Zöld hitel: 4 banknál egy hónap alatt megigényelték a teljes keret közel 10 százalékát

Zöld hitel: 4 banknál egy hónap alatt megigényelték a teljes keret közel 10 százalékát
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-08
 

Óriási az érdeklődés a zöld hitel iránt, a Bankmonitornak válaszoló négy banknál a hiteligénylések összege már megközelítette a 20 milliárd forintot. Ez a teljes rendelkezésre álló keret tizede. Mivel az érdeklődés a többi pénzintézetnél is jelentős, a Bankmonitor szakértői szerint jövő nyáron akár el is fogyhat a rendelkezésre álló 200 milliárd forintos összeg.

A várakozásoknak megfelelően jelentős érdeklődéssel indult a zöld hitel forgalmazása. Az energiatakarékos újépítésű lakás vásárlására, építkezésre fordítható kölcsönt nagyon sokan megigényelték már az indulást követő első hónapban.

A Bankmonitor megkeresésére adott válaszok alapján 4 banknál a befogadott igénylések összege megközelítette a 20 milliárd forintot:

  • Az OTP Banknál 15 milliárd forint összegben igényeltek zöld hitelt eddig.
  • Az Erste Bank ügyfelei összesen 3 milliárd forint kedvezményes kölcsönt kértek.
  • A Takarékban 1 milliárd forint összegű igénylést fogadott be.
  • Az UniCredit Banktól 250 millió forint összegű kölcsönt igényeltek. A pénzintézetnél a napokban folyósították az első zöld hitelt.

A zöld hitel iránti érdeklődés mértéke bankonként

A többi pénzintézetnél is jelentős az érdeklődés. A Gránit Banknál eddig 40 milliárd forint összegben végeztek az érdeklődők előzetes hitelbírálatot, illetve regisztráltak az igénylők online ügyintézés céljából ügyfélfiókot.

A K&H Banknál is elérte a 10 milliárd forintot az érdeklődők által felvenni tervezett kölcsön összege.

A Budapest Bank, a CIB Bank, az MKB Bank és a Raiffeisen Bank válaszában nem említett összeget, de mindegyik pénzintézet kiemelte, hogy az új konstrukció iránt jelentős érdeklődés mutatkozik náluk is.

Miért ilyen népszerű a zöld hitel?

A zöld lakáshitel nem véletlenül ilyen népszerű. Hiszen az új lakást vásárlók, építkezést tervezők igen olcsón, futamidő végéig fix 2,5 százalék kamattal kaphatnak legfeljebb 70 millió forint lakáshitelt. Sőt, a 70 millió forint egy részét a legalább 2 gyerek után csok támogatást igénylők kamatmentesen megkaphatják. (A 2 gyermek után csok-ot igénylők legfeljebb 10 millió forint, míg a három gyermek után vissza nem terítendő támogatást kérők maximum 15 millió forint kamatmentes hitelt vehetnek fel.)

A zöld hitellel kapcsolatban a legfontosabb elvárás az ingatlan energiaigényére vonatkozik: kizárólag alacsony energiaigényű új lakás finanszírozható meg a kölcsönből: a lakást energetikai besorolásának el kell érnie legalább a „BB” besorolást, illetve az ingatlan primer energiaigénye nem haladhatja meg a 90kWh/m2/év mértéket.

Mi várható az elkövetkező időszakban?

A pénzintézetek továbbra is magas érdeklődésre számítanak. Ez érthető is, hiszen jelenleg ilyen kedvező feltételekkel nem lehet lakáshitelt igényelni. Ráadásul a piaci hitelek drágulásával – ez várható az alapkamat emelkedése és a pénzpiaci hozamok növekedése miatt – a zöld hitel előnye még tovább növekedhet.

Jelenleg egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelt – 10 éves kamatperiódus választása esetén – 3,5 százalékos kamat mellett lehet felvenni. Ez a kamatszint az elkövetkező időszakban elérheti akár az 5 százalékot is, ami a duplája a zöld hitelre fizetendő kamat mértékének.

Bankmonitor
Zöld lakáshitel kalkulátor
Spórolj több millió forintot

Megtudhatod kalkulátorunk segítségével:
  • Jogosult vagy-e az októbertől induló zöld lakáshitelre?
  • Igényelhetnél mellé ingyenes csok-hitelt?
  • Mennyivel csökkenne a törlesztőrészleted, ha kivársz?
  • Mennyit spórolnál az új hitelek választásával?
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
hitel 25 évre
törlesztőrészlettel érhető el számodra
A részletes eredményeidet
e-mailben küldjük el
  • Megtudhatod mennyi zöldhitelt és csok-hitelt vehetnél fel
  • Megismerheted a csok-hitel feltételeit részletesen
  • Szakértőink segitenek bármilyen felmerülő kérdésben
Sajnos nem vagy jogosult
támogatás igénybevételére.
Kérd részletes eredményeidet e-mailben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés