Visszamenőleg is lehet CSOK-ot kérni!

2016. 09. 20. szerző: bankmonitor.hu

Múlt héten ismét módosították a Családi Otthonteremtési Kedvezmény egyes feltételeit. Kedvező változások léptek életbe a később felépülő új lakásokkal kapcsolatban, valamint bizonyos családok utólag is kérhetik a támogatást, ha korábban a bank elutasította őket.

Kiknek jár utólag a CSOK?

Ezt megelőzően idén februárban módosítottak a CSOK-on, aminek következtében voltak, akik úgy estek el a kedvezménytől, hogy kérelmük már a banknál volt. Azokat a családokat érintette kellemetlenül a februári változás, akik osztatlan közös tulajdonú ingatlanra szerettek volna CSOK-ot kérni. Ezek a családok foglalót/előleget is fizettek abban a hitben, hogy az önerejüket a támogatással ki tudják pótolni, aztán jött a hidegzuhany. Most ismét bekerült a támogatott körbe az osztatlan közös tulajdonú ingatlan anélkül, hogy társasházzá kellene alakulnia, de az érintett ügyfeleknek kell ismét kérni a támogatást, amennyiben utólag szeretnék azt megkapni.

Akiket idén a bank osztatlan közös tulajdonú ingatlan miatt utasított el, azoknak újra be kell adni az igényüket a bankhoz, amelyeknek díjmentesen kell elbírálni a kérelmeket, és akkor is folyósítani kell a CSOK-ot, ha időközben a család más úton már megvásárolta az ingatlant. Azaz az érintett igénylőknek a saját bankszámlájukra fogják kiutalni a támogatás összegét, feltéve, hogy megfelelnek minden egyéb feltételnek is!

Ugyanez igaz azokra a korábbi igénylőkre is, akiknek azért utasították el a kérelmüket, mert túl magas volt az építkezés készültségi foka. Nekik szintén be kell nyújtani ismételten a CSOK kérelmet, és ugyanúgy a bankszámlájukra utalható a támogatás utólag.

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
 • A bonyolult kérdésekre is kapsz választ
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Mi a kedvezmény az új lakások esetén?

Új lakás vásárlása esetén már nem szükséges a kérelem elbírálásához, hogy az ingatlan használatbavételi engedéllyel rendelkezzen. Így ennek hiányában elbírálható a kérelem, és még a szerződést is meg lehet kötni a bankkal, viszont a támogatást továbbra is csak akkor folyósítják, amikor megvan a használatbavételi engedély. Az építési engedély dátumát új lakás vásárlása esetén nem vizsgálják.

A 25 év alatti gyermekeknek nem szükséges nappali tagozaton tanulni

Immáron a 20. helyett a 25. életévet be nem töltött gyermekekre kérhető a támogatás, és nem szükséges felsőoktatás nappali tagozatán tanulniuk. 25 év feletti gyermek esetén csak akkor jár a CSOK, amennyiben a gyermek megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

További változások a teljesség igénye nélkül:

 • Gyermeknek számít a magzat a várandósság 12. hetétől (korábban a 24. hetétől)
 • Lakás építése esetén a CSOK a kérelem benyújtásakor már megfizetett bekerülési költségre is igényelhető, de csak 2016.12.31-ig
 • Külföldi TB jogviszony igazolása esetén az igazolást le kell fordíttatni

17 Hozzászólás

 1. Kovács Margit

  Aki korábban vett használt lakást kölcsön segitségével, de még nem volt gyermeke az részesülhet e visszamenőleg Szoc.pol vagy CSOK-ra. Hitelt törlesztik 2 gyermek van 4 és 6 évesek. Házasok vagyunk.
  Várjuk válaszukat.

  2017.04.18.10:00

 2. Balogh László

  Erre a válasz engem is érdekelne!

  2017.08.18.11:40

  1. bankmonitor.hu

   A korábbi szocpol esetében bizonyos feltételek mellett utólag is igényelhető a támogatás hiteltartozás csökkentésére. Hogy jogosultak-e rá, azt leginkább a Magyar Államkincstártól érdemes megkérdezni, mert a bankban ülő ügyintézők ezt a támogatást már nagy valószínűséggel nem fogják ismerni. Erre a 12/2001 Kormányrendelet vonatkozik.

   A CSOK-ra vonatkozó szabályok:
   Ha az ingatlanhoz nem vettek igénybe CSOK támogatást egyetlen gyermek után sem, akkor utólag sem jár. Az utólagos CSOK abban az esetben igényelhető, ha valaki az ingatlan vásárlásakor, építésekor, bővítésekor legalább egy gyermekre igénybe veszi, és azt követően újabb gyermek születik. Ez esetben is csak akkor jár a támogatás, ha a CSOK-kal támogatott lakást részben lakáshitelből finanszírozták, amely még fennáll (ekkor a hitel visszafizetésére fordítható), vagy az építés, bővítés még folyamatban van (ekkor a befejezéshez használható fel).

