Személyi kölcsön kalkulátor lakásfelújításra

Lakásfelújítás, -korszerűsítés, vagy házbővítés előtt állsz? Kalkulálj és spórolj akár százezreket a jó döntéssel!
Ft
év
Ft
Részletes kereső
hónap

Jobb tudni

Az Otthonfelújítási, más néven lakásfelújítási támogatás igénylési határideje 2022. december 31-én lejárt. Ha érdekel, hogy jelenleg milyen lakásfelújítási támogatásokat vehetsz igénybe felújításra, korszerűsítésre, bővítésre, olvasd el erről szóló cikkünket!

Házadat korszerűsíteni, modernizálni megérheti a támogatási lehetőségektől függetlenül is. Ha ehhez nincs elegendő saját megtakarításod, akkor érdemes a hitelek között szétnézned.

Ha a személyi kölcsönnel igényelhetőnél nagyobb összegű hitelre lenne szükséged, érdemes megnézned a speciális felújítási célú lakáshitel ajánlatokat is.

Így kapod meg a személyi kölcsönt

Kalkuláció

Add meg, milyen hitelt keresel, és válaszd a számodra legkedvezőbbet.

Érdeklődés

Add le érdeklődésed a választott személyi kölcsönre, és szakértőnk visszahív.

Ügyintézés

Megválaszoljuk a kérdéseid és megtudhatod, hogy előreláthatólag mekkora hitelre számíthatsz.

Szerződéskötés

A szerződést közvetlenül a bankkal kötöd, ahonnan ezután átutalják számodra a pénzt.

Gyakran ismételt kérdések

Mennyi személyi kölcsönt kaphatok lakásfelújításra, korszerűsítésre, vagy bővítésre?

Személyi hitellel elméletileg akár 12 millió forinthoz is hozzájuthatunk, ám a bankok többsége jelenleg legfeljebb 7-8 millió forintot hitelez. Ezért nagy összegű hitel esetén különösen fontos a megfelelő bank és hiteltípus kiválasztása, amihez a Bankmonitor hitelszakértői díjmentes segítséget nyújtanak.

Mire fordíthatom a lakásfelújításra felvett kölcsönt?

A személyi kölcsön alapvetően egy fedezet nélküli, szabadon felhasználható hitel, vagyis a bank nem kér ingatlanfedezetet, a felvett összeg pedig bármilyen célra fordítható. Felújítható belőle például a tető, ki lehet cserélni a nyílászárókat, de akár be is bútorozható ebből a pénzből egy ingatlan. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem szükséges gyűjteni, valamint a bank részére benyújtani a felújítási munkákról és anyagköltségekről számlákat, mint ahogy vállalkozói szerződést sem kell kötni a kivitelezőkkel.

Mit jelent a felújítás, korszerűsítés illetve a bővítés fogalma?

A felújítás fogalma olyan munkálatokat jelent, amik a lakás vagy ház eredeti állapotának visszaállításában segítenek, például ide tartoznak az ingatlan festése, a hideg- illetve meleg burkolatok javítása, cseréje.

A lakáskorszerűsítés fogalma alatt olyan építési munkálatokat értünk, amik növelik a lakás vagy ház komfortfokozatát. Ilyen lehet például a víz, gáz, áram bevezetése, fürdőszoba létrehozása, energetikai korszerűsítésnek minősül az otthon hőszigetelése (például a padlás hőszigetelése, a tető szigetelése, külső, belső hőszigetelés), fűtéskorszerűsítés, nyílászárók, világítás cseréje, illetve a megújuló energiaforrások használatának bevezetése.

Bővítéskor pedig a házhoz új helyiséget építünk, melynek eredményeképp az ingatlan alapterülete növekszik.

Számos esetben a tervezett munkák több célt is érintenek, például egyidejűleg szeretnénk energetikai korszerűsítést, belső tisztasági festést illetve más karbantartási feladatokat is elvégezni. Ilyenkor is ideális lehet egy személyi hitel igénylése, hiszen az akár 12 millió forintos, szabadon felhasználható kölcsönnel bármelyik cél megvalósítható.

Kell számlákkal igazolnom az elvégzett munkákat, a felhasznált anyagokat?

Mivel a személyi kölcsön szabad célú hitel, nem szükséges a költést számlákkal igazolni a bank felé.

Kizárólag saját tulajdonú ingatlan felújítására, korszerűsítésére, bővítésére fordíthatom a hitelt?

A személyi kölcsönök esetében nincs megszabva, hogy ki lehet a munkálatokkal érintett ingatlan tulajdonosa.

Mennyi idő alatt kapom meg a hitelt?

A lakásfelújítási célú személyi kölcsönök átfutási ideje nagy részben attól függ, hogy mikorra tudjuk a bank részére átadni a hitelbírálathoz szükséges dokumentumokat. Az átlagos bírálati idő 2-5 nap, pozitív döntés esetén pedig általában 1-2 napon belül elutalják a megítélt összeget.

Milyen dokumentumok szükségesek a hiteligényléshez?

Alkalmazotti munkaviszony esetén:
 • személyes okmányok (személyi igazolvány/ jogosítvány/ útlevél és lakcímkártya)
 • legalább 3 havi bankszámlakivonat
 • legfeljebb 30 napos munkáltatói jövedelemigazolás
 • magyarországi telefonos elérhetőség.
Nyugdíjas igénylő esetén:
 • személyes okmányok (személyi igazolvány/ jogosítvány/ útlevél és lakcímkártya)
 • nyugdíjas igazolvány vagy érvényes utazási igazolvány
 • a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tárgyévi éves értesítése, vagy a Nyugdíjfolyósító által kiadott legfeljebb 30 napos igazolás másolata, vagy az utolsó havi nyugdíjutalást tartalmazó bankszámlakivonat
 • magyarországi telefonos elérhetőség.
Egyéni vállalkozóknak:
 • személyes okmányok (személyi igazolvány/ jogosítvány/ útlevél és lakcímkártya)
 • vállalkozói igazolvány, a tevékenység folytatására kiadott engedély vagy önkormányzati jegyző által kiállított igazolás
 • NAV jövedelemigazolás az utolsó lezárt üzleti évről
 • magyarországi telefonos elérhetőség.
Társas vállalkozás tulajdonosa, Bt. vagy kkt. beltagja:
 • személyes okmányok (személyi igazolvány/ jogosítvány/ útlevél és lakcímkártya)
 • 3 havi bankszámlakivonat, vagy a NAV által kiállított jövedelemigazolás az utolsó lezárt üzleti évről
 • magyarországi telefonos elérhetőség.

Milyen jövedelem szükséges a lakás- vagy házfelújítási hitel felvételéhez?

A bankok legkönnyebben a határozatlan idejű szerződéssel foglalkoztatottakat hitelezik, de a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezők helyzete sem reménytelen, ám esetükben egyedileg történik a bírálat.

Általános feltétel, hogy az adott munkahelyen már legalább 3 hónapja dolgozzon az igénylő, de kikötés az is, hogy nem állhat próbaidő alatt. Van ennél szigorúbban eljáró bank, ahol 6 hónapja kell a jelenlegi munkahelyen dolgozni, vagy ha csak 3 hónapja dolgozik ott valaki, akkor ez és a korábbi állás között nem lehet 30 napnál hosszabb szünet. Több százezer magyar kapja készpénzben a jövedelmét, ők azonban nem minden bank esetében hitelképesek, ám a Bankmonitor hitelszakértői számukra is tudnak lehetőségeket kínálni.

A külföldi jövedelem elfogadhatóságát illetően számos gyakorlat létezik:

 • vannak bankok, amelyek elfogadják
 • mások csak akkor, ha a hitelszerződésben van magyar jövedelmet igazoló igénylő is
 • van bank, amelyik elfogadja, de minden ilyen esetben egyedileg bírálják el az igénylést
 • egyes pénzintézetek pedig jelenleg egyáltalán nem hitelezik a nem magyar jövedelmeket.

A vállalkozók számára jó hír, hogy szinte minden bank elfogadja a vállalkozásból származó jövedelmet.

Mekkora jövedelem szükséges a hiteligényléshez?

A maximálisan felvehető hitelösszeg az igazolt nettó jövedelem nagyságától függ. Az úgynevezett JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) szabály ugyanis meghatározza, hogy az adott jövedelem legfeljebb mekkora havi hiteltörlesztőket bír el.

Ha szeretnéd ellenőrizni, hogy mennyi hitelt igényelhetsz az otthonod felújítására, korszerűsítésére, vagy bővítésére, használd a Bankmonitor “Mennyi kölcsönt kaphatok” kalkulátorát!

Mennyi a havi törlesztője jelenleg egy lakásfelújítási, korszerűsítési, bővítési személyi kölcsönnek?

