loading

Váratlant húzott a miniszterelnök – A családosok nagyon jól járnak vele!

A családok támogatásában tett intézkedések újabb pontjára jutottunk, ami Orbán Viktor egy konferencián elhangzott bejelentéséből derült ki. Az látszik, hogy a kormány komoly erőfeszítéseket tervez a hazai demográfiai helyzet, a gyermekvállalási kedv javítás érdekében. A kormányfő többek között a jelzáloghiteleseket és diákhitellel rendelkezőket érintő tartozáscsökkentésről is beszámolt. Több olyan javaslat is van, amiről korábban egyáltalán nem lehetett hallani.

Már hónapok óta tisztán látszik, hogy a kormány olyan intézkedéseket tervez bevezetni, amellyel a családok helyzetén igyekszik javítani. Korábbi cikkünkben már mi is beszámoltunk az egyes intézkedésekről, azonban Orbán Viktor friss bejelentéséből újabb részletek is kiderültek a családtámogatási rendszer bővítéséről. A kormány célja az az intézkedésekkel, hogy a kedvezőtlen demográfiai folyamatokat megállítsák, sőt a következő évtizedekben a születési ráta értékét is magasabbra emeljék.

Ugyan a részletek a legtöbb esetben még homályosak, a következőkben röviden összefoglaljuk, hogy mire is számíthatnak a családosok a kormányfő bejelentésének fényében.

1) A bejelentés legfontosabb pontja szerint az állam a gyermekszám függvényében támogatásban fogja részesíteni a jelzáloghitellel rendelkező családokat. Vagyis a harmadik és további gyermekek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból, azt pedig az állam át fogja tőlük vállalni.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a tartozás részleges elengedése milyen formában történik meg, viszont a hatásait minden további nélkül be lehet mutatni. A Bankmonitor számításai alapján amennyiben egy nagycsaládosnak jelenleg 5 millió Ft 5%-os kamatozású hiteltartozása van, amelynek hátralévő futamideje 10 év, annak jelenlegi törlesztőrészlete 53 ezer Ft. A támogatással a harmadik gyermek után járó 1 millió Ft-os kedvezménnyel a törlesztőrészlet esetükben 20%-kal csökken, azaz 42 ezer Ft-ra mérséklődik. A havi törlesztési teher mérséklődése annál jelentősebb, minél kisebb összegű a család aktuális tartozása.

A kedvezmény feltételei azonban még nem ismertek, így azt sem tudni, hogy mindenki igénybe veheti-e majd, akinek bármilyen jelzáloghitel tartozása és legalább három gyermeke van.

2) A program részeként a diákhitel-tartozással rendelkező fiatal nőknek két gyermek esetén a tartozás felét, három vagy több gyermek esetén a teljes adósságot elengedik.

Nincsenek arra vonatkozóan hivatalos becslések, hogy mekkora lehet azoknak a tábora, akik kettő vagy több gyermekkel rendelkeznek és még diákhitel tartozásuk is van. Nagy valószínűséggel a diákhitelesek egy kisebb tábora tud majd élni a lehetőséggel. Továbbá azzal is szűkül a kör, hogy a támogatás valószínűleg azokat fogja érinteni, akik a tandíj finanszírozására vették fel a hitelt és nem szabad felhasználásra.

3) A programcsomag további része az adórendszeren belüli kedvezményekre és a gyermekvállalással kapcsolatos egyéb támogatásra vonatkozik, amit már a kormány korábbi bejelentéséből is megismerhettünk.

Azt már korábban ismertették, hogy 2018-tól a két gyermekkel rendelkező családok esetében havonta a kedvezmény mértéke 35 ezer forintra nő (2*17 500 Ft), vagyis éves szinten 420 ezer forintnyi adókedvezményt tudnak érvényesíteni a családok.