   2017.08.18.16:15

 3. Kati

  Érdeklődnék.. hogy a páromnak két két gyermeke van, nálam egy gyermek. Most költöztünk össze. Az ő tulajdonában van az ingatlan igényelhető -e visszamenőleg CSOK – az én gyerekem után.

  Köszönöm válaszát.

  2018.02.12.07:47

 4. Kovács Zsolt

  Azok a párok utólag igényelhetik a csok-kot akik a hitel felvétel idejében semmilyen lehetőséggel nem tudtak élni egy gyerekre sem, mert nem éppen nem létezet család támogatás?

  2018.03.06.10:53

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Zsolt!

   Ha arra gondol, hogy a CSOK-ot már megvalósult lakásvásárláshoz felvett hitel csökkentésére, akkor sajnos nem lehetséges a támogatás igénylése. Ha viszont van 25 év alatti gyermek a családban akkor építés, új-használt lakásvásárlás, bővítés szóba jöhet.

   2018.03.06.11:30

 5. Szilvia

  Üdvözlöm!
  Szeptemberben vásároltam ingatlant.S mostanában hallottam,hogy visszamenőleg is lehet igényelni a CSOK-ot.Ez valóban így van?

  2018.03.19.11:03

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Szilvia,

   Korábban teljesült lakáscél esetén visszamenőlegesen a CSOK-ot már nem tudja igényelni.

   2018.03.19.16:31

 6. Kovacs Ferenc

  Udvozlom!

  A segitseget szeretnem kerni. Elvileg nalunk minden feltetel teljesul a CSOK szabaly alapjan, tehat:
  – 2015-ben vasaroltunk hasznalt lakast, melyhez hitelt es ket gyerek utan CSOK-ot (800 000 ft) is igenyeltunk;
  – idokozben megszuletett a 3. gyerekunk es a hiteltartozasunk is fennall meg;
  Jol ertelmeztem, hogy 1 400 000 ft utolagos CSOK tamaogatast tudunk meg igenyelni? Telefonon beszeltem a MAK-kal akik a bankhoz iranyitottak, a bankban szemelyesen voltam, akik meg nem hallottak meg ilyenrol. Mit javasol, esetleg felreertettem valamit? Elore is koszonom a valaszat!

  Udvozlettel,
  Kovacs Ferenc

  2018.03.19.18:17

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Ferenc,
   Az utólagos CSOK igénylés lehetősége nem összekeverendő az utóbb született gyermek után igényelhető CSOK-kal. Az utólagos CSOK esetén (amiről ez a cikk is szól) az a lényeg, hogy ha a CSOK jogszabályt úgy módosítják, hogy az is jogosulttá válik a támogatásra, akik a módosítást megelőzően nem voltak jogosultak a támogatásra és emiatt utasították el őket korábban, akkor bizonyos szűk esetkör vonatkozásában lehetővé teszik, hogy újból igényelje és megkaphassa az új szabályok szerint.

   Az Önök esetében teljesen másról van szó. Azt jól értelmezik, hogy járhat a támogatást, de az összege más. Önökre az igényléskori jogszabály irányadó, amelyben az a szabály, hogy aki CSOK-kal és hitellel vett lakást, és utóbb újabb gyermeke születik, a fennálló hiteltartozásból leírható az utóbb született gyermek után járó támogatás, amely jelen esetben 400 000 Ft. Javasoljuk, hogy a bankkal ne csak telefonon beszéljenek, hanem menjenek be, hivatkozzanak erre: 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet (a leírtak alapján valószínűsíthetően ez vonatkozik Önökre), és ha nem járnak sikerrel, írásban nyújtsanak be kérelmet a bankhoz!

   2018.03.20.16:20

 7. Kovacs Ferenc

  Udvozlom!

  Koszonom a valaszat! Abban az esetben ha megkapjuk a 400 000 Ft-os tamogatast a 3. gyerekre, kesobb lakasbovites eseten igenyelheto meg a maradek 1 000 000 Ft? (Ha jol tudom, 3 gyerek eseten, 2 200 000 Ft az igenyelheto tamogatas bovites eseten, ebbol jonne le a mar megkapott 1 200 000 Ft.)

  Koszonom!

