Betöltés

Zuhannak a befektetéseim! Mit tegyek?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-06-16

Aki csak követi a gazdasági élet eseményeit, árgus szemekkel figyeli a legapróbb jeleket is, ami sejteni engedheti, hogyan alakulhat, majd a szavazás az EU-ból való kilépésről. Más szóval, hogy lesz-e Brexit vagy nem. A szavazás kimenetelét senki nem tudhatja előre, de a bizonytalanság hatását mindenki jól láthatja megtakarításai árfolyamaiban, amelyek igen ijesztő zuhanásokat mutathattak be. Az alábbiakban átvesszük, mi a legjobb, amit hasonló helyzetekben csak tehetsz.

Nincs fontosabb esemény Európa gazdasága szempontjából, mint a június 23-i Brexit szavazás. Nem kevesebb múlik rajta ugyanis, mint hogy Nagy-Britannia kilép-e az Európai Unióból. A szavazás azonban még ennél többről is szól: ha a kilépés pártiak győznek, az közvetetten akár az egész Európai Uniót veszélybe sodorhatja.

Nem csak azért, mert a britek az egyik fontos gazdasági és pénzügyi erejét jelentik az EU-nak. Kilépésük az EU szintjén azért jelenthet kockázatot, mert akár több más ország is követheti a példáját.

Amikor ennyi kockázat van a levegőben, az a fix kamatozásúakon kívül minden más megtakarítás árfolyamában érezteti a hatását, legyen az egy részvény, befektetési alap stb. Az árfolyamok ugyanis komoly kilengéseket szoktak ilyenkor mutatni attól függően, hogy éppen milyen kimenetelt jósol a piac.

Tekintve pedig, hogy az utóbbi időszakban egyre több olyan adatról számolnak be, amelyek a kilépést valószínűsítik, az árfolyamok mélyrepülésbe kezdtek. Elég, ha a főbb európai és a magyar tőzsde indexének utóbbi időben mutatott teljesítményére vetünk egy pillantást, jól látszik az mindez.

reszvenyindexek_20160616

A magyar tőzsdeindex, a BUX például az év eleje összegyűjtött 15%-os emelkedéséből 7 százalékpontot el is vesztett múlt szerda óta. De nem jártak jobban a vezető európai tőzsdeindexek, köztük a londoni sem. Mivel azonban a szavazásig bőven van még idő, belefér, hogy a tőzsdék újabb kilengéseket tegyenek akár felfele, akár tovább a mélybe.

Mi a követendő ilyen esetben?

Hogy mi lesz a szavazás végeredménye és annak hosszabb távú hatásai, ma még senki sem tudhatja. Arra viszont adhatunk néhány jó tanácsot, mi a teendő, ha a megtakarításaid árfolyamai is hasonló kilengéseket kezdenének produkálni. Ilyen esetben több lehetőség közül válogathatsz attól függően, hogy milyen várakozásaid vannak a jövőt illetően:

 1. Nem csinálsz semmit. Ez akkor lehet követendő magatartás, ha arra számítasz, hogy az esésnek hamarosan vége lesz, és az árfolyam visszaemelkedik a korábbi szintekre vagy még azok fölé. Ezt a stratégiát támogatja a befektetések egyik aranyszabálya is, nevezetesen, hogy minél kevesebbet adod-veszed az értékpapírokat, annál magasabb lesz a hozamod. A tranzakciós díjak ugyanis akár hozamod nagy részét is felemészthetik, ha túl gyakran kereskedsz.
 2. A zuhanó árfolyam mellett vásárolsz még. Ezt a stratégiát akkor érdemes követni, ha az előbbihez hasonlóan az árfolyamok visszaemelkedését várod, és annyira biztos vagy a dolgodban, hogy abból további hasznot szeretnél húzni. Ez az előbbinél jóval kockázatosabb magatartás, hiszen, ha mégsem emelkedik vissza az árfolyam, akkor a zuhanás közben befektetett pénzednek is csökkenni fog az értéke.
 3. Kiszállsz. Kiszállni akkor érdemes, ha a meg vagy győződve róla, hogy az árfolyamok tovább fognak esni és hosszú ideig mélyen is maradnak. Bár ezzel a lépéssel minimalizálni tudod a további veszteségeidet, az addigi árfolyamesést is realizálod. Ennek a forgatókönyvnek vannak különböző fokozatai, nem kötelező ugyanis a teljes befektetésedet egyszerre felszámolni. Fokozatosan is leépítheted azt, és így arra is van esélyed, hogy egy esetleges visszaemelkedés során az akkor még bent levő befektetéseiden akár nyereséget is elérj.