Új elemként azt is megemlítette a kormányfő, hogy a diplomás gyed időtartamát kitolják egy évvel, így a gyermek kétéves koráig meghosszabbodik az egyetemisták esetében a támogatási időszak. A jelenlegi szabályozás értelmében a diplomásoknak GYED a gyermek születésétől 1 éves korig jár, és bruttó 89 250 – 112 700 forintig terjed a támogatás összege havonta.

4) A külföldön tartózkodó vagy ott élő magyarok előtt is „óvatosan” megnyitják a családtámogatási rendszert. 2018-tól már ők is kaphatnak a gyermek születése után anyasági támogatást.

Az anyasági támogatást jelenleg olyan feltételhez kötik, hogy az anyának a várandóssága alatt legalább 4 alkalommal várandósgondozáson kell részt vennie. Praktikusan azoknak járt a támogatás alanyi jogon eddig, akik itthon vállaltak gyermeket, hogy ezzel is segítsék őket.

Valószínűleg úgy dolgozzák át a jogosultsági feltételeket, hogy abba beleférjen a külföldön élő magyarok esetében is a támogatás folyósítása. Az igényléshez egy formanyomtatványt kell beadni a lakóhely szerint illetékes járási hivatalhoz, vagy a családtámogatási kifizetőhelyhez. Nyilván itt is változásokat kell majd életbe léptetni.

Az anyasági támogatás összege 64 125 forint, ikergyermekek esetében 85 500 forint. A bejelentés alapján azok is számíthatnak majd az egyösszegű támogatásra, akik kint élnek és éppen új gyermekáldás előtt vannak. Vélhetően a külföldi ország is valamilyen formában támogatja a gyermekvállalást, ettől függetlenül jól jön a 65-85 ezer forint közötti összeg a gyermek születése után.

5) Az egész Kárpát-medencében jegyezhetnek babakötvényt.

Azt sokan tudhatják, hogy az állam a 2005. december 31-e után Magyarországon született gyermekek számára 42 500 forint életkezdési támogatást ad. Ahhoz, hogy ezt gyarapítani lehessen és például babakötvényt vásárolhassanak, ahhoz Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárnál. Ehhez szükségeltetik a gyermek lakcímkártyája és a számlát nyitó személyigazolványa, lakcímkártyája és adóazonosítója.

A mostani javaslat azt jelenti, hogy külföldiek is jegyezhetnének babakötvényt. A Kárpát-medencében jelenleg Magyarországon kívül az alábbi országok vannak: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna. Az nem került pontosításra, hogy ki a pontos célközönség, valószínűsíthető viszont, hogy a környező országokban élő magyarok.

Egyelőre problémát jelent, hogy a gyermeknek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie (így lehet csak pénzt befizetni) és Start-számlájának is kell lennie. A következő időszakban olyan jogszabályváltozásra lehet számítani, ami megnyitja a lehetőségét a külföldön élő magyarok gyermekeinek a támogatásához. Ugyanis a babakötvény jelenleg 3 százalékos reálhozamot fizet a hazai infláció felett, ami nagyon jó befektetésnek számít.

6) Végül, de nem utolsó sorban nagyszabású bölcsődefejlesztésről és egy családpolitikai kutatóintézet felállításáról is szó esett.

A következő kalkulátor segítségével rákereshetsz a legjobb lakáshitelekre!

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
5 gyakori tévhit a lakáshitelekről

Nagyon sok félreértés kering a köztudatban a lakáshitelekkel kapcsolatban, ezek egy része pedig csak az igénylés során derül ki, ami komoly problémákat okozhat. Ezekből gyűjtöttünk össze néhány jellemzőt. 1. A...

családi nyaralás
Lehet olcsóbb egy lakáshitel, mint egy Babaváró kölcsön?

Nagyon sokféle állami támogatás érhető már el hazánkban. A különböző kedvezményeket eltérő feltételekkel lehet igényelni és nem mindet lehet összekombinálni. Nagyon fontos a körültekintő tájékozódás, több millió forint múlhat ugyanis...