  2018.03.20.16:51

  1. bankmonitor.hu

 8. ecsi jozsef

  udv

  Angliabol keszulunk haza par honapon belul.Szeretnenk uj lakast vasarolni Gyorben.Sajnos itt se tb-t se munkaltatoit nem tudunk a felesegemmel. Itt nem letezik ilyen.vagy mi nem birjuk felderiteni,de szerintem az elobbi.A tb-t csak elozo ev apr.5-ig igazoljak tehat mindig az elozo evet.Munkaltatoi-rol nem is hallotak nem is foglalkoznak ilyennel.Elmult 12 evben ugyanazon a mukahelyen megszakitas nelkul tanarkent dolgozik a felesegem.Ezek utan gondolom a bankok-hoz felesleges bemeni .Harom kisgyerek van hazasagban elunk,folyamatosan dolgozunk csak kulfoldon Angliaban.Idekint mindent a bankszamlakivonat meg a fizetesi papirral lehet intezni.Esetleg valami jotanacs,vagy otlet lehet e a bankokon kivul mashova fordulni csok kerelemmel.

  2018.03.24.12:20

  1. bankmonitor.hu

   Kedves József,
   CSOK kérelmet kizárólag bankon, takarékszövetkezeten keresztül tud igényelni, nincs más módja. A TB igazolást, valamint hitel felvétele esetén a munkáltatóit is kötelező felmutatni, ez utóbbiból a bankoknak jellemzően van rendszeresítve angol nyelvű is, amit ki lehet velük töltetni. Ha nem igazolják le a munkaviszonyt, illetve a TB jogviszonyt, nem tud sem támogatást, sem hitelt igényelni.

   2018.03.26.16:34

 9. János

  Üdvözlöm!
  Két kiskorú és két nagykorú, tanuló gyermekem van. Emelet ráépítést és korszerűsítést kezdtünk 5 éve. Már majdnem készen vagyunk, de a használatbavételi engedélyt még nem kértük meg.
  Az ingatlan megvásárlására korábban hitelt is vettünk fel, amit még törlesztünk.
  Eddig még semmilyen támogatást (CSOK, szoc.pol) nem vettünk igénybe.
  Igényelhetünk-e CSOK-ot?
  Köszönettel: János

  2018.03.29.12:26

 10. Csilla

  Üdvözlöm!
  2017. októberében vettünk lakást, melynek utolsó részletét 2018. januárban fizettük ki az eladónak. 2 gyermekünk van, de a lakésvételnél nem tudtunk kérvényezni CSOK-ot, mivel van egy garzonlakás a nevemen. 2018. márciusában változott a CSOK-os jogszabály, miszerint használt lakás vásárlásánál sem jelent gondot, ha van másik lakástulajdona az embernek. Kérdésem az lenne, hogy utólagosan lehet-e kérelmezni CSOK-ot? (az adásváteltől számított 180 napba talán beleférnénk még éppen..)
  Köszönettel:
  Csilla

  2018.04.05.15:12

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Csilla!
   Sajnos nem lehet, mivel a lakástulajdonra vonatkozó kedvezőbb szabályt csak a 2018.03.15-től igényelt CSOK esetén lehet alkalmazni, amely vásárlás esetén csak a vételár részeként kérhető, készpénzben nem kapható meg. Az utólagos CSOK szabályairól nemrégiben írtunk.

   2018.04.09.16:52

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

10 millió 40 év felett a CSOK-kal? A válasz igen!

2018. 05. 22.

„2000-ben meglévő 3 gyermekünkre felvettük a szocpolt (2,2 millió forintot). Gyermekeink 1993, 1996, 2000 és 2012-ben születtek (a legidősebb novemberben tölti be a 25 évét). Az első két gyermek főiskola...

Nem érdemes esésre várni a lakáspiacon!

2018. 05. 20.

Az ingatlanárak az elmúlt két évben a fővárosban 40%-kal, míg országos szinten 24%-kal is feljebb kerültek. Ilyen körülmények között egyre nehezebb is ingatlanhoz jutni, hiszen az átlagbérekből kiindulva, a lokációtól...

Heti termés: minden célra más lakástakarék jó?

Mennyi CSOK-kal kalkulálhatsz, adott célra melyik lakástakarék a legjobb, és hogyan férhetsz hozzá az egyes megtakarításokhoz. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten, és most összefoglaljuk a lényeget! Használd hitelkalkulátorunk az...

Blogajánló

 • alapblog

  Bullpiac vége? – 3. rész: Mi lesz veled, Facebook?

  Kollégáink, Szabó László, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek a világ minket érdeklő dolgairól. A harmadik részben a gyorsuló technológiai változások gazdasági hatásairól és arról is beszélgettünk, mi lesz majd...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.