmény, egyszerűen nincs miből leírni azt, annyit./ Meg azokról beszélek akik alanyi jogon kapják a családi pótlékot – betegségük okán – sokszor ez az egyetlen bevételük és ez nem emelkedett már legalább tíz éve. Aztán ott van az állami vállalások dolga. Csínján kell vele bánni mert ha szorul az állami kapca akkor úgy jár a nép mint amikor anno a fix 3 %-os államilag támogatott lakásépítési kölcsönt felvettük és csináltak belőle egy tollvonással 36%-os piacit. Egyetlen minisztert és bankot, sőt az alkotmánybíróságot sem érdekelte egyetlen másodpercig sem hogy hányan mentek tönkre. És végül nekem mindig nagyon gyanús volt ha hirtelen rengeteg pénz lett valahonnan , ennek előbb-utóbb megittuk a levét.

 20. Csaba

  A családalapítás és a gyermekvállalás valóban pénzügyi tervezésen kell hogy alapuljon.Mégpedig olyan pénzügyi tervezéssel, amely közép és hosszútávon stabil és biztonságot nyújt. A jelenlegi demográfiai helyzet javítására tett újabb kormányintézkedések egyike sem biztonságos, miután a hitelfelvételi lehetőségek egyedül a hitelt kibocsátó bankoknak jelentenek óriási profitnövekedést, még akkor is, ha az újabb támogatásokat beszámítjuk ! Minél több gyermeket vállal valaki a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben, annál nagyobb kockázatot vállal, hiszen hazánkban a gazdasági növekedés az EU támogatások csökkenése miatt már középtávon is problémákhoz vezethet. Mindezt tetőzi a magyar ipar összetétele, a kis és középvállalatok kiszolgáltatottsága, az infláció sajnos elkerülhetetlen és folyamatos növekedése, a termékeknél, fogyasztási cikkeknél és szolgáltatásoknál meglévő igen magas ÁFA tartalom, a személyi jövedelemadózási rendszer igazságtalansága, a bankbetéteknél mutatkozó nevetséges kamat mértéke és a hiteleknél tapasztalható igen magas banki profitéhség ! A ” családok nagyon jól járnak vele ” megállapítás erősen félrevezető, hiszen az elmúlt években több ezer családod lakoltattak ki – köztük több gyermekes családot is – mert jövedelmükből nem tudták fizetni a korábban felvett hiteleket. Továbbá a jelenlegi kedvezmény rendszerek sajnos nem érinti a sok millió szegény körülmények között érintő családot, részükre továbbra sincs biztosítva a felemelkedési lehetőség !

 21. Feri

  Ne aggódjatok! Így vagy úgy, de ez is nagyon drága lesz nekünk!

 22. Juhász

  Horváth Lajosnénak:
  A te hőn szeretett kormányod miért nem adott vissza semmit abból, amit Gyurcsány, Bokros, stb. elvettek? Ha annyira fáj neked és nekik, miért nem orvosolják a bajokat?

 23. Ditty

  Folyton a szociális támogatás a téma. Európai bérek mellett lehet fizetni a hiteleket, lehet gyerekeket nevelni, és jut üdülésre, szórakozásra, kikapcsolódásra is, és senki nem kerül az utcára. Szorgalmas, jó nép a magyar. Sokat dolgozik, csak nincs megfizetve. Európai árakhoz európai bérek kellenének. Miért rosszabb egy magyar eladó, vagy ápolónő, vagy bármelyik sokat dolgozó ember, mint az osztrák, vagy német. Ők ugyanazért a munkáért tízszeres bért kapnak. Nem véletlen, hogy a halálos betegségekben élmezőnyben, a fizetésben leghátul vagyunk. Ne egymást szapuljuk, így is sok a gond. Nem bántani, segíteni kell egymást.
  Teljesen mindegy, melyik kormányról van szó! Béreket egyik sem emelt.

 24. Pit

  Amíg ennyi ember tervezi az ország elhagyást, addig ezek az intézkedések csak szépségtapaszok!

 25. Gordon

  Sziasztok! Nekem van 5 gyermekem, és – hihetetlen,ugye? – nem vagyok cigány. Mind az öt gyermekre felhasználtam a CSOK-ot (szocpol+sima CSOK), ami ebben az esetben 4750000 ft jelentett nekem lakásvásárlásnál. A családi adókedvezmény miatt a bruttó fizetésemből 1 %-ot vonnak le, ami egy rosszabbul keresőnél mondjuk legyen 150000-ból 148500- ft jelent. A magyar átlagot figyelembe véve 246000 ftból 243540 ftot vihet haza egy nagycsaládos, míg egy gyermek nélküli munkavállaló kb. 160000 ft-ot. Ha a jelzáloghitelemből 1 millió ft-ot átvállal az állam, akkor a havi törlesztőrészletem olyan kevés lesz, hogy elgondolkodhatok a végtörlesztésen már a következő évben. Nem olyan rossz ez a politika, ha az ember tud élni a lehetőségekkel, és tudatosan épít fel a családi és gazdasági életét.

 26. Ditty

  Bocsi Kedves Gordon! Nem is tudom, mit beszélek az európai bérekről, hiszen ebben az országban
  47 ezer forintból is meg lehet élni. Csak be kell tudni osztani.
  Valóban, nem is olyan rossz ez a politika!
  De kinek?????????????????????

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!