A kölcsön havi törlesztőrészletének nagysága a felvett hitelösszegtől, a választott futamidő hosszától és az igazolt jövedelemtől függ. A jövedelem nagysága azért lehet érdekes, mert a bankok többsége kamatkedvezményt ad meghatározott jövedelem felett, amit adóstárs bevonásával is teljesíteni lehet. Egy 3 millió forint összegű, 7 éves futamidejű felújítási kölcsön - 300 ezer forint jövedelem igazolásával - jelenleg havi 57 ezer forinttól érhető el, míg 6 millió forint felvételénél nagyságrendileg 110 ezer forintnál kezdődik ugyanez.

Kaphat otthonfelújítási hitelt az, akinek van már kölcsöne?

A hitelfelvételnek nem akadálya, ha az igénylőnek van már egyéb hitele – pl. személyi kölcsön, lakáshitel, Babaváró, áruhitel, hitelkártya -, azonban a JTM számításakor ezeket is figyelembe fogják venni. Amennyiben az igazolt nettó jövedelem elbírja a meglévő és a felvenni kívánt hitelek havi törlesztőit, akkor az igénylésnek ebből a szempontból nem lehet akadálya.

Emelkedhet futamidő alatt a kölcsön kamata?

Jelenleg szinte kizárólag végig fix kamatú személyi kölcsönök érhetők el a piacon, ezek kamata és havi törlesztője pedig a futamidő végéig változatlan, legyen szó bármelyik hitelcélról.

Hogyan fizethetem vissza idő előtt a hitel egy részét, vagy egészét?

A személyi kölcsönök mindegyike elő- vagy végtörleszthető idő előtt, ám ennek általában költségvonzata van, ami jellemzően a befizetett összeg 1%-a. Ez azt jelenti, hogy például egy 3 millió forintos betörlesztés 30 ezer forint kiadással jár. Jó tudni azonban, hogy a személyi kölcsönök évente 200 ezer forintig minden esetben ingyenesen előtörleszthetők.

Milyen lakásfelújítási támogatások vehetők igénybe 2024-ben?

Érdemes tájékozódni az elérhető állami támogatásokról is, amelyek remekül kiegészíthetik, vagy akár kiválthatják a saját megtakarítást, vagy éppen a piaci hiteleket. 2024-ben a Falusi CSOK és a Babaváró hitel is igénybe vehető az ingatlan felújítására, korszerűsítésére, bővítésére, ugyanakkor a támogatások 2024-től érdemben módosulnak, emiatt ha csak 2024-től szeretnél kedvezményeket igénybe venni a munkálatokhoz, akkor mindenképp járj utána a részleteknek.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény speciális, falusi változata egy vissza nem térítendő állami támogatás preferált kistelepüléseken lévő otthon megvásárlásához és egyidejű felújításához, korszerűsítéséhez, bővítéséhez, illetve a már meglévő lakás vagy ház korszerűsítésére és bővítésére.

A támogatás összege a hitelcéltól és a gyermekek számától függően alakul, illetve arról is érdemes tájékozódni, hogy pontosan milyen munkálatokra lehet igénybe venni a támogatást. Ezzel kapcsolatban a Bankmonitor hitelszakértői készségesen a segítségedre lesznek.

A Falusi CSOK mellé a fix, 3 százalékos lakásfelújítási hitel is elérhető (CSOK-Hitel), amely legalább 2 meglévő gyermekkel vehető igénybe.

A Babaváró hitellel akár 10 millió forintot is igényelhetnek azok a házaspárok, akik gyermekvállalás előtt állnak, méghozzá szabad felhasználásra. A gyermekek érkezésével gyakori hitelcél a lakásvásárlás, illetve az otthon felújítása, korszerűsítése, vagy éppen új lakószobával való bővítése, ami miatt a Babaváró ideális lehet ezen célokra.

Az akár 10 millió forintból jelentős felújítási és korszerűsítési munkálatok is kivitelezhetők, sor kerülhet például egy régebbi “Kádár kocka”, panellakás, vagy parasztház teljes homlokzati, lábazati, vagy tetőszigetelésére, a nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre, esetleg a régi berendezések, háztartási gépek cseréjére is. Ezzel pedig hosszú távon spórolhat a család a rezsiszámlákon.

Nézd meg, hogy melyek most a legjobb személyi hitelek lakásfelújításra, korszerűsítésre, vagy bővítésre!

Kalkulálok
Hirdetés

Blogajánló

Hirdetés
Hirdetés