Készülj fel a kockázatos helyzetekre!

Hogy melyik stratégia a helyes, azt sajnos mindig csak utólag fog kiderülni, a jövő ugyanis mindig bizonytalan. Van azonban egy olyan kockázati tényező, amit ki lehet zárni az egyenletből (vagy legalábbis gyengíteni lehet a hatását): Te magad. A döntéshozatalban ugyanis a saját személyiséged is komoly veszélyeket rejt.

Nem véletlen, hogy a pénzügyi világ egyik felívelő ágát éppen a viselkedési közgazdaság és pénzügytan jelentik, amelyek a pszichológia befektetésekre gyakorolt hatásaival (is) foglalkoznak. Az egyik hatásos módja lehet tehát a saját magad által jelentett veszély csökkentésének, ha pénzügyi tudásodat erre a területre is kiterjeszted. Ezzel jelentősen megnöveled az esélyét annak, hogy néhány potenciális hibát elkerülj.

Azt azonban, hogy egy hasonló helyzetben hogyan fogsz viselkedni, csakis éles szituációkban fogod megtudni. Hogy mégis ki tudd magad próbálni a pénzed kockáztatása nélkül, az alábbi befektetési szimulátorunk nagy segítséget nyújthat neked. A szimulátor lehetőséget ad, hogy valós piaci szituációkban próbálj helyt állni, ha pedig hibát követnél el, kielemezd, mire kell odafigyelned a jövőben.

<< KIPRÓBÁLOM A BEFEKTETÉS SZIMULÁTORT >>

Legvégül pedig sose felejtsd el szakértők véleményét is kikérni befektetési döntéseid előtt. A Bankmonitor.hu szakemberei is állnak rendelkezésedre, ha kérdésed van, add meg elérhetőséged, visszahívunk, és segítünk!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Ádok János

  Kiszállni akkor érdemes, ha a meg vagy győződve róla, hogy az árfolyamok tovább fognak esni. Milyen információ alapján alakulhat ki ez a meggyőződés? A válasz…
  Hogy melyik stratégia a helyes, azt sajnos mindig csak utólag fog kiderülni, a jövő ugyanis mindig bizonytalan
  Legvégül pedig sose felejtsd el szakértők véleményét is kikérni befektetési döntéseid előtt. Miért kérjem ki, talán a szakértő jövőbelátó és tudja mi fog történni, például a brexit esetében?
  A szakértőnek nem fáj a pénzünk elvesztése a szakértői díjat úgyis megkapja..

 2. bankmonitor.hu

  @Ádok János: A befektetői döntések meghozatala előtt számtalan tényezőt kell mérlegelni. Ilyenek lehetnek például a múltbeli események tanulságai, a piaci hangulat, makró és mikró szintű elemzések. De valakinek már az is elég lehet az eladáshoz, hogy árfolyamok további esését már nem viselné el, még ha az átmeneti is.

  A szakértőket pedig azért érdemes meghallgatni, mert piaci tapasztalatuk van, látják az összefüggéseket. Sokszor ezért még fizetnünk sem kell, mert megjelenik különböző ingyenes médiában. Ők sem mindenhatóak, de általában elég jól látják a lehetséges kimeneteleket. Sőt ezekhez valószínűségeket is társítanak. Természetesen nincsenek egy véleményen. Ha nem lenne véleménykülönbség, nem lenne lóverseny sem.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Milyen díjak terhelik a befektetéseket?

2018. 08. 29.

Az elmúlt években többször előfordult, hogy a bankok és a befektetési szolgáltatók egyre emelték az értékpapírszámlákkal és az értékpapírokkal kapcsolatos díjakat. A brókerbotrányok miatti plusz befizetési kötelezettség megtette hatását, a...

Blogajánló

 • alapblog

  Mi a helyzet az ingatlanpiacon?

  Az Inforádióval és az MNB-vel közös, „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Balásy Zsolt